Граничен пункт „Илинден“ - рисков за преминаване

Поради техническа грешка граничният пункт по пътя към Гърция -„Илинден“ не е включен като опция в задължителния електронен формуляр, който гръцките власти изискват на влизане в страната. Поради тази причина, граничните власти и туроператори счетоха, че пунктът не работи за туристи.

Най-вероятно тази грешка ще бъде оправена след запитване към гръцките власти на кореспондента на вестник „Труд“ в Атина Бойка Атанасова . Днес все още може да се мине спокойно, но от утре има голяма вероятност да ви върнат на границата, докато този пункт не бъде включен в списъка.

Проверка на „Труд“ в онлайн платформата към задължителния формуляр показа, че възможните опции за пунктове са само две - ГКПП-та, това на Кулата – Промахон и Маказа – Нимфея. След отправените въпроси от вестник „Труд“ гръцката държава ще коригира и ще допълни в електронния документ и останалите гранични пунктове без този на Ксанти, тъй като там е обявена локална карантина заради случаи с коронавирус.

Гранична полиция е отправила запитване до гръцките власти относно режима на преминаване през границата, но все още няма отговор, това заявиха пред "Труд" високопоставени гранични полицаи.

 

Туроператори: Ние знаем, че ГКПП-Илинден-Ексохи ще бъде затворен за туристи

Светлана Василева, Труд, Благоевград

"Хаосът с гръцките нови изисквания е пълен, снощи до последно сме питали през кои пунктове се разрешава преминаването на туристи и ни казаха, че през ГКПП-Илинден-Ексохи няма да се допускат туристи", казаха наши туроператори. Това им било съобщено от гранична полиция на Промахон. Казали им директно: "Вижте сайта на гръцкото външно министерство ,там са изброени пунктовете, през които се преминава, ГКПП-Илинден не е вписан", разказаха за "Труд" нашите туроператори.

Те се ядосват и казват: "При комшиите е все така, всичко от днес за утре, идеш на пункта и хайде пак някаква нова промяна. Надяваме се обаче,че цялата тази лудница с декларациите ще бъде за седмица, не повече, и  ще променят решението си. Защото това ще   ощети техния туризъм", казаха още туроператорите от Благоевград.   

 

Коментари

Задължително поле