Гинекологът проф. д-р Иван Козовски пред „Труд“: COVID-19 може да увреди спермата на мъжа

Вирусът е създаден от човешка ръка и човешки мозък - нямам друго обяснение след този хаос

В пандемията от коронавирус все още не е отговорено на много важни въпроси - и учени, и лекари, и експерти дават разнопосочни сигнали. Покрай всичко обаче световните фармацевтични компании вече са готови с ваксините. Трябва ли да се ваксинираме и да преодолеем недоверието, има ли проблеми за плода по време на бременност. По тези и други въпроси разговаряме с уважавания проф. Иван Козовски.

- Във втората вълна на пандемията от COVID-19 сме, а вече се появиха и прогнози за трета, че и четвърта вълна. Какво мислите вие, проф. Козовски, за тази пандемия? 
- Пандемиите не са новост за света. Особено стомашно-чревните. Достатъчно е да припомня след Първата световна война т. нар. черна чума, от която загиват милиони хора, след това има други инфекции, за да стигнем до сегашния коронавирус. Друго ме интересува - дали това е дело на човешка ръка и на човешки мозък, или не е.

- И до какъв извод стигнахте?
- Смятам, че COVID-19 е дело на човешка ръка и на човешки мозък. Макар че всички учени, всички лекари, които мислят като мен, силно се надяваме това да не е вярно. Казвам това, защото засега не намирам друго обяснение след всички тези месеци на криза, които изживяхме. С ръка на сърцето ви казвам - не искам това да се окаже истина.

- Между другото, първият известен учен, който публично обяви такава теза и то още в началото на пандемията, бе французинът проф. Люк Монтание. От тогава мнозина казват, че това са конспирации.
- Интересното е, че вече, макар и по-плахо, но известни експерти си позволяват да казват, че COVID-19 е биологично оръжие или, че е създаден в лаборатория. Сигурно знаете, че и директорът на „Пирогов“ проф. Балтов го каза по телевизията, преди него това заяви и известният наш кардиолог проф. Младен Григоров. Между другото той каза това пред вас и уважавания от мен вестник „Труд“.

- Бихте ли казали защо и вие стигнахте до този извод за лабораторно създаден вирус?
- Първо ще ви споделя за един случай преди доста години. Като студент в Хумболтовия университет в Източна Германия - беше някъде през 1963-64 година, трябваше да преживея една много страшна епидемия там. Тя дойде от храна от Китай - бяха внесени тестени изделия и от тях пламна тежката епидемия с чревни бактерии. Заразените бяха хиляди, имаше и смъртни случаи. Тогава ние - студентите, отидохме да помагаме в болницата, защото се оказа, че няма достатъчно кадри. Инфекцията беше доказана. Друг е въпросът дали това е било направено нарочно, така и не се разбра, защото беше потулено. Сега става същото - вижте как сегашните студенти по медицина се включиха да помагат в болниците. Мисля си, че инфекцията, че вирусът е изпуснат не нарочно, а без да искат от някоя лаборатория. Съжалявам, но това е моето мнение, като гледам целия този хаос около COVID-19. Главата ми не го побира...

- Погледнете бъркотията, през която преминават всички учени от световна величина - все още няма отговор на много въпроси, да не кажа на повечето... Какво смятате, че сега е най-важното, което трябва да знаем?
- Първо искам да кажа, че не съм съгласен с тезата на уважавания от мен социален психолог проф. Петър Иванов, че една трета от заболелите развиват и страдат от психично разстройство. Също не съм съгласен и с тези, които твърдят, че жената от Сандански, която уби децата си, го е направила заради това, че е била болна от коронавирус. Там причините са други.

- Добре, но вече бе съобщено за няколко случая на самоубийство, след заболяване от COVID, само преди дни един човек избяга от отделението и се хвърли после от висок етаж...
- Да, наистина има такива случаи, но те не са толкова много. Голяма вина имат и медиите - не само у нас, но и по света. Погледнете какво става - телевизиите от сутрин до вечер говорят ужасяващи неща, наблягат най-вече на това колко са починали, как ни чака едва ли не апокалипсис, ако не спазваме мерките, заливат ни негативни новини с антирекорди, а позитивното къде отиде? Нима не се случва нищо хубаво в нашата държава? Този стрес, на който са подложени всички, е ужасяващ. Психичните разстройства у хората не се дължат само на коронавирусната инфекция. Страхът у хората наистина може да доведе до самоубийство, но мащабите смятам за преувеличени. Нужна е позитивна глътка въздух, хората имат нужда от нея. И както виждам и чувам, те масово вече не гледат телевизия, освен филмови и спортни канали.

- Допълнителният стрес идва не само от медиите, но и от правителството и Щаба, които говорят само за страховити рекорди. Сплашването не нанася ли непоправими следи и вреди у хората с по-лабилна психика?
- Да, права сте. Непрекъснатото говорене колко страшно е всичко идва в повече и наистина може да има лоши последствия. Заплахите с трети и четвърти стадий на коронакризата смятам за вредни и нереални. Моето мнение на лекар с дългогодишна практика е, че втората вълна ще е последната и догодина след март месец нещата ще започнат да затихнат. А до лятото всичко вече ще върви към приключване, тоест ще бъде в нормални граници. И есента се надявам силно да се върнем към предишния начин на живот.

- Учените се обединяват около тезата, че за последните 70 години нито едно събитие не е нанесло такива вреди на човечеството, като коронакризата. Съгласен ли сте?
- Не съм много сигурен около това. Имало е няколко пандемии в света. Имаше и други, преди дори беше време, в което нямаше антибиотици. Според мен, тази пандемия се преувеличава. В България живеят около 6,5 милиона, годишно умират около 110 000 души, а ражданията са вече под 60 000. Ако има масова психоза, докъде ще стигнем... Чух една експертка от НСИ, която прогнозира, че смъртността тази година ще стигне 120-125 000. Така че бих коментирал, когато видим бройките в края на годината. Въпросът е какво трябва да се направи. Мерките, които здравното министерство взима, смятам за правилни. Важното сега е да дойдат ваксините и те да бъдат масово приложени. Разбира се, необходимо е и да се спазват мерките, които всички знаем - маски, дистанция и дезинфекция.

- Много хора в България не вярват във вируса, но голяма част са и против ваксинирането. Какво мислите за разпространяваните теории, че ваксината ще увреди органите, ще спре плодовитостта, ще навреди на мозъка, ще ни чипират и какво ли не още?
- Това според мен са конспирации и не може да е вярно. Ваксините са нещо, което е доказало ефекта си. Такива приказки не ги приемам. Да, не отричам, че някой път ваксината може да доведе до усложнение, до странични ефекти, но подобни случаи наистина са много редки. Може да има някаква компликация, но пак повтарям, това е изключително рядко.

- А може ли една ваксина за нещо толкова неясно, каквото е този вирус, да бъде създадена толкова бързо, дори няма и година, а вече няколко фирми имат почти готов продукт, минал през изпитания - ето в Западна Европа от края на този месец щели да започнат ваксинациите?
- Да, има ваксини отвсякъде - и от Русия, и от Америка, и от Германия, Англия, Китай съобщават, че имат готов продукт. Склонен съм да вярвам, че това е така. Все пак това са уважавани учени и фирми и целият техен научен потенциал работеше през цялото време без да спира. Да, напълно е възможно тези ваксини да са факт. Вярно е, че поставянето на ваксина е доброволен акт и никой насила не може да бъде накаран. Но ако ме попитат за съвет, бих им казал, че е добре да си сложат ваксина. Ваксинирайте се, мили хора! Ваксинирайте се, ваксинирайте се! Ако трябва, бих го казал още много пъти. Защото това е единственият начин да се предпазите от тези компликации - от най-млада до най-стара възраст. Аз вярвам във ваксините и не съм антиваксър.

- Какво смятате, че трябва да направи правителството и здравното министерство най-вече?
- Трябва да направят най-бързо адекватен план за ваксинирането. Вече стана ясно какво са направили другите страни - Гърция, Германия и др. Не трябва да се бавим, защото след 2-3 седмици ваксините трябва да пристигнат и у нас. Трябва да се отделят и държавни пари за безплатната ваксинация.

- Отделните фирми и държави обаче започнаха да се надцакват - имам предвид в цената на ваксините. Това със сигурност прави впечатление на хората и те затова са доста мнителни за ваксинацията. Играта на фармацевтичните компании не е позитивен сигнал...
- О-оо, тук наистина има игра с цената от страна на Биг Фарма. Реномираните фирми трябва да са водещи за ваксините, които ще изберат нашите хора. Но една молба имам - нека парите за тях не са толкова, не са на сляпо дадени и политкоректно, както направихме за американските самолети - изтребители.

- Изборът на ваксини, които страната ни ще закупи, има политически привкус - ще закупим от тези, които ни кажат от ЕС. Но в социалните мрежи се появиха и много коментари, в които обвиняват политиците ни, че щом искат да се ваксинираме, нека да има от всички доказали своята ефективност - и дават пример с руската ваксина, която първа бе регистрирана и засега има доста добри отзиви за нея.
- Смятам, че правителството наистина трябва да закупи от ваксините, които са на реномирани фирми, но и на руската - тя е създадена от много сериозни учени. Китайската също не е за подценяване. Хората трябва да имат право на избор. Това е моето мнение. Цената също играе роля. Аз вярвам на реномираните фирми.

- Вие лично бихте ли си сложили ваксина?
- Да, естествено. Нека да дойдат ваксините и непременно ще се ваксинирам, защото смятам, че имам още време да поживея (смее се). Искам обаче да споделя и друго - смятам, че правителството прекалява с рестриктивните мерки. Някои са полезни, но някои - не. Те самите хора от управлението са уплашени и това се вижда. Предстоят и избори и те често грешат. Много е важно и друго - според мен, политици и популярни лица трябва да дадат пример и да се ваксинират публично, имам предвид пред медиите, за да може хората да повярват във ваксините. Българите се нуждаят от доверие, както и от вяра в безопасността им. Затова трябва да бъде даден пример за хората.

- Спорът около PCR-тестовете продължава. Някои лаборатории направиха милиони. Как ви се струва цената на тези тестове?
- Цената на PCR-тестовете наистина е висока, но ако ме питате мен - те трябваше да са безплатни или на много по-ниска цена за хората. Парите трябваше да бъдат осигурени от държавата. Като се има предвид, че най-много страдат пенсионерите и децата... Възрастните хора са най-обременени от вторична инфекция, най-често е бронхопневмонията.

- Вашите колеги - медиците, са на първа линия, мнозина от тях са заразени, някои от тях загубиха битката с този вирус...
- Знаете ли, в България има над 300 болници, а това е страшно и трябва да се вземат мерки. Не може да има толкова много болници и те продължават да растат. Колко много от колегите напуснаха България, затова сега използват и студентите в здравните заведения. Трябва сериозно да се обмисли и бързо да се вземат мерки за увеличаване на заплатите на лекарите и медицинските сестри. И нещо, което не търпи отлагане - смятам, че всички здравни работници трябва да се ваксинират.

- Вие сте уважаван акушер-гинеколог. Бременност и раждане по време на пандемия - какво мислите? Какво се случва с родените деца?
- Много труден въпрос ми задавате. Всички колеги мислят по този въпрос, макар публично много да не говорят по него. Защото тук става въпрос за плода и съответните последици при заболяване. Колкото и да не ми се иска да го кажа, бих посъветвал двойките да отложат малко през тези месеци бъдеща бременност. Тази година не е време за раждане. Е, ако се случи, трябва да се вземат съответните мерки, трябва по-специално отношение. Този вирус е непознат, виждате какво става. По-добре няколко месеца жените да изчакат, да се ваксинират и да мислят тогава за деца. Това обаче се отнася и за мъжете, защото COVID-19 може да увреди спермата на мъжа. Това е тежка вирусна инфекция и при този, който я изкара по-тежко, може да бъде увредена спермата. Казвам го сериозно и то се отнася за боледувалите, не за здравите.

- Светът има ли сили да се справи с това предизвикателство, професоре?
- Разбира се. Убеден съм, че ще се справи, както е било и с много други предизвикателства. Както с черната чума, с другите епидемии - ще победи животът, а не смъртта. Пак ще кажа, че догодина март до лятото ситуацията ще бъде овладяна. Тогава ще разбера и дали съм бил прав.

Нашият гост
Професор Иван Козовски е известен акушер-гинеколог, дипломира се в Хумболтовия университет в Германия. Обявен за “Медик на 2000 г.” в България. Бивш депутат в 39-ото Народно събрание от НДСВ. Управител е на Медицински център за асистирана репродукция “Варна ООД” в град Варна. Бил е национален консултант по акушерство и гинекология за Североизточна България.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта