Градушка като орех помля ниви и градини между Лом и Монтана (СНИМКИ)

Опустошителна градушка удари в неделя вечерта селища и полета в област Монтана и посече ниви, лозя и градини. Щетите на стопаните са големи, но пострадали къщи и хора няма, разказаха земеделци.

Ледената сеч се разразила между 21 и 22 часа в селата Крива бара, Дондуково, Долно Церовене, Василовци и град Брусарци. „От небето летяха парчета лед, големи като орех. Градушката обрули овощни дръвчета и лози, окоси градините с току що посадените домати и пипер. Всичко продължи 10-20 минути и дворовете се превърнаха в кал и зелена каша! Беше ужасно!”, сподели кметът на Долно Церовене Николай Николов.

В Крива бара ледените парчета също били доста големи, част от тях с неправилна форма и насекли на салата градините и лозята, оплакаха се местни хора. Градушката продължила около 10 минути, но ударила и нивите край селото и унищожила част от посевите.

„Още не знаем какви са загубите, чакаме да изсъхне земята, за да обходим и проверим, сега в масивите не може да се влезе, заявиха стопаните. Подобни опустошителни ледени бомбардировки в района не имало отдавна, твърдят местните хора.

Според Хидро-метеорологичната станция в Монтана в неделя вечерта и през нощта в района са паднали валежи около 20 литра на квадратен метър. Градушките обаче са били „сухи”, без дъжд, и при тях щетите са по-големи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България