Гръцките туроператори очакват спад от 70% на туристите

Гърция, плаж, коронавирус

Гръцките туристически оператори в четвъртък заявиха, че очакват 70-процентен спад на пристигащите тази година, след като правителството обяви, че сезонът може да се рестартира в средата на юни.

“Пристиганията ще бъдат намалени с поне 70%”, каза шефът на гръцките хотелиери Григорис Тасиос пред телевизия SKAI, като добави, че може да се очаква “максимум” от осем до девет милиона посетители, пише БГНЕС.

Ирини Толиу, ръководител на гръцката асоциация на организатори на конгреси, се съгласи с оценката. „Оставаме да работим от юли до септември, при условие, че (вирусът) не се върне през септември“, каза тя пред държавната телевизия ERT.

Според данни на Гръцката банка през 2019 г. страната е имала над 34 милиона посетители, което донесло приходи от над 18 милиарда евро.

Правителството в сряда обяви , че туристическият период ще започне на 15 юни с първото възобновяване на международните полети до летището в Атина.

Тъй като Гърция претърпя по-малко от 170 смъртни случая от COVID-19 за два месеца от пандемията, премиерът Кириакос Мицотакис заяви в сряда, че бързият отговор на Атина срещу вируса е „паспорт на безопасността, надеждността и здравето“, за да привлече посетители.

Все още възстановяваща се от дългогодишната дългова криза, Гърция отчаяно се нуждае от приходи от туризъм, които пряко и косвено представляват над една пета от икономиката.

Много туроператори са изразили скептицизъм относно повторното отваряне поради строгите правила за социална дистанция. 

Коментари

Задължително поле