Гластънбъри – градът на Свещения Граал

Тук е погребан крал Артур, обучавали са се вълшебници

Мнозина свързват градчето Гластънбъри в Югозападна Англия с най-големия музикален фестивал на открито, който се провежда в околностите му. На това свещено място са се събирали по 135 хиляди души, но тази година фестивалът не се състоя - може би, за да си отдъхне земята.

Учени и мистици наричат Гластънбъри център на света,

портал към невидимия свят

вълшебното място на Албион, Новият Йерусалим. Известен е и като училище по вълшебство. Доказват го и множеството магазинчета, които изобилстват с магически предмети, уникални кристали, бижута, както и огромните фигури на змейове и русалки в града.

Гластънбъри е смятан за Английската света земя, той е първият християнски център във Великобритания. Слави се още и като острова на безсмъртието Авалон и града на Свещения Граал - чашата, от която пие Иисус на Тайната вечеря и в която е събрана кръвта му, след като е разпънат на кръста. Тя е пренесена в Англия от Йосиф Ариматейски, който я скрива някъде в Гластънбъри. Според редица източници крал Артур и рицарите на кръглата маса са търсили бокала именно тук.

В древни писания Граалът се описва като нещо по-мистично от обикновен съд или чаша. И магическата му сила се дължи на светата кръв, съхранявана в него. Освен чаша, Граалът се свързва с рог на изобилието, който дарява вечна младост и мъдрост. Притежава и силата да качва на престола крале.

В центъра на Гластънбъри е

абатството - второто по големина след Уестминстърското

Едва ли е случаен фактът, че няколко поколения от кралете на Англия били короновани и погребани имено в него. За жалост е разрушено, но и по руините може да се съди за величествените тайнствени сгради, сътворени по законите на свещената геометрия (основни нейни проявления са „златната спирала“, „Платоновите тела“ и „цветето на живота“). За монасите от манастира се знае, че са правили алхимични експерименти и са добивали злато от нищото. В двора може да се види свещеното дърво, израснало от тоягата на Йосиф от Ариматея, която той забил там. От векове то привлича поклонници от цялата планета. Цъфти два пъти в годината – на Великден и на Коледа. Кметът на Гластънбъри всяка Коледа отчупва клонче от него, за да го дари на кралското семейство. Някои от по-големите клони са укрепени с метални пръти. В центъра на абатството са препогребани останките на крал Артур и съпругата му.

На около километър от абатството е вълшебната градина с

Кладенеца на бокала, построен от друидите

Предполага се, че водата извира от мястото, където Йосиф Ариматейски е поставил Граала.

В началото на ХХ век английският архитект Bligh Bond е създал капака, който затваря кладенеца. Върху него е изобразен VESICA PISCIS - древен свещен символ на трансформацията и вечността. Той се среща на няколко места в градината, може да се намери и в магазинчетата в града като бижу. Фигурата представлява два пресичащи се кръга с еднакъв диаметър, които образуват сечение във формата на бадем. Оприличава се с женска вагина - изворът на живота. Наричано е и рибата на Христос. В тази фигура се съдържа Златното сечение, тя е и основен елемент на Цветето на живота. В градината на няколко места присъства и друг символ – спиралата.

Водата от извора е с вкус на желязо и има магически свойства. Освен това е целебна, може да се пие, но по съвсем малко и смесена с обикновена вода. Изтича от каменната лъвска глава под извора, за да дарява жизнена сила на хората. Те присядат тук за кратка медитация, отпиват по глътка или изплакват с водата различни предмети, за да ги пречистят и заредят с вълшебство. Движението в градината е еднопосочно и тук не се говори.

Езеро със същата форма – на два пресичащи се кръга, посреща посетителите на градината малко след входа й. Водата в него се влива от седем купи, разположени малко по-високо, като от водопад. Тук хората се спират, за да медитират върху мечтите и желанията си. През 2001 г. това място е обявено за Световна градина на мира.

Гластънбъри е в подножието на високия 159 метра хълм на Архангел Михаил. Там е имало средновековен манастир, чиято полуразрушена кула привлича хората и е един от символите на града. Смята се, че

под хълма се пресичат силовите линии на Земята

„Св. Михаил“ и „Св. Мери“, които правят това място силно енергийно и целебно. Казват, че там, където се пресичат тези линии, границата между световете е много фина и може да се преживеят вълшебства. В тази зона на мощна геомагнитна енергия попадат и намиращите се в близост мегалитни комплекси Стоунхендж и Ейвбъри.

Смята се, че хълмът на Гластънбъри е мистичният Авалон, който се е управлявал от 9 сестри вълшебници. Тук е лекуван и самият крал Артур. Авалон е място с много тайни, което винаги е привличало специални хора. Във времената на келтите висшата каста, която е управлявала живота тук, били друидите. Предполага се, че в горите на Гластънбъри била Академията, къдeто се обучавали различни магове и вълшебници като Моргана и нейните сестри. Както и великият Мерлин - вълшебник и ясновидец, помагал и многократно спасявал живота на крал Артур. За Мерлин също казват, че е бил друид.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл