Главният архитект на сръбската столица Милутин Фолич: В Белград, като в София, убеждаваме хората да слязат от колите си

Създават един от най-дългите паркове в Европа и мост-произведение на изкуството

"Белград, както София, има основен приоритет да накараме жителите, които са свикнали да се движат с кола, да слязат от нея", каза главният архитект на сръбската столица Милутин Фолич. Той е в София по покана на главния архитект на столицата ни Здравко Здравков и участва в дискусията “Разговори за града” - Трансформацията.

Управата в Белград се стреми и към екологичност на града, и в бъдеще той да кандидатства за европейска зелена столица. „Най-големият проблем е да накараме хората да слязат от колите си. Целта е да има повече велоалеи“, каза главният архитект на сръбската столица. Под 1% от хората в Белград карат колело. Съотношението е подобно и в София. Там няма метро като в нашата столица, тепърва се изработва проект за такова.

Белград, както и София върви към създаването на различни пешеходни пространства. Управата там има три главни стратегически цели. Първата е индустриалната зона да се изнесе от центъра на града. „Второ – да приближим града към реката, трето – да променим йерархията в транспорта“, каза още арх. Фолич. Освен това Белград превръща жп-трасе в един от най-дългите паркове в Европа. Ще бъде създаден мост – произведение на изкуството при крепостта Кале Мегдан.

Коментари

Задължително поле