Гореща вълна подпали горите в Швеция

Стокхолм поиска помощ от ЕС в борбата срещу стихията

Незапомнена гореща вълна в Швеция предизвика избухвaнето на десетки горски пожари в иначе свикналата със студа скандинавска държава.

Според местните медии, властите се борят с най-малко 40 пожара, като 11 от тях са в Арктическия кръг, в границите на който се намират най-северните райони на Швеция. Заради стихията е предприета евакуация на хора в три области.

Редица европейски страни се притекоха на помощ - Италия изпрати два специализирани самолета, а Норвегия - 8 хеликоптера, за да помагат в борбата с бедствието, но Стокхолм официално отправи молба към ЕС за още въздухоплавателни средства, с мотива, че това са най-мащабните пожари в новата история на страната.

Пожарите са свързани с горещата вълна, която измъчва Северна Европа от началото на лятото и счупи всички температурни рекорди в Скандинавия.

В едно от селата в северната част на Швеция тези дни бяха измерени невижданите 32,2 градуса по Целзий. По същото в центъра на Хелзинки, столицата на Финландия, термометрите показаха 30 градуса, за пръв път от 8 години. Бардуфосс, градче в северна Норвегия, надмина всякакви рекорди с 33.5 градуса живачен стълб в сряда.

Според синоптиците, континентална Европа е отбелязала най-топлия си месец Май и втория по средна температура на въздуха Юни от 1910 г. насам.

Коментари

Задължително поле