На 26 май 2019 да почерпят

Вениамин, Симона, Тодор и Ивана отпаднаха след първия концерт на живо в „Гласът на България“

Тино от „Гласът на България“ вкара чалга хит във филм на Тарантино

Лекуват в „Пирогов“ момче, поразено от токов удар в Северна Македония

Клуб на БГ професионалисти превзема Вашингтон Организацията помага на сънародниците ни да се реализират по-добре в Америка

Битката на финалистите в „Гласът на България“ започна

Британски алпинист загина на слизане от Еверест

Амелия Личева – във фокуса на Българския П.Е.Н.-център

Текстописецът и продуцент Крис Янг пред “Труд”: Дара е енергийно торнадо

51-годишен мъж, изпаднал в мозъчна смърт, стана донор на черен дроб Мъжът е приет във Великотърновската болница с тежка травма

Запорираха сметки и имоти на кмета на Септември Марин Рачев и съпругата му

Откриха ДНК следи от заподозрения за експлозията в Лион

Без тениска на бала, моля! Благотворителността ви да е по мярка…

Българка в Лион: В момента, в който е избухнала бомбата, чухме силните писъци

Международен трибунал на ООН постанови Русия незабавно да освободи арестуваните украински моряци

Грънчари ще мерят сили в Майсторската надпревара Съревнованието ще е през 2019 година

Занаятът грънчарство бе избран за Майсторската надпревара, която ще се проведе през 2019 година по време на ХVІІ Международен панаир на традиционните занаяти в Етнографски музей на открито /ЕМО/ „Етър” в Габрово. Това стана на заседание на Оперативното бюро, в което вземат участие лица и организации, ангажирани с опазването на българското културно наследство.

Досега в историята на Панаира два пъти този занаят е избиран за Майсторската надпревара – през 2008 и 2014 години.

Зам.-кметът на Община Габрово Нела Рачевиц отправи препоръка да бъде представена характерната за Габровско керамика, която днес не е много популярна сред широката общественост, но изработените изделия са много специфични и имат висока художествена стойност. Такъв тип керамика може да бъде видяна в Грънчарската работилница в ЕМО „Етър”.

Оперативното бюро прие отчета на ХVІ Международен панаир на традиционните занаяти, който се проведе от 6 до 9 септември 2018 г. Доц. Красимира Кръстанова сподели, че е впечатлена от израстването на това събитие през годините. Тя припомни, че е член на Оперативното бюро вече няколко години и може да направи вярна съпоставка.

Доц. Кръстанова подчерта, че е постигната целта националните и регионални медии да бъдат ангажирани с отразяването на събития от Панаира, който съхранява традиционното майсторство и съвременните му проявления.

Чрез Панаира на „Етър”-а се социализира културното наследство, отчетоха членовете на Оперативното бюро. Бе отправена препоръка да се засили представянето на занаяти в риск от изчезване.

Нела Рачевиц сподели, че е важно не само колко хора посещават Панаира, но и качеството на самата публика. През последните месеци се правят сериозни усилия за привличане на чуждестранни посетители. Това става чрез използване на възможностите на мрежата от творчески градове на ЮНЕСКО, част от която е Габрово.

Кметът Таня Христова представя Международния панаир на традиционните занаяти по време на свои срещи на международно ниво.

Членовете на Оперативното бюро се обединиха около разбирането, че ще се търсят възможности за засилване ролята на други институции, които да организират съпътстващи Панаира събития. Това би било една провокация за туристите да остават по-дълго време в Габрово.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.