Грамота за доказано родолюбие и патриотизъм връчиха на Цвета Караянчева в Карлово

Председателят на 44-ото Народно събрание Цвета Караянчева получи почетна грамота за проявено и доказано родолюбие, патриотизъм и вярност към заветите на Апостола на свободата, кристал и златна значка с образа на Васил Левски по време на първото си официално посещение в Карлово.

Отличията й бяха връчени от кмета на Община Карлово д-р Емил Кабаиванов, който награди с почетни грамоти и значки председателя на парламентарната комисия по отбрана ген. Константи Попов, вицеадмирал Пламен Манушев, депутатите Веска Ненчева и Жельо Бойчев, както и Красимир Узунов, автор на книгата книгата „Азъ служих при Дранговъ“.

Официалното представяне на четивото, написано във връзка със 100-годишнината от смъртта на полковник Борис Дрангов, се състоя в Камерната зала на Народно читалище „Васил Левски – 1861 г.”. Книгата е поредната от творчеството на Красимир Узунов, в която темата е Първата световна война.

„Такива родолюбиви теми, такива хора като Дрангов трябва да бъдат разказани. Защото Дрангов е история. Дрангов е гордост. Дрангов е храброст. Един достоен български офицер“, каза председателят на Народното събрание в словото си при представянето на книгата.

„Нашите воини са единствени, които са стоели до последно, до последния човек са умирали. Няма друг такъв войник. Другите са се предавали….Ние сме длъжници на тези хора, длъжници сме на всички загинали, длъжници сме на всички останали живи, които забравихме и отрекохме. Длъжници сме на полковник Дрангов. Длъжници сме за това, че този невероятен военен педагог и истински родолюбец не сме го изучавали, не сме изучавали неговите трудове, не сме се учили от него на родолюбие, на дълг на чест, на войнски добродетели. За това правим това представяне“, допълни вицеадмирал Пламен Манушев. „Достойнството на тази книга е, че ни обръща към едни истински времена, времена пълни с лидери, с хора с висока стойност“, изтъкна ген. Константин Попов.

Кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов награди с екземпляр от книгата „Азъ служихъ при Дранговъ“ заслужили ученици от града и военни от 61-ва Стрямска механизирана бригада, директори на училища и учители, карловски общественици, директори на музеи, историци, както и членове на Общинската организация на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини