„Главболгарстрой Холдинг“: Приветстваме публично инициативата съответните държавни институции да извършат незабавна проверка относно законността на „Алепу“

Категорично потвърждаваме вече изразеното от наша страна становище, че строителните дейности се извършват законно и след като са изпълнени всички необходими процедури съгласно екологичното и строително законодателство, както и в съответствие с най-добрата строителна практика. Това заявиха в изявление "Главболгарстрой Холдинг" във връзка с инициираната от ДНСК проверка на строителния обект край плажа Алепу.

Във връзка с изявлението на директора на ДНСК за спиране на строителството на „Алепу“ с цел извършване на пълна проверка, сме длъжни официално да заявим следното:

Категорично потвърждаваме вече изразеното от наша страна становище, че строителните дейности се извършват законно и след като са изпълнени всички необходими процедури съгласно екологичното и строително законодателство, както и в съответствие с най-добрата строителна практика. В тази връзка, приветстваме публично инициативата съответните държавни институции да извършат незабавна проверка относно законността на строежа, като от наша страна ще окажем пълно съдействие на контролните органи. Уверени сме, че пълната и задълбочена проверка ще установи отсъствието на нарушения при изграждането на укрепителните съоръжения.

Длъжни сме да напомним, че имотът не е собственост на „Главболгарстрой“ и нашата компания няма никаква връзка с преобразуването на собствеността върху земята от общинска в частна и превръщането на имота в урегулирана територия, което позволява неговото застрояване, както и по какъв начин е придобита собствеността върху имота и как същият е бил отреден за ваканционно строителство. По тази причина смятаме, че не е коректно да бъдем свързвани със събития, в които нямаме никакво участие.

В заключение искаме още веднъж да подчертаем, че на проверявания имот се извършва само и единствено първа фаза от строителните работи, а именно укрепване на активно свлачище, картирано преди повече от 40 години. Регистрирано е в Геозащита Варна под номер BGS 21.67800-03 през февруари 2009 г., когато се активизира. Причината да се стартира скъпоструващо и технически сложно укрепване е, че вече десет години активното свлачище срутва пътя и прави плажа неизползваем, като същевременно застрашава живота и здравето на хората, преминаващи пеша или с автомобилите си.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България