Горна Оряховица и Сигетсентмиклош честваха 15 години от побратимяването на двата града

В Деня на българо-унгарското приятелство в унгарския град бе открита българска чешма

Кметът на Община Горна Оряховица инж. Добромир Добрев и председателят на Общинския съвет Даниел Костадинов бяха гости на официалните чествания на Деня на българо-унгарското приятелство. През 2016 г. парламентите в София и Букурещ обявиха 19 октомври, когато се почита Св. Иван Рилски, за Ден на българо-унгарското приятелство. Визитата бе по покана на ръководството на Сигетсентмиклош и Българското републиканско самоуправление в Будапеща.

В Деня на българо-унгарското приятелство в побратимения на Горна Оряховица унгарски град бе открита българска чешма. Чешмата е дело на българския скулптор Огнян Кожухаров. Гости на официалната церемония бяха вицепрезидентът Илияна Йотова, вицепремиерът Валери Симеонов, българският посланик в Унгария Уляна Богданска, ръководителят на българското самоуправление д-р Данчо Мусев, представители на унгарския парламент и на българското самоуправление, наши сънародници и граждани на Сигетсентмиклош.

„В деня на българския покровител Свети Иван Рилски Чудотворец, съм особено щастлив и за мен е огромна чест да бъда с Вас. През 15-те години на нашето сътрудничество, ние – българи и унгарци градихме отношения, които се основават на допълване и взаимно опознаване на нашите национални същности. Организирахме и реализирахме много събития, които съхраняват и утвърждават националната памет. Осъществени бяха гостувания и съвместни участия в значими форуми на творци, художници, деца - спортисти. Наши колеги и представители на местната законодателна власт участваха с голям ентусиазъм и удоволствие в традиционните кулинарни празници на Сигетсентмиклош“, каза в словото си инж. Добромир Добрев. „Назовавайки тези факти искам да подчертая, че изграждането на българо-унгарска общност с трайно общуване, съпричастност и съвместяване на характерни черти и единение в многообразието, се случваше стъпка по стъпка, за да пребъде и в идните години. Специално бих желал да благодаря на домакините от Сигетсентмиклош, за съдействието и националния плам, които виждам в нашите братя българи, милеещи за националния корен и традиции“, поздрави домакините кметът на Горна Оряховица.

Българската чешма, която се намира пред културния дом в Сигетсентмиклош бе осветена от архимандрит Атанасий – протосингел на Западна и Средноевропейска епархия и и председател на българската православна църковна община „Св. св. Кирил и Методий“ в Будапеща. Инж. Добромир Добрев подари на своя унгарски колега Йозеф Сабо ямак (стар меден черпак за отпиване на вода), специално гравиран по повод 15-годишното приятелство на двата града. „На старите чешми в България е имало монтирани такива съдове, за да могат хората да отпиват от водата и да спомената с добро, майсторите, които са ги съградили. Нека и гражданите на Сигетсентмиклош, когато отпиват от тази чешма да си спомнят за приятелството на нашите два града“, пожела на домакините инж. Добрев.

След откриването на чешмата, официалните гости бяха поздравени и с изпълнението на децата от фолклорен ансамбъл „Росица“.

В рамките на визитата по повод Деня на българо-унгарското приятелство, инж. Добромир Добрев и Даниел Костадинов бяха официално приети от кмета на сигетсентмиклош Йозеф Сабо, гостуваха на откриването на съвместна изложба в българската галерия В44 в Българския културен, документационен и информационен център в Будапеща. В същата сграда функционират и други институции на Българското републиканско самоуправление като Българската двуезична малцинствена детска градина, Българското училище за роден език. Като финал на честванията бе галаконцертът в националната концертна зала „Бела Барток“ в Будапеща на Оркестъра за народна музика на Българското национално радио.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България