Гладна стачка в Софийския затвор

Правосъдното министерство отрича да има бунт зад решетките

Лишени от свобода искат среща с Цецка Цачева

Около 30 затворници са обявили гладна стачка в Централния софийски затвор и трети ден отказват да се хранят. Това твърди Петър Младенов от фейсбук групата “Семейства и приятели на затворниците”. От Министерството на правосъдието обаче категорично отрекоха информацията пред “Труд” и обясниха, че гладна стачка няма.

“Началникът на затвора Петър Кръстев се опитва да спре символичните протести вътре, които изискват зачитането на основните човешки права на лишените от свобода, като затваря единствения магазин в затвора. Те не могат да си купуват храна и цигари вече втори ден”, твърди във фейсбук Петър Младенов. Според Христина Вардева от групата, началникът на затвора е ограничил посещенията на църква и спортните занимания. Заради това затворниците настояват за оставка на началника и искат среща с министър Цецка Цачева.

От Министерството на правосъдието обаче категорично отрекоха слуховете за гладна стачка и обясниха какво се е случило зад решетките. “Няма гладна стачка. Имало е технически проблем миналата седмица в лавка в затвора, която временно не е работела. Затворниците са отказали да ядат храната, която им се предлага. Проблемът в магазина е отстранен и още в неделя той е бил отворен”, заявиха от ведомството.

Коментари

Задължително поле