Глобалният дълг достигна рекордните 272 трилиона долара

Снимка: Pixabay

Икономическата криза поради пандемията повиши нивото на глобалния дълг до рекордните 272 трилиона долара тази година, предава CNBC.

Според Международния финансов институт (IIF) глобалният дълг ще достигне 277 трилиона долара до края на годината, което би представлявало съотношение дълг/БВП от 365 процента.

Основната причина за увеличението беше подкрепата на националните правителства за компании и граждани заради пандемията, която също доведе до въвеждането на забрани за пътуване и драстично намаляване на икономическата активност.

В резултат на това компаниите бяха принудени да се насочат към алтернативни методи на финансиране, докато и двата фактора доведоха до драстично по-голямо заемане.

IIF заявява, че поради подобни заеми от правителства и корпорации, глобалният дълг се е увеличил с 15 трилиона долара през първите три тримесечия на тази година.

Пандемията обаче не е единствената причина за този размер на глобалния дълг, като се има предвид, че темпът на растеж на глобалния дълг е огромен от 2016 г. насам, с увеличение от над 52 трилиона долара, според IIF.

В развитите страни дългът е скочил над 432 процента от БВП през третото тримесечие на тази година, скок от 50 процента от предходната година, от които САЩ са отговорни за почти половината от това увеличение.

Коментари

Задължително поле