Говорителят на ЦИК Александър Андреев: Бюджетът за вота наесен е безпрецедентен

Александър Андреев

Нормално е разходите за местните избори тази година да са повече в сравнение с тези през 2015 г. Това заяви пред БТВ говорителят на Централната избирателна комисия Александър Андреев. Бюджетът за вота наесен е безпрецедентен - 70,7 млн. лв. или с 20,2 млн. лв. повече средства в сравнение с изборите за кметове и общински съветници преди четири години.

Разходите за Секционните избирателни комисии и Общинските избирателни комисии не бяха увеличавани от 2011 г. Това не мотивираше членовете на СИК активно да участват в изборите, посочи Андреев. Говорителят на ЦИК уточни, че ако в изборите имаше и машинен вот - бюджетът щеше да е много по-голям. "Не може през 2019 г., при тези цени, ние да искаме членовете на СИК да са подготвени и мотивирани за същото възнаграждение, като преди четири години. За Първи тур предвидихме председател да получи 100 лв., зам.-председател и секретар - 90 лв. и 80 лв. за член", заяви още той.

Александър Андреев посочи, че членовете на СИК ще получат по още 10 лв., ако участват в обученията, които ще се провеждат от Общинските избирателни комисии. Той допълни, че ЦИК се надява с по-високото възнаграждение да привлекат хора, които ще положат повече усилия в изборния ден.

Говорителят на ЦИК каза, че се обсъжда възможността приемането на изборните книжа в София да бъде разпределено в три пункта. Целта е да се облекчи работата на Общинската избирателна комисия и да се намали напрежението. Регистрацията на партии и коалиции за предстоящите местни избори започва на 2 септември. Крайният срок е до 13 септември 2019 г. За да може един гражданин да гласува или да се регистрира като кандидат е необходимо да е живял не по-малко от 6 месеца преди датата на изборите в населеното място. Това означава, че той трябва да има най-малко 6 месеца постоянен или настоящ адрес на територията на Република България или на населеното място, където ще гласува.

Коментари

Задължително поле