Гл. комисар Николай Николов: 530 души участват в гасенето на огъня в Кресненското дефиле

Пожарът е локализиран от две страни, но опасността не е преминала, заяви вътрешният министър Радев

530 души, сред които пожарникари, горски и доброволци, участват в гасенето на пожара в Кресненското дефиле. Това каза на брифинг в Стара Кресна главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението" (ПБЗН).

"Броят на пожарникарите на терен е 124, останалите са преди всичко служители на горските стопанства към Югозападно държавно предприятие, Национален парк „Пирин“, 40 души местно население, няколко частни фирми със своите булдозери и аварийно звено към Столична община", посочи Николов. По отношение на това дали пожарът ще бъде овладян днес, той заяви, че не би се ангажирал с прогнози. „Знаете, че аз винаги съм бил предпазлив да давам прогнози. Задачите, които сме поставили, гонят точно тази цел“, подчерта гл. комисар Николов.

В гасенето на пожара в Кресненското дефиле участват и два модула на Сухопътните войски.

Два медицински пункта са разположени на терен в Кресненското дефиле, за да гарантират сигурността на участващите в гасенето на пожара. Това каза на брифинга и министърът на вътрешните работи Валентин Радев.

„Продължавам да съм във връзка с министъра на здравеопазването, но за сега нямам нужда от допълнително съдействие. Областният управител Бисер Михайлов е създал необходимата организация“, подчерта Радев. Той допълни, че след 09.00 часа предстои да започне поетапното пропускане на местното население до евакуираните села, за да могат да нахранят животните си, но това ще се случи организирано.

Валентин Радев допълни, че на място са разположени измервателни станции, които към момента не отчитат замърсяване на въздуха. Той призова водачите на автомобили да шофират в района с повишено внимание, тъй като не е възстановено осветлението в кривия тунел в Кресненското дефиле.

Пожарът в Кресненското дефиле е локализиран от две страни, продължаваме обаче да се притесняваме – това е Стара Кресна – пожарът да не навлезе надолу от една страна и от друга да не отива към националния парк „Пирин“, коментира министър Радев.

„Там са трите булдозера. Единият вертолет вече работи на терен, чакаме и другия да започне. Няма проблем със селата – опазени са. Главният секретар на МВР ми докладва, че опасности за къщите и нещо неприятно да се случи, няма. Искам да призова всички роднини на тези хора, които живеят в двете села (Ощава и Сенокос), включително и стара Кресна, ако имат връзка с родителите си, ако някой е останал, да се прибере надолу. Опасността не е преминала. Обръщам се към младите хора, защото възрастните не могат да преценят опасността. Продължаваме с дейностите по погасяване на пожара, но дали ще приключим днес, не е ясно“, заяви още Валентин Радев.

По думите му засегнатата площ остава същата – между 5000 и 7000 декара. "Ще стане ясно какви са пораженията след това. Засега работят върху такъв терен. Няма проблем с водоноските, с водата. Това е много важно също. За логистиката, над 510 човека участват вече. Очакваме и доброволци от Пловдив. Тук зад мен е и Столична община. Получили сме това, което е необходимо", подчерта министър Радев.

Коментари

Задължително поле