Румяна Арнаудова: Никой от свидетелите по обвиненията срещу Живко Мартинов не е поискал защита

Като прецедент определи излизането от столицата на бюро „Защита на свидетелите“ говорителят на главния прокурор Сотир Цацаров - Румяна Арнаудова, на брифинг в Добрич. Тя отрече някой от свидетелите по повдигнатите обвинения срещу народния представител Живко Мартинов да е поискал защита от МВР или от бюрото. "Ако такава бъде пожелана от тях, ще я получат", допълни Арнаудова.

Досега са разпитани трима свидетели, в момента се разпитват други трима, предстои разпит и на други днес и утре. Окръжният прокурор на Добрич също ще бъде разпитан, но вероятно другата седмица, тъй като в момента е в отпуск. Специализираното звено „Антикорупция“ провежда процесуално-следствени действия. 10 служители на бюро „Защита на свидетелите“ са в Добрич. Причината са индикации за упражняване на натиск по отношение на лица, подали сигнали по случая с депутата и изразили опасения пред наблюдаващия прокурор, че може да им се случат „сравнително неблагоприятни неща“. Обстоятелствата бяха определени и като съвпадение на събития, но това е дало основание да се потърси помощ и защита на свидетелите.

„Ще разпитваме до момента, в който хората имат желание да говорят“, заяви Румяна Арнаудова. Прокуратурата има информация, че са започнали масирани проверки на фирмите на някои от свидетелите. Има и случай на затворена пицария със заповед на директора на Областната дирекция на Българската агенция по безопасност на храните в Добрич. Административният съд в града е отменил заповедта като незаконосъобразна, което Прокуратурата определя като индикация за упражняване на натиск. Арнаудова отбеляза, че всичко това е свързано с престъпления, за които е образувано досъдебно производство. Тя припомни, че освен това, което стана публично известно, свързано с изнудване, Прокуратурата разследва престъпление против правосъдието, против реда на държавното управление и против личността.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право