Даниела Машева: Нелогично е едни и същи членове на прокурорската колегия на ВСС да предлагат по двама или повече кандидати за главен прокурор

Кадър от Нова тв

Прокурорската колегия няма да предлага друг кандидат, заяви пред Нова тв говорителят на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет Даниела Машева. „Наистина за нас е нелогично едни и същи членове на Колегията да предлагат по двама или по повече кандидати”, добави тя.

Изборът на нов главен прокурор няма да бъде състезание под съмнение. Няма никаква пречка кандидатът да бъде един и да премине през цялата изборна процедура, която е доста публична, заяви Машева.

Тя обясни, че мотивите ще бъдат обявени на сайта на ВСС, след което в продължение на два месеца професионалните организации, неправителствените организации, висшите учебни заведения и научни организации ще имат право да изразяват становищата си.

До 24 октомври могат да се изразяват становища и да се задават въпроси, каза още говорителят на ВСС. „Кандидатът е един, защото ние счетохме, че това е кандидатура, която отговаря изцяло на очертания профил в Закона като критерии и изисквания за качествата на главния прокурор. Ние взехме предвид и мнението на нашите съсловни организации – Асоциация на прокурорите и Камарата на следователите”, обясни Машева и добави, че кандидатурата на Гешев е била предложена от четирима члена на Колегията, като сред тях не е бил сегашният главен прокурор Сотир Цацаров.

Говорителят на Прокурорската колегия беше категорична, че няма никакви опити за влияние от страна на политици: „Политици с нас неса разговаряли. Предложението за избора беше само в кръга на членовете на Колегията”.

Коментари

Задължително поле