Гонят бездомниците от Уиндзор заради кралската сватба

Илюстрация: Pixabay/Архив

Подготовката за кралската сватба във Великобритания предстои, но налице вече е първият скандал - градската управа предложи бездомниците от улиците на Уиндзор да бъдат прогонени до май. Премиерът Тереза Мей възрази на тази идея. Принц Хари и годеницата му Меган Маркъл ще се венчаят в параклиса на Уиндзорския замък, който е дом на британските монарси от близо хилядолетие.

Скандалът избухна, след като пресата разкри, че председателят на Градския съвет на Уиндзор Саймън Дъдли е поискал от полицията да разчисти улиците на града от бездомници и просяци. В писмо до полицейски началник и в съобщение в Туитър Дъдли говори за "вълна от бездомници и скитници" и "антисоциално поведение". Искането предизвика вълна от възмущение на благотворителни организации, както и полемика по въпроса кой отговаря за проблема с бездомните.

Градският съвет трябва да работи усилено, за да осигурява убежища за хората без дом. Когато просяци проявяват агресия, Съветът трябва да работи с полицията, за да реши проблема, заяви Тереза Мей.

Полицията отказа да поеме отговорност за проблема.

Много от тези хора не са от Уиндзор, нито от нашата страна. Те са чужденци, дошли от Лондон. За полицията и градските власти е трудно да се справят с тях, твърди полицейският комисар Антъни Стансфелд.

Един заплашен от прогонване разказа как излязъл на улицата, защото при майка му вече нямало място за него.

Всички бездомници имат различни истории, но не сме на улицата по свой избор. Засега разчистването на града е само идея. Освен това е известно, че принц Хари е подкрепял много благотворителни събития в помощ на бездомните, коментира бездомникът Джеймс.

/БНТ/

Коментари

Задължително поле