Глобяват заведения за нелегална музика

Много заведения започнаха да плащат за пусканата в тях музика след последните промени в Закона за авторското право. Има раздвижване на пазара, казаха за „Труд“ от организацията за управление на авторски права Музикаутор. В страната има около 150 хил. търговски обекти, но преди последните промени в закона само 10-15% от тях имат договор с Музикаутор.

Контролът дали заведенията плащат за авторските права за пусканата музика се осъществяваше от петима души към Министерството на културата, които отговарят за цялата страна. Но през март парламентът прие промени в Закона за авторското право, които предвиждат контролът да се осъществява от общински служители. Глобата за заведение, което пуска музика без да е платило за авторски права, стана до 10 хил. лв. За да пуска музика от радиото или да сложи телевизор с музикален канал, всяко заведение или магазин трябва да има договори с организациите за колективно управление на права – Музикаутор и Профон, които предлагат почти целия световен репертоар за България. Музикаутор урежда авторските права на музиканти и текстописци, а Профон - на продуценти и изпълнители.

Има и фирми, които предлагат лиценз за музика с ограничен репертоар за озвучаване на търговски обекти. Но при договор с такава фирма заведението трябва да внимава за да не пусне музика извън този репертоар. В противен случай глобата е до 20 хил. лв.

Търговските обекти имат срок от 9 месеца след обнародване на промените в закона за да сключат договори за авторски права за пусканата музика. Това означава, че малко преди края на годината общинските инспектори вече ще могат да налагат глоби. 50% от санкциите ще остават в общинския бюджет и ще може да се ползват за културни проекти. Другите 50% ще влизат в Национален фонд „Култура“. Работата на общинските служители няма да се увеличи, защото те и сега минават по заведенията за да проверяват дали са платили патентен данък и дали спазват изискванията за пожарна безопасност.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България