Грешка на летците довела до трагедията (ОБЗОР)

Загуба на рефлекси у пилотите е причина за катастрофата, смята военният министър.

Загуба на рефлекси у пилотите заради малкото летателни часове е причина за катастрофата с вертолет МИ-17 на авиобаза Крумово. Това обяви вчера министър Красимир Каракачанов.

Машината се разби на 11 юни т.г. Хеликоптерът падна от 30 м. височина на летище Пловдив при изпълнение на тренировъчна задача, като загинаха двамата пилоти, а бордният техник оцеля.

След като излезе доклада на експертната комисия за инцидента министър Каракачанов отхвърли версията за техническа неизправност на машината. Командирът на ВВС ген. Цанко Стойков обяви, че двамата летци от началото на годината са налетели едва по 17 часа. Началникът на авиобазата ген. Димитър Иванов потвърди, че военните ни пилоти летят убийствено малко поради недостиг на финанси и изправна техника. “Ние сме армия на критичния минимум”, каза тогава ген. Иванов.

“Този господин с жълтите панталонки намекна, че злоупотребявам с прахообразни лекарства. Аз съм си направил тест за наркотици и ще съдя Веселин Марешки”, закани се Каракачанов. Той уточни, че тестовете му във ВМА са отрицателни. Преди дни лидерът на “Воля” Марешки заяви, че “ВМРО е Троянският кон на ДПС в коалицията” и поиска Каракачанов да си ходи.

Коментари

Задължително поле