Главният архитект на София: Затова търсим място на високите сгради в периферията на града

Предложенията в Закона за застрояване на СО, касаещи височината на сградите и тяхното място, подкрепени от депутатите от ГЕРБ, няма как да имат обратно действие върху вече напреднали планове. Това заяви главният архитект на Столична община Здравко Здравков по БНТ. Той подчерта, че за случаите в кв. Стрелбище и кв. Дружба ще се търси максимално най-добро решение.

Здравков отбеляза, че се налага да се въведат регламентирани места - т.нар. „ситита“ - където да се строят високи сгради над определените за София 70 метра (20 етажа), защото високите сгради са обвързани с инфраструктурата и защото трябва да се запази историческият център на столицата.

"На всички е ясно, че трябва да има високи сгради, но те изникват къде ли не - трябва да има баланс между историческия център и модерна София. Затова търсим място на високите сгради в периферията на града, където да не пречат на гледката към Витоша", каза главният архитект на София.

Подобни места са три и са тясно обвързани с транспортната инфраструктура - около метростанция „Експоцентър“, при бул. Царица Йоана и Околвръстния път, където ще е последната метростанция Люлин, и в района на Централна ЖП гара.

"Възможностите за застрояване на високи сгради влияят не само на силуета на града, но са свързани с паркиране, канализация, водопровод, електричество. Като правило създаваме анализ на транспортния достъп, защото трафикът около тези сгради се увеличава. Вече ще се анализира как ще влияят на квартала около високите сгради", посочи Здравков.

Главният архитект се обяви за ограничаване на продължаващите 27 години процеси по реституиране, защото те пречат на публичния интерес, макар правото на частна собственост да остава неприкосновено.

Той заяви, че столицата може да расте в различни посоки, но първо трябва да се уплътнят рядко застроените места, където съществува добра инфраструктура, а след това да се построи нова такава в посоките, където може да расте градът.

"Първото нещо, което трябва да има, е градски транспорт, а по него да се развие града", каза Здравко Здравков.

По казуса с НДК Здравков отбеляза, че ремонтът на сградата може да глътне много пари, защото има сериозни пропуски при самото ѝ строене

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България