Горива и храни поскъпнаха през октомври

Повишават се и цените на алкохола и цигарите

0,2% е месечната инфлация, на годишна база отново има дефлация

Инфлацията се завърна през октомври, показват данните на националната статистика. Месечната спрямо септември е 0,2%, а годишната спрямо октомври 2015 г. е минус 0,6%. Инфлацията от началото на годината (октомври 2016 спрямо декември 2015 г.) е минус 0,4%.

През октомври цените на горивата и някои от хранителните продукти са се повишили.

Най-голямо е поскъпването на гроздето - с 14,6%, доматите - 2,2%, каймата - 1,8%, кашкавала - с 1,3%, и млечните масла - с 3,7%.

През десетия месец от годината са нараснали цените на алкохолните напитки и тютюневите изделия - с 0,3%. Спад има при цената на редица зеленчуци, като най-осезаема е разликата при зелето - 17,3%. Сред другите поевтинели продукти са маргаринът и цитрусовите плодове.

През октомври в групата на нехранителните стоки има увеличение на цените на дрехите и обувките съответно с 4,4 и 7,3%.

Горивата също поскъпват. Цената на дизела се повишава с 0,6 на сто, а на най-масовия бензин А95Н - с 0,8%. Газообразните и течните горива за битови нужди поскъпват съответно с 1,7 и 1,2%, газ пропан-бутан за ЛТС - с 3,5%

В началото на отоплителния сезон нагоре вървят и дървата за отопление - с 0,8%. По-висока е и цената на мебелите - с 0,5%, хладилниците - с 0,7%, климатични инсталации - с 2,4%, и праховете за пране - с 2,1%.

Намаление се регистрира при транспорта - с 0,5%, като най-много поевтиняват самолетните билети - с 23,5 на сто спрямо септември, както и услугите по краткосрочно настаняване - с 3,2%.

Ресторантите и хотелите също понижават цените, макар и минимално - с 0,2 процента.

През октомври 2016 г. цените на лекарствените продукти и на стоматологичните услуги остават на равнището от предходния месец, а цените на лекарските услуги са се увеличили с 0,1%.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Вашите пари