Глаукома - иновативни методи за лечение

Интервю с д-р Галина Петрова – специалист офталмолог в СОБАЛ „ПЕНТАГРАМ“,гр.София

- Д-р Петрова, бихте ли ни казали какво представлява заболяването глаукома?

- Глаукомата е голяма група невродегенеративни заболявания, характеризиращи се с увреждане на зрителния нерв и загуба на зрителното поле на пациента. Заболяването се развива в резултат на генетични причини, без изяснен точен механизъм на унаследяване. В голяма част от случаите протича безсимптомно и пациентите забелязват настъпилите увреждания в много късен етап на заболяването. Това е и причината да наричат глаукомата „тихия крадец на зрението“.

- Знаете ли дали се води статистика колко хора са засегнати от заболяването у нас и в световен мащаб?

- Глаукомата е заболяване с нарастващо обществено значение. Броят на болните непрекъснато расте и това дава своето социално отражение. Около 60-70 млн. са засегнатите от глаукома в света, а в България те са над 60 000 души. Голяма част от заболелите обаче са все още недиагностицирани.

- Как се поставя диагнозата?

- Обикновено заболяването се диагностицира случайно при преглед или измерване на вътреочното налягане.Пациентите не съобщават за някакви специфични симптоми. В много малка част от случаите /при някои форми на глаукома/, заболяването протича с остра симптоматика. Оплакванията са от остра болка в окото, силно главоболие, влошаване на зрението, сълзене и дразнене от светлината.

Поставянето на диагнозата не може да стане само след еднократно измерване на очното налягане. Необходимо е извършване на пълен очен преглед и на няколко специализирани изследвания -тонометрия, пахиметрия, гониоскопия, компютърна периметрия и скенер на очите.

- Какво е лечението на това заболяване?

- Лечението на заболяването има за цел да повлияе рисковите фактори за развитие и прогресия на заболяването. Най-значим и същевременно най-лесен за овладяване рисков фактор е вътреочното налягане. Цели се достигане и поддържане на онова налягане, което не позволява на заболяването да прогресира. В последните години усилията са насочени в търсене на механизми за повлияване и на другите рискови фактори за заболяването. Разполагаме с три основни лоста на лечение: медикаментозно, лазерно, хирургично.Всеки от тези методи има своето показание и място в терапията в зависимост от типа на глаукомата,стадия на заболяването и темпа на прогресия.

- Бихте ли споделили за новисти в лечението на глаукомата?

- Имам възможността да споделя съвсем пресните си впечатления от седмия Световен конгрес по глаукома, провел се от 28.06. до 01.07. т.г. в Хелзинки,Финландия. Голямата тема тази година беше най-новото направление в хирургията на глаукомата - Миниинвазивна глаукомна хирургия /MIGS/. Това на разбираем език представлява хирургия с минимално травматично действие върху тъканите, мощен ефект върху очното налягане и редки постоперативни усложнения. В голямата си част това са различни видове импланти /тръбички/,които улесняват оттичането на вътреочната течност и намаляват вътреочното налягане. За първи път в България такъв имплант беше поставен именно в нашата клиника от д-р Веселин Даскалов през м. март тази година. А именно импланта XEN на фирма Allergan, налагащ се като един от най-ефективните и революционни методи за хирургично лечение на глаукомата. Импланта представлява малка тръбичка с дължина 6 мм и отвор от 45 микрона, която се поставя в окото със специален инжектор през миниатюрен отвор. Процедурата трае около 10 минути и се извършва под капкова анестезия. Тръбичката е неразградима и остава в окото на пациента за постояннен контрол на налягането.В нашата клиника за краткия период от няколко месеца имаме над 15 имплантации на XEN. Резултатите са изключителни дори и за нас. Намалението на очното налягане е с около 40 % от изходното, като при почти всички пациенти медикаментозното лечение е изцяло прекратено. За нас е огромна привилегия възможността да разполагаме с тази най-съвременна методика в лечението на глаукомата. Стремежът ни винаги е бил да лекуваме нашите пациенти максимално ефективно,безопасно и иновативно.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве