Гледка към Витоша вдига цената на имотите

Наличието на място за паркиране повишава стойността на апартамента

Купувачите в столицата предпочитат сгради в близост до спирка на метрото

Наличието на парк е предимство

Апартаментите в София с гледка към планината Витоша често се с по-висока цена, казват брокери на имоти. В редица столични квартали има много жилища с хубава гледка към природната красота на планината. Това прави тези апартаменти много желани от редица купувачи.

Ако гледката към планината е съчетана с наличието на голяма тераса, стойността на имота нараства още повече. Хубава гледка към Витоша най-често имат апартаменти на високите етажи на кооперациите. Преди пандемията жилищата на последния етаж не бяха сред предпочитаните от купувачите. Но сега ситуацията на пазара е различна и усещането за простор, когато човек погледне от терасата, е предимство.

Близостта до зелени площи също е важна при избора на ново жилище. Най-желани локации са местата около паркове като Борисова градина и Южен парк. Но близостта на по-малък столичен парк също повишава стойността на имотите. Наличието на парк на пешеходно разстояние е голямо предимство, защото в него хората могат да излязат с детска количка, да разходят кучето или просто да се разходят.

Възможността за лесен достъп до градския транспорт и по-специално до спирка на столичното метро също е особено важна за купувачите. Наличието на метро прави пътуването от крайните квартали до центъра на града много бързо.

Същевременно цените на имотите в крайните квартали са по-ниски и много купувачи се насочват към тях. Имотите, разположени в близост до метростанции, са особено търсени от купувачите, които ценят удобството. Лесният достъп до метрото позволява на хората да се придвижват бързо из града, като избягват задръстванията и пестят време в ежедневните си пътувания. Близостта до метростанция повишава цялостната привлекателност на имота и често води до по-висока цена.

Жителите на столицата се сблъскват и с проблема с недостатъчните места за паркиране. Затова най-желани от купувачите са апартаментите с паркомясто или гараж. В повечето случаи те се плащат допълнително, но наличието на място за паркиране вдига цената и на самия апартамент. Има райони в столицата, в които предлагат за продажба гаражи на цената, за която в някой друг квартал може да бъде купен едностаен апартамент.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти