Дневен хороскоп на Алена за събота, 23.11.2019

На 23 ноември 2019 да почерпят

Сръбски министър: Не сме като България, сами избираме приятелите си

Разследват смърт на служител на енергото върху електрически стълб

Мария Габриел: Постът заместник-председател в ЕНП дава възможности и влияние

Глобална епидемия от обездвижване сред децата

Спешен медик е уволнен в Габрово заради пациентка, починала от масивен инфаркт

Вучич: Руснаците не ни дават нищо даром

ООН: Въздушните удари в Йемен са намалели рязко

Берлускони в болница, паднал на конгреса на ЕНП в Загреб

Учител предотврати масова стрелба в сръбско школо

Ваксините за грип свършиха Няма нито една доза в аптечната мрежа, няма да има и нови доставки

„Труд Уикенд“ – един вестник за два дни

Българска фирма измами Енрике Иглесиас, турнето му е отменено

Четири часа остана блокиран пътят София-Варна след тежката катастрофа

Глътна ли падналият вертолет “Пантер” коледните пенсии? Властта реагира нелепо след трагичния инцидент

Нека бъдем пределно честни и ясни – някои от реакциите на властта след трагичния инцидент миналия петък, когато наш боен вертолет „Пантер“ от състава на ВМС падна в морето по време на учение, а командирът му капитан Георги Анастасов, повишен посмъртно в чин майор, загина, бяха в известен смисъл нелепи.

Новината за трагичната вест ни свари неподготвени и имаше шоков ефект в края на миналата работна седмица. В ден, в който хората се гласяха за поредния юнски уикенд. В този смисъл е разбираема поредицата от неадекватни изказвания на политици и управленици. Но пък особено учудващи са някои грешки, които допусна премиерът. Може би са спорни неговите думи, че е познавал загиналия пилот. Лично аз се съмнявам в това.

Но дори и да е така, какво отношение има този факт към инцидента, разиграла се в Черно море. И президентът Румен Радев го познава, и то повече от премиера, и много други хора също. И аз дори. Е, какво от това? Няма да го върнем в редиците на живите, нали! Но всичко това вероятно е дреболия. Споменавам я защото дразни с фалшивата си съпричастност към трагедията. Проблемът е друг. „Загубихме 50 милиона, колкото са коледните надбавки за пенсионерите“, рече премиерът. Подобно изказване е недопустимо за министър-председателя на държавата. Не само на нашата. Защото то разединява нацията и настройва една обществена прослойка спрямо друга. Утре, не дай боже, ако хората от третата възраст се разминат с така желаните коледни бонуси, ще започнат да псуват войската. Това е абсолютно сигурно. А защо не възприемем, че изказването е и един вид предварителна застраховка, която да омилостиви евентуален пенсионерски гняв. Един вид оправдание: Ние искахме да ви зарадваме, да ви дадем нещичко, ама нали знаете какво се случи и т. н…

Тревогата обаче се поражда от осъзнаването на горчивата истина, че политиката на принципа „разделяй и владей“ винаги дава горчиви плодове. „Категорично няма да приема увеличаването на военния бюджет. Когато няма пари за пенсии, за майчинските, за финансиране на европроекти, откъде да вземем още 200-300 милиона лева за армията?“ Това пък заяви Борисов през есента на 2014 г. Коментарът му бе по повод думите на тогавашния президент Росен Плевнелиев, който обяви, че на предстоящата среща на върха на НАТО в Уелс, ще поеме ангажимент България да увеличи парите за отбрана до 2%.

Спор няма, че премиерът е информиран и най-добре знае какво е състоянието на хазната и какво може да си позволи държавата. Но е политически грях да се правят бакалски сметки на гърба на едно обществено съсловие за сметка на друго. Премиерът е нещо като „бащата“ на нацията и трябва да намери пари за всички. Това е неговата Голгота, която е изкачил сам, по собствено желание. Никой не го е сложил насила на върха.

Ако поразсъждаваме философски върху проблема ще видим, че държавността има три опори: армия, полиция и съдебна власт. Дори и без една от тях, държавата не може да функционира.

Трудът на военния е специфичен. Той не ражда материални блага, а създава условия, за да функционират икономиката, бизнесът и т.н… Това са неоспориоми аксиоми. Трудът в армията, не само в нашата, е високорисков и трагедии като последната не са изключение. Напротив, прецедент в известен смисъл ще е, ако липсват, защото войникът трябва да тренира в условия, максимално близки до реалната война. Нима, да речем, ако стане друг инцидент и загубим танк, гаубица или ракетен комплекс трябва да завалят обвинения, че военните ще са виновни, ако няма пари за повишаване на учителските заплати.

Наскоро, ако си спомняте, властта пак се оплете, кой от проектите за модернизация на армията е по-важен. Първоначално премиерът обяви, че новите изтребители могат да почакат, „защото армията не е само ВВС, а и сухопътни войски“. Пехотата, според Борисов, била царицата на боя, защото така му преподавали във военното училище. Тогава казваха, че ако не стъпи кракът на пехотинеца на дадена територия, тя не се счита за превзета.

Това, естествено, са остарели постулати от 60-те. Ако се взрем в съвременните конфликти, ще видим, че редица от тях започват и свършват с авиацията. Истината обаче е една: и трите вида въоръжени сили- Сухопътни, ВВС и ВМС (за държави без излаз на море са две) не могат една без друга. Те са скелетът, който гради съвременната отбрана на всяка държава. Защото пехотата без авиационно покритие и поддръжка от въздуха е лесен курбан за противника. Така е и с корабите и т.н.

Добре е все пак, че властта се осъзна и на КСНС излезе със смислено решение – армията ще се превъоръжава в синхрон. Тогава обаче прибързаните емоции бяха породени от класирането на офертите за нов изтребител, които явно не съвпаднаха с нечии очаквания. Но това вече е тема за друг разговор.

Купихме френските вертолети без оборудване

Премиерът Бойко Борисов е прав, че вертолетите “Пантер” са едни от най-добрите. Първоначалният договор, сключен от царското правителство, предвиждаше да купим от консорциума “Юрокоптер” общо 12 вертолета “Кугар” за ВВС и 6 бр. “Пантер” за нуждите на ВМС. По-късно първият кабинет на ГЕРБ предоговори и редуцира броя на морските вертолети от шест на три. Пантерите обаче са купени, въоръжени само с бордово оръдие. Средната цена на един вертолет “Пантер” е 20-22 млн. евро.

Още по темата

 1. Каракачанов за падналия „Пантер“: Човешка или техническа грешка – ще кажат след месец специалистите

 2. Министърът на отбраната на посещение в авиобаза Граф Игнатиево

 3. Загиналият командир на „Пантер“ е бил заклещен във вертолета на 2 м под водата

 4. Обновена Загиналият кап. Георги Анастасов спасил живота на другите двама военни Ще бъде повишен посмъртно в звание по заповед на министъра на отбраната

 5. "Съприкосновение" с един от корабите е довело до падането на "Пантера"-а Починалият капитан Георги Анастасов е бил в кома още при пристигането си на пирса на Морската гара

 6. 20 млн. евро е струвал потъналият в морето вертолет „Пантер“ Армията не разполага с техника да го извади

 7. Командирът на падналия вертолет „Пантер“ капитан Георги Анастасов е починал

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (29)

 1. Оф,червения вестник пак си пишат същите глупости и „дълбокопроникновени“анализи?!
  Да има жертва ,но има и грешка .И ако се окаже че грешката е не е техническа ,а органзационна,примерно?Грешка заради която си отива един човешки живот и една скъпо струваща машина и то може би заради това ,че някой си е свършил немърливо работата.И какво значи малко часове нальот ,това може да е оправдание при изпълнение на мисия ,завършела с неуспех ,защото пилотите нямат опит.Ама при тренировъчен полет в мирно време и при добри метеорологични услови ,това е недопустимо.Никой не унижава загиналия пилот,напротив,може би той е станал жертва в опита си да предотврати чужда грешка и да има повече жертви !Аман от празноглави медии!

  1. „И какво значи малко часове нальот ,това може да е оправдание при изпълнение на мисия ,завършела с неуспех ,защото пилотите нямат опит.Ама при тренировъчен полет в мирно време и при добри метеорологични услови ,това е недопустимо.“ – хахаха, я пак се прочети и обясни защо да е недопустимо?

  2. Красимире, гръмни се бе запек! Нещастник!

 2. Логично е в армията ни да стават такива грешки и да се дават жертви, след като от 2009-а година насам, ГЕРБ нямат нито един нормален министър на отбраната. Като се започне с гейчето Николай Младенов, мине се през изкуфеляка Аню Ангелов и тракториста Ненчев и се стигне до сегашната мазна трътка Каракачанов.
  Е, какво искате от армията?

 3. Адски коректна статия! Ако я бях писал аз, смятам че щях да бъда доста по-краен и циничен, но все пак това е публичен вестник, с голям тираж и умерения тон в нея е доста задължителен. Въпреки това, смятам че е много добре и коректно написана!

 4. Глътна ли падналият вертолет “Пантер” коледните пенсии? каза:

  Известна част глътнаха национално-отговорните бизнесмени и национално-отговорните политици, които не върнаха 6,2 млрд. лв. кредити, взети от КТБ. Ама държавата бълха я ухапала. Затова и никой не ги търси тези милиарди …

  1. важното е, че държавата върна парите на следователите и съдиите (масово с по 100 000 еврос), вложители в ктб…

 5. Циник като ББ не е имало и няма да има!
  Кой е виновен? Който го търпи!!!

 6. Единственият начин пенсионерите да живеят достойно е даденият пеимер от Ген. Аугусто Пиночет!

 7. Бивш командващ на българските ВВС споделя, че българските летци летят опасно неподготвени. След онзиденшниата катастрофа бих добавил: И опасно ниско.

 8. Че тоя вертолет да не се е взривил, вадете го, една нова боя и е готов. Какви 50 милиона?

  1. Ама и аз това казвам – който не си е върнал кредитите към КТБ – в затвора докато ги върне. Какви 50 млн., като могат да се върнат 6 млрд. лв.

 9. Г-н Президент, ген. Радев, качете този самовлюбен в себе си генерал-лейтенант от МВР, дето всеки ден си прави по 8-10 снимки и ги публикува в медиите, в МИГа, завъртете машината 3-4 пъти около хоризонталната й ос, сетне няколко резки понижения на самолета и рязко кацане. Сетне нека услужливите репортери направят няколко снимки и ги публикуват в ПИК, БЛИЦ, Епицентър. Може и в Труд.

  1. И обективите на фотоапаратите да дадат в едър план задника и гащите на тиkвoний !!!

 10. Абе лошия матриял е изтрещял от тъпоумие и не забелязва -к-р-е-т-е-н-с-к-и-т-е- изцепки на парцала Борисов.

 11. Червените л@йномети отново зацвилиха сбор. Нема умора нема почивка. Стоят и чакат Бойко нещо да каже и почват да квичат. Не им стига обора, ами излизат и навън. Но за разговорите с Меркел не обелват и дума. И в Румъния падна МИГ и там нито дума. Според мен трябва вече да се иска оставка, щото идва ваканция, Голямата уста ще се изправи на Бузлуджа пред електората, а превителството още стои непипнато.

 12. Нека бъдем пределно честни и ясни !!! НЕ НЯКОИ ОТ ВЛАСТТА, А ТОЧНО НАГЛАТА И НЕВЪЗПИТАНА МУТРА БОЙКО БОРИСОВ!

 13. КОЛКО ПЪТИ НЕ СИ ИЗКАРВА МАНДАТИТЕ АМИ СВИКВА ИНЗВЪНРЕДНИ ИЗБОРИ И КОЛКО ПЪТИ ПО 50 МИЛИОНА ЗАМИНАХА, ЗА ДА СИ ЗАДОВОЛЯВА ЕГОТО ТОЗИ МРЪСНИК!??????

 14. Явно е мислел да го продава, че да осигури пенсиите! Няма такава държава! Сметнете си надценките и кражбите в обществени поръчки и прочие и ще има пари за всички, е за вас ще останат малко разбра се!

 15. „Но за разговорите с Меркел не обелват и дума…“ – така е! Да си ибрик звучи по евроатлантически гордо.

 16. и вместо това за да „обединят“ нацията, в деня на погребението имаше прайд…аз по друг начин го наричам, ама хайде! Никой не каза защо е летял толкова ниско, че е закачил и онова корито?! Дали пък малко не е преиграл?

  1. И какво, според теб? Борисов нарочно е организирал гейпарад в деня на погребението? Колкото до преиграването – съгласен съм с теб. Не вярвам, че загиналия пилот случайно е бил толкова близо до кораба. Вероятно е показвал бабаитлък, но е имало вълнение…. Никога няма да узнаем истината, защото от армията не признават за грешки.

 17. Към автора на статията – Евгени Генов! Г-н Генов! Тълкувате думите на премиера както дявола – Евангелието! Не забравяйте, че изказването му се излъчи и по телевизията и всички мислещи, които са го гледали ясно схванаха контекста! Цената на вертолета е съпоставима с коледните надбавки, но това е нищо в сравнение с загубата на един човешки живот!
  Или, може би, статията ви е насочена към първосигналните хора, тези които не са гледали и слушали и пенсионерите? Имате ли някаква конкретна причина да настройвате тези хора срещу него? Финансова???

 18. А аз ще питам всеки ден и във всеки вестник:Кога държавата ще си вземе 10 те милиарда лева ,според ББ,а според Корнелия Нинова-20 -те милиарда ,които се крадат годишно в Булгаристан? вече мина половин година,а нито лев не са върнати в хазната. Лицемери и нагли крадци са всички във властта.Без изключения.Те само затова и влизат в нея-само да крадат.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.