Главният секретар на МВР Ивайло Иванов: От вторник няма да има компромиси на КПП-та

Снимки: Веселина Ангелова

Камбаните на Царевец във Велико Търново от неделя ще бият 33 пъти в 12 часа до края на извънредното положение

Главният секретар на МВР Ивайло Иванов, директорът на Областната дирекция на МВР във Велико Търново старши комисар Димитър Машов и кметът на старата столица Даниел Панов в събота инспектираха едно от изградените КПП-та на изхода на болярския град в посока София при село Леденик.

„Важното е на първо време да се спазват всички указания на местната власт, здравните власти и полицията. Хората масово се движат навън – не е това смисълът. Ако не се спазват мерките, имаме готовност и за по-рестриктивни. Може да се забрани изобщо излизането от вкъщи, виждате какво става в развитите държави със силни икономики“, заяви Ивайло Иванов.

Той подчерта, че никой не може да иска пари за попълването на декларации от работодатели, каквито сигнали има от някои краища на страната.

„На всички КПП-та има полицейски служители – мислещи и разбиращи, те не са машини, преценяват на място ситуацията. Декларациите ще бъдат унифицирани и одобрени и навреме ще стигнат до местните власти“, увери главният секретар на МВР.

Той допълни, че вече има доста образувани досъдебни производства, на едно КПП днес е хванат карантинират в другия край на страната да се разхожда свободно.

"Длъжни сме да се справим с ресурса, с който МВР разполага, но ние не сме имунизирани – вече има колеги под карантина, основно такива, които са си дошли от задачи от чужбина“, категоричен е Ивайло Иванов.

На всички обекти по програмата за саниране, фирмата трябва да преустанови работа, а договорът ще бъде удължен със този срок, за който е бил престоя. Работниците не трябва да имат пряк контакт с живущите, каза от своя страна инж. Даниел Панов, който е и председател на Управителния съвет на НСОРБ. „От понеделник все в контакт със всеки един кмет от 264-те общини. Контактувам със всеки един министър и Националния щаб. Утре е празникът на Велико Търново, знаете, че всички мероприятия са отменени. Камбаните на Царевец ще бият 33 пъти в 12 часа утре и ще е така всеки ден до края на извънредното положение. Това решение го взехме заедно с Великотърновската Митрополия, за да няма струпване в храмовете“ , обясни Даниел Панов.

От събота всички кметства работят и издават служебни бележки за настоящ адрес. Проблемите са различни, но се решават на място, каза кметът. Само днес в колцентъра, който община Велико Търново създаде в помощ на болни и самотно живеещи хора, са приети и направени 12 разноса по домовете на хранителни продукти, лекарства, изпълняване на рецепти, дори батерии за слухови апарати.

"Обаждат се за помощ и карантинирани", допълни кметът.

7 КПП-та са изградени на територията на Велико Търново. На тях се спират абсолютно всички автомобили и се пропускат тези, които имат настоящ и постоянен адрес.

„Проявяваме разбиране към тези, които трябва да занесат на близките си лекарства и храни, както и към тези, които се прибират днес към домовете си. От вторник мерките ще бъдат затегнати. Имаме доста случаи, когато решават да дойдат в града на разходка – такива ги връщаме. Апелирам към гражданите да стоят по домовете си и да пазят живота на близки и роднини", каза старши комисар Димитър Машов.

Коментари

Задължително поле