Раците с впечатляващи делови предложения, Везните да не вкарват свои пари в инвестиции – Дневният хороскоп на Алена

На 10 април 2020 да почерпят

Пролет пукна, ние още не… Всички слухове за край на нацията са силно преувеличени

881 жертви на коронавируса във Великобритания за денонощие

Роб Лоу: Супергероите са в спасителните служби Звездата играе главна роля в „911: Тексас”

Страните от ОПЕК + са се договорили да намалят производството на петрол с 23%

Проф. Радка Аргирова, председател на българското дружество по вирусология, пред “Труд”: Без дисциплина ще станем Ломбардия след празниците

Орбан удължи извънредното положение в Унгария за неопределено време

Прототип на българска ваксина срещу COVID-19 може да бъде готов до 1 година

Доц. д-р Атанас Мангъров пред “Труд”: За лечението на COVID-19 няма доказателства

СЗО ще поиска 1 млрд. долара за борба с коронавируса

90% от сиренето – от българско мляко Свинско и зеленчуци задължително от местни ферми

Дават евтини кредити на туроператорите Със средствата ще се връщат пари за предплатени ваканции

Живко Тодоров оглавява ББР (обзор) БНБ одобри назначението на 2 април

Боян Магдалинчев: Никой не се е възползвал от уязвимостта на системата за разпределяне на дела

Глаукома – иновативни методи за лечение

Интервю с д-р Галина Петрова – специалист офталмолог в СОБАЛ „ПЕНТАГРАМ“,гр.София

– Д-р Петрова, бихте ли ни казали какво представлява заболяването глаукома?
– Глаукомата е голяма група невродегенеративни заболявания, характеризиращи се с увреждане на зрителния нерв и загуба на зрителното поле на пациента. Заболяването се развива в резултат на генетични причини, без изяснен точен механизъм на унаследяване. В голяма част от случаите протича безсимптомно и пациентите забелязват настъпилите увреждания в много късен етап на заболяването. Това е и причината да наричат глаукомата „тихия крадец на зрението“.

– Знаете ли дали се води статистика колко хора са засегнати от заболяването у нас и в световен мащаб?
– Глаукомата е заболяване с нарастващо обществено значение. Броят на болните непрекъснато расте и това дава своето социално отражение. Около 60-70 млн. са засегнатите от глаукома в света, а в България те са над 60 000 души. Голяма част от заболелите обаче са все още недиагностицирани.

– Как се поставя диагнозата?
– Обикновено заболяването се диагностицира случайно при преглед или измерване на вътреочното налягане.Пациентите не съобщават за някакви специфични симптоми. В много малка част от случаите /при някои форми на глаукома/, заболяването протича с остра симптоматика. Оплакванията са от остра болка в окото, силно главоболие, влошаване на зрението, сълзене и дразнене от светлината.
Поставянето на диагнозата не може да стане само след еднократно измерване на очното налягане. Необходимо е извършване на пълен очен преглед и на няколко специализирани изследвания -тонометрия, пахиметрия, гониоскопия, компютърна периметрия и скенер на очите.

– Какво е лечението на това заболяване?
– Лечението на заболяването има за цел да повлияе рисковите фактори за развитие и прогресия на заболяването. Най-значим и същевременно най-лесен за овладяване рисков фактор е вътреочното налягане. Цели се достигане и поддържане на онова налягане, което не позволява на заболяването да прогресира. В последните години усилията са насочени в търсене на механизми за повлияване и на другите рискови фактори за заболяването. Разполагаме с три основни лоста на лечение: медикаментозно, лазерно, хирургично.Всеки от тези методи има своето показание и място в терапията в зависимост от типа на глаукомата,стадия на заболяването и темпа на прогресия.

– Бихте ли споделили за новисти в лечението на глаукомата?
– Имам възможността да споделя съвсем пресните си впечатления от седмия Световен конгрес по глаукома, провел се от 28.06. до 01.07. т.г. в Хелзинки,Финландия. Голямата тема тази година беше най-новото направление в хирургията на глаукомата – Миниинвазивна глаукомна хирургия /MIGS/. Това на разбираем език представлява хирургия с минимално травматично действие върху тъканите, мощен ефект върху очното налягане и редки постоперативни усложнения. В голямата си част това са различни видове импланти /тръбички/,които улесняват оттичането на вътреочната течност и намаляват вътреочното налягане. За първи път в България такъв имплант беше поставен именно в нашата клиника от д-р Веселин Даскалов през м. март тази година. А именно импланта XEN на фирма Allergan, налагащ се като един от най-ефективните и революционни методи за хирургично лечение на глаукомата. Импланта представлява малка тръбичка с дължина 6 мм и отвор от 45 микрона, която се поставя в окото със специален инжектор през миниатюрен отвор. Процедурата трае около 10 минути и се извършва под капкова анестезия. Тръбичката е неразградима и остава в окото на пациента за постояннен контрол на налягането.В нашата клиника за краткия период от няколко месеца имаме над 15 имплантации на XEN. Резултатите са изключителни дори и за нас. Намалението на очното налягане е с около 40 % от изходното, като при почти всички пациенти медикаментозното лечение е изцяло прекратено. За нас е огромна привилегия възможността да разполагаме с тази най-съвременна методика в лечението на глаукомата. Стремежът ни винаги е бил да лекуваме нашите пациенти максимално ефективно,безопасно и иновативно.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.