Горски победиха корояда, конфискуваха 86 коли и каруци

Няма нови гори в Шуменско и Търговищко, поразени от корояд през тази година, наблюдения на специалисти показват липсата на нови огнища. Това обяви инж. Емил Гелов, директор на Регионалната дирекция по горите. Миналата година бяха нападнати иглолистни гори в общините Върбица и Омуртаг и се стигна до значителни щети. "Добро е състоянието и на широколистните насаждения“, каза инж.Гелов и коментира, че цялостно обследване на горите ще се извърши през май, когато става разлистване.

Коментарите на специалисти сочат, че години наред в обхвата на РДГ – Шумен не са наблюдавани корояди, а появата им през миналата година най-вероятно се дължи на пренасяне при превоза на дървесина от други райони. „Нямаме причини да мислим, че и тази година ще има такова нападение от корояди“, категорични са горски.

Те отчетоха, че през м.г. са съставили 510 акта на нарушители, издадени са 351 наказателни постановления и са наложени санкции в размер на над 25 000 лв.

От нарушителите баркониери са иззети 22 коли, 64 каруци, много инструменти за сеч, отнети са били и 93 дивечово месо и още 160 кг. неправомерно събрани билки и гъри.

Горските огранизират търгове за продажба на конфискуваните вещи и от тях в касата на РДГ-Шумен са постъпили над 9 000 лв.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България