Гравитация има и в геополитиката

Карикатура: Иван Кутузов - Кути

Малинов е напълно неподходящ за изпълнение на конспиративни задачи за тайни служби

Изпълняваме си съюзническите задължения, както и преди, а после доста бой сме отнесли

Извършват ли руските тайни служби разузнавателни операции на територията на България, вербуват ли за целите си агентура? Несериозен за всеки политически грамотен човек въпрос. Извършват и още как! Защото сме сред противниците на Русия по дефиниция като страна-членка на насоченото срещу Русия НАТО и на налагащия й санкции Евросъюз. Защото от наша територия могат да работят срещу трети страни или за други такива. Защото у нас могат да провеждат оперативни срещи, инструктажи и подготовки с агентура, активна другаде.

Водят ли страните от НАТО хибридна война срещу Русия или да? А тя дали води такава или нехае? Излишни въпроси. Да припомним, че по време на война първата жертва е истината. Значи ще отричат или по британски маниер ще отказват да коментират. Иначе не са и спирали да вършеят конспиративно в България както предишните „братя по оръжие“, така и сегашните „партньори“. Което не е позволено на вола, е позволено на Юпитер. А той не дружи с волове и не им иска разрешение. Имат си и немалка вербовъчна база, фили и фоби разни се срещат тъдява.

От което не следва, че именно ген. Решетников, бизнесменът Малофеев и възторженият русофил Малинов са в една шпионска схема, увреждаща националните ни интереси. От изнесената официална информация по повод задържането такава не може да се навърже. В профила на русофила не се установяват някакви разузнавателни възможности, с нищо не би могъл да заинтересува руските или други тайни служби. Времето на партийни медии отдавна отмина, за явна проруска партия у нас едва ли ще има място в обозримото бъдеще.

Малинов е толкова демонстративно обвързан с разнообразни активности в посока на Русия, че от гледна точка на нейните служби е напълно неподходящ за изпълнение на техни конспиративни задачи. За такива на други служби обаче донякъде става, има връзки с интересни лица от Русия и Украйна. Стана ясно, че разработката по него е започнала за пране на пари, прераснала е за шпионаж, изглежда ще приключи за данъчни нарушения.

Вдигна се дозиран шум покрай имената на руските му приятели и движението „Русофили“. Той се насложи към острата реакция на МВнР във връзка с организирана от руското посолство изложба. Не ни били освободили съветските войски на 9. 9. 1944 г., а ни окупирали. От която поза доволни се оказаха посолствата на САЩ и Великобритания. Които държави нееднократно бомбардират България, само София 11 пъти. Ами съюзници сме били на техния враг Германия. През 1944-а СССР ни окупира, защото така са се разбрали великите в Техеран през 1943-а.

Не са ни освободили, разбира се, но и не са ни и размазали. Само са продиктували какво да правим по-нататък, но не са позволили да ни вземат 30% от територията, както са настоявали Гърция и Югославия. Имали сме срещу германците партизанска съпротива, поръчана от Москва. Включили сме се с войска на тяхна страна срещу Германия. Основно послушно, донякъде и бодро сме останали в съветската сфера на влияние. Съгласно договорка със САЩ и Великобритания.

Които отскоро силно настояват да се пренапише цялата история на тази война, за да вбесяват Русия. Мощна кампания е тази в Европа, тези дни и в Прага ще местят паметник на маршал Конев, чиито войски на 9-11 май 1944 г. разгромяват в Чехия последната немска армия. Която много е искала да се предаде на американците наблизо, но те отказали. И пражани силно желаели същото, но им се наложило да изтърпят съветската операция срещу 900-хилядната германска войска. Та сега и те като предани натовци се включват в кампанията по вбесяване на Русия.

Първенци в тази практика са полските политици. На честването на 80-годишнината от началото на Втората световна война не поканиха представители на Русия. Поради „промяна на подхода към историческите събития“, обяснили от тяхното МВнР. За освобождението на Полша съветските войски дават 600 000 жертви, общо за цяла Европа 1,5 милиона. Ето думи на тогавашния британски премиер Уинстън Чърчил: „Всичките наши военни операции бяха в незначителни мащаби в сравнение с гигантските усилия на Русия.“

Днешните британски управници неслучайно с всички сили тласкат европейците и особено източните да дразнят руснаците по особено болезнена за тях тема. Пренасочват вниманието на хората в ЕС и особено на своето население към новия стар враг от зор. Правителството обяви възможен сценарий след излизането от ЕС без споразумение: дефицит на различни продукти и лекарства, социални вълнения, улични акции. Най-лошият сценарий е този, пише в документа „Операция „Жълт чук“ (Operation Yellowhammer), но се готвят и за такъв след Brexit.

И Вашингтон натиска в същата посока, без враг НАТО губи смисъл, а без него САЩ губят контрола си върху Европа, което не им се ще и да си го представят. Правят каквото са принудени, за оцеляване иде реч и да му мислят как ще се гърчат управниците в подчинените страни. Къде ще ходим и ние, купуваме самолети, бързичко изпълняваме указанието за 2% разходи за оръжия. Ровят за руски шпиони службите, стряскат русофилите, протестъри цапотят знаков за руснаците паметник, министър Захариева пише сърдити декларации, гонят Малофеев и Решетников.

Официалната реакция на Москва се оказа умерена, ясно им е, че сме принудени да участваме в хора и го правим без злоба. В медиите има и гневни послания по адрес на „коварните братушки“, разбира се, за преобладаващия процент хора там поведението на нашите политици и институции е израз на черна неблагодарност и предателство. Не е така в действителност, в мнозинството си не сме неблагодарни, не сме ги и предавали. Обратно, Русия ни е предавала и не веднъж, последно „Труд“ писа за това през 2016 г.

Ще цитираме ген. Решетников: „Искате в НАТО - добре, искате в ЕС - добре... и ги оставихме! Е, как да наречем българите „предатели“? Всеки един сърбин, българин или черногорец ще ни каже - „Вие ни предадохте!“ На какво отгоре днес ни се сърдят! Изпълняваме си съюзническите задължения, както и преди сме го правили. За което после доста бой сме отнесли, естествено, обръгнали сме. Руските политици и властимащи собствената си държава и народ се случва да предават. Така в началото на ХХ в. разрушиха империята си, после и СССР.

Тъй като наблюдават предателствата в най-горния етаж на властта, на по-ниските това правят улеснено. Като иде реч за шпионаж, да видим данни от тази област. Далеч не само полковникът от ГРУ Скрипал е изменил на родината. Полковник Михайлов от контраразузнаването, шеф на Център за информационна сигурност, издава на ЦРУ цяла група офицери криптографи и хакери.

През 2011 г. за държавна измяна са осъдени 6 души, през 2013 - 4, през 2014 - 15, през 2015 - 9, през 2016 - 13. Сред тях има десетки офицери от службите, полицията и армията, чиновници и учени. И по съветско време се е случвало. В периода 1960-86 г. са разстреляни 40 души. Сред тях генерал от ГРУ, висш дипломат и конструктор на свърхсекретен самолет.

Знайна е обаче правилната геополитическа стратегия на България: винаги с Германия и никога срещу Русия. Защото са най-близките до нас геополитически фактори, не можем да се откъснем трайно от тях, имаме сателитен характер. И в политиката се наблюдава гравитация, вселенски фактор е тя. Зле сме, когато двете ни близки държави-планети са люто скарани и воюват помежду си. Или са отслабени от друг геополитически фактор. Или по своя глупост, както е сега. Значи доколкото можем ще маневрираме и чакаме по-добри времена. Ще дойдат!

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи