Над 12 000 са имениците на Никулден във Варна

Убиец на фелдшера от Орешник остава в ареста

Русия и Турция ще подпишат договор за доставка на още ракети С-400 през 2020 г.

Каракачанов: Добри отношения с Русия, но не да бъдем третирани като малките деца на Балканите Морският център на НАТО ще бъде в Пункта за базиране -Варна, съобщи вицепремиерът

Д-р Светлана Поченкова: От болен бъбрек може да се куца Световно признатият остеопат поставя диагнози и лекува само с ръце

Георги Пройнов е изгоненият дипломат от посолството ни в Москва

Нападение срещу американска военна база в Сирия

Корнелия Нинова: Напусна ни една от най-ярките личности, творец с мисия и човеколюбие – Стоянка Мутафова

Съдят шофьор за смъртта на пешеходка Жената била прегазена от камион, починала 10 дни след инцидента

Свищов подменя уличното осветление с енергийно ефективно Финансирането в размер на 8,2 млн. евро е по Програма "Възобновяема енергия, енергийна ефективност, енергийна сигурност"

Всеки четвърти българин никога не е ползвал интернет 75.1% от домакинствата имат достъп до мрежата в домовете си

Безплатен курбан от пет вида риба и вино През 2020-та в града ще се родят повече момчета

Хулиган плаща 3 000 лв. обезщетение на полицай

МВР хвана 1330 шофьори, паркирали на места за хора с увреждания

Парламентът възложи на правителството да представи план за развитие на медийната среда Срокът е до 31 март

Гръцки алъш-вериш в Турция Съществува геополитическото напрежение между Запада и Русия с основен играч Анкара

Срещата на гръцкия премиер Алексис Ципрас в Белия Дворец (Аксарай) със султана Ердоган може да не предизвика драматични мигове, както през декември 2017 г., когато турският президент обрисува цялата гама на турските претенции при посещението си в Гърция, включително и поисканата ревизия на Лозанския договор. Може и да се спомене за необходимостта от взаимно разбирателство и намаляване на напрежението между двете държави, но резултатът, както е видно от общите изявления, е далечко от мисълта за дипломатически успех.

Така или иначе трънът, свързан с 8-те турски офицери, които намериха убежище в Гърция след турския преврат, продължава да утежнява отношенията между двете държави и президентът Ердоган не показа да е склонен да забрави тази история, както стана ясно и от обявената награда от 5,5 милиона евро за 8-те военни, няколко часа преди да пристигне Алексис Ципрас в Анкара. Това послание бе изпратено още преди да стъпи кракът на гръцкия министър-председател в Турция. Президентът Ердоган продължава с претенциите си за тяхното експулсиране, макар да е наясно, че подобно действие надхвърля възможностите на Алексис Ципрас.

Изявленията на гръцкия министър-председател, че “превратаджиите не са желани в Гърция”, може да се чуват като положителни в Анкара, но проблемът продължава да съществува и турският президент размаха пръст на Атина, за това какво може да се случи в бъдеще при аналогични случаи. “Не трябва бегълците да намират убежище в Гърция” каза той и добави, че очаква от Гърция да уважи паметта на тези, които са изгубили живота си по време на опита за преврат на 15 юли.

Двете страни не постигнаха консенсус по отношение на Кипър и островите в Егейско море, независимо, че Ципрас използва нисък тон по време на разговорите тъй като е наясно, че е зависим от съседите по отношение на миграцията. Ако Турция осъди споразумението с ЕС, ситуацията на гръцките острови Лесбос, Хиос и Кос ще излезе напълно извън контрол и ще създаде главоболия в региона.

Алексис Ципрас е наясно, че съществува геополитическото напрежение между Запада и Русия, с основен играч Турция и нейното непрекъснато проникване на Балканите чрез религията и се стреми да се докаже като политически месия. След постигнатата цел Северна Македония и надвисналия призрак за предсрочни избори над него, сега е важно да намали напрежението между Гърция, Кипър и Турция, което ще му донесе само дивиденти и ще го бетонира на политическата сцена.

От своя страна турският президент не се отклони нито за миг от стабилната политика на турските правителства. Всяко гръцко искане, дори и това, което се приема от европейските правителства и Вашингтон, каквото е възстановяването на Богословското училище (Семинарията) в Халки – което посети Алексис Ципрас, (от 1971 година не е посещавано от гръцки премиер) – бе съпровождано от гръцки отстъпки по отношение на мюсюлманското малцинство в Тракия. “Искате училището, дайте ни турските мюфтии” бе посланието на Таип Ердоган.

Иначе турците култивират надежда дори и с жестове. По време на литургията в Халки, докато Ципрас говори за противоречията около гръцкото малцинство в Истанбул и мюсюлманското малцинство в Тракия, дори турските полицаи свалиха мобилните си телефони, за да уважат този исторически момент. Двете малцинства “не трябва да бъдат причина за конфликт, а мост между двете страни”, каза гръцкият премиер, докато Ердоган призова за подобряване на условията в Тракия и го постави като условие за възобновяване на богословската школа. От изявленията стана видно, че между двете съседни държави травматичното минало играе роля и днес.

Както се е случвало и в миналото по време на подобни посещения на гръцки министър-председатели в съседната страна, останаха в излишък изявленията за необходимост от разширяване на диалога от икономически връзки между двете страни, от заздравяване на доверието и засилване на комуникацията между Атина и Анкара. Остава изключително съмнителен фактът дали тези изявления ще имат отражение за гръцкото FIR (въздушно пространство), където ежедневно гръцки и турски бойни самолети провеждат сурови военни учения, които приличат повече на военни действия.

Ако нещо спечели Алексис Ципрас от срещата си с Ердоган, това е чувството, че комуникационният канал между Атина и Анкара остава жив. Не е нещо забележително, но не е и за пренебрегване. Това евентуално е очаквал и гръцкият премиер, който поради предстоящите избори с едно крехко мнозинство в парламенти, вероятно не е в състояние да поеме инициативи във връзка с гръцко-турските взаимоотношения. Това визираше, казвайки, че ако нямаше възможност да вдигне телефона, щяхме да се изправим пред “опасни ескалации”.

За Алексис Ципрас е важно да бъде сигурен, че съществува комуникация, която се улеснява и от поемането на гръцкото военно министерство от Евангелос Апостолакис, който поддържа топла връзка с неговия колега Акар. Комуникационни канали, които могат да се окажат драгоценни, в случай на криза в Източното Средиземноморие и специално в кипърската икономическа зона.

Нищо не се дава даром

Днешните символизми от посещението на Алексис Ципрас в Халки и срещата му с Вселенския патриарх, както и обиколката в “Света София”, му позволиха да лансира посланието, че “навън върви добре”, докато на Таип Ердоган бе дадена възможност да отговори на обвиненията на европейците, че не уважава свободата на вероизповеданията. В източния пазар, където съседите са специалисти, нищо не се дава даром. Едно даваш, едно взимаш… Стратегически алъш-вериш с висока политическа цена.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (25)

 1. Напрежението е между русия и Европа,не обратното. Златната орда е агресора.

 2. 6ойке, ердо не е султан, а евроатлантически партнер на боко. Не е добре да забраваш така…

 3. А бе,никому неизвестната хойка ,мойка или сойка, дето по цял ден търчиш с молив в ръце ту тук ту там да си заслужиш келявата заплата, ти коя си, че за да се правиш на много отворена, ще наричаш президента на такава голяма държава като Турция, Ердоган- султан,а ? Напълно в стила на ганьовците- за да ги забележат, че ,,и те са хора’’, че и те са ,,голямата работа’’, че, видите ли,тя е такъв ,,отворен’’ журналист, дето, ако бяха живи Махатма Ганди или Рейгън,тя има капацитет даже и с тях да води интервю, се забравят и почват да ръсят простотии .Естествено, и редакцията си затваря очи- и как не, нали сите като племе са все антитурци и антимюсюлмани! Нищо,нищо…вие си продължавайте да си ползвате снизходителния тон относно личностите,събитията и всичко,свързано с Турция! В това е и слабата ви страна, че тоя надменен език и безотоговорни коментари ви пречат да виждате истината.Турските политици си работят здраво за благото на страната си и в най близко време и гръцките , и вашите и европейските ще се натискат да се видят със ,,Султана’’, както на времето са чакали с дни, та даже и със седмици да ги приемат! В момента сойка нека си мисли и се радва, че е героя на деня…

 4. Бойке статията ти щеше да звучи по достоверно ако още в началото не беше заявила пристрастността си с този „султан“. И щом в източния пазар нищо не се дава даром поне кажи къде в западния се дава, та да знаем и ние да се възползваме. Къде е казано , че всяко гръцко искане пък било и с подкрепата на САЩ и Европа трябва да се удовлетворява. Попрекалила си малко, гледай да не се издаваш толкова, по ефективна ще е статията ти.

 5. Стой си в турция фес малоумен!!!Вместо постоянно да пишеш дълги статии,как най-скапаняшката,най-нечовешката,най-отвратителната и най-просташката държава била едва ли не „супер“!Грее ли те това?Защо още стоиш в Шумен?А,мишка крастава?

  1. скапаняк въшлив панелкаджия, грее ме разбира се, това е моята нация, най-хуманната, най-великата и най-развитата. Ограмоти се малко ганьовец. Не приемай това което ти се иска за истина, само себе си заблуждаваш.

 6. Бойке, главният редактор трябва да те уволни за тази нескопосана статия, освен ако нямате някакви други взаимоотношения или и той самия не струва повече от тебе. Язък за вестника. Някоя вечер може да ти дойда на гости в Атина, ясно е каква си.

  1. Теб па кой те кани на гости ?! Браво на Бойка, ала така са турчулята. Тихи и кротки кат насрано бебе до преди 15 години, а сега са нафукани и надменни ! Барем Ви знаеме, кога станете 50% си показвате дивашкият ген !

   1. Идиот, кви 50%, един турчин е равен на целия свят. И вие направете нещо в скапаната си държава та да сте нафукани и надменни.

 7. „Един миризлив турчин е равен на целия свят!?“Тогава светът е равен на пълна нула!!!Наистина турция е най-скапаната и просташка страна.Там не живеят хора,а хомосексуалисти,манафи,крадци,изроди…Тези долни примати са като комплексирани диваци,които сами си помпат самочувствие-„най-великата,най-хуманната“!?Кое ви е „великото“?Ако не знаете-да ви кажа.Думата „велик“може да се свързва с абсолютно всички народи,само не и с турския!Първо-турците не са народ,а сган!Второ-няма нищо положително извършено от турчин!Разбра ли-турски парцал?А за хуманност-тук вече въобще не ми говори!Прочети Макгахан за погромите на Априлското въстание и ще те е срам,че въобще си турчин!!!Да колиш невинни хора ли наричаш „хуманност“!?Да разпорваш бременни жени и да набучваш неродения плод на острието на пушката!?Това ли е „хуманност“!?Можеш да отидеш в Африка и да лъжеш местните аборигени за „достойнствата“на чалмарите,но на БЪЛГАРИН да твърдиш,че фесовете са „хуманни“!?Ние ви сърбахме попарата цели 500години,така че скрий се в кочината си!!!

 8. Спрлях да споря с турците.Тия малоумни скотове са ми яусни!Знам какво ще каже тъпият турчин.Че земята е квадратна!Че слънцето изгрява от Мексико и залязва над Япония!Че в турция е рай!!!Техният сатрап-ердоган е най-демократичният президент!Че кадъните са най-красивите жени в света и въобще не миришат лошо!Че германци и швейцарци бягат на гурбет от Западна Европа към турция,където всичко е най-най-най-прекрасно!!!Ех…смотани и дрисливи турци-защо Господ е пропуснал да ви даде поне малко акъл,а ви е дал само негативни качества?

 9. Ние в училище си имахме такъв лаф:кажи му турчин и повече не го обиждай!Той и самият поганец знае колко е обидно да си турчин.Природата го е наказала още по рождение.Да си мюсюлманин значи,че си белязан от съдбата да бъдеш вечно тъп,прост,грозен,противен,нечистоплътен,уродлив,антихуманен,малоумен да крайна степен….

 10. Отвратителни коментари от груби простаци, език на омразата без никакъв повод. Личи си балканската простотия, която гони нормалните хора от България. Простотия, дивотия и русофилство.

  1. Ти ли ми говориш за език на омразата,бе!?!?!?!?!?!?Ти ли бе цървул туркофилски,дето в заглавието ти е залегнала омразата?Заради тебе ме е срам от братушките!Само да те барнат-голямо русофилско е.б.а.н.е те чака.Така да знаеш!Какво си се загрижил за турците?Те те клаха,бесиха,разстрелваха,набучваха на кол,изнасилваха,грабеха…Докато руснаците те освободиха!И знаеш ли колко руснаци загинаха за свободата на БЪЛГАРИЯ?А русофобе?А колко турци са се били за БЪЛГАРИЯ?Нито един!!!Руснаците никога не са искали ликвидиране на БЪЛГАРСКАТА дъйржавност,за разлика от фесовете!Руснаците никога не са ни избивали на религиозна основа!Та те са също като нас!Писмеността ни е една и съща!Дори ние сме им я дали!Ех,че прост човек!Тъп русофоб!!!

 11. 500 години ашладисваме анадолските гени, дадохме Ви Мустафа Кемал Паша да Ви натегне, ала дивото се Ви тегли назаде. Аман бре комшолар !

 12. Идиоти, ние се хвалим че сме е.али а вие се хвалите че сте е.ани, ето това е разликата между нас ганьовци.

 13. Каданката ще ти избоде очите бре, само българки заглеждате, щот са красиви и арни моми. А кой на кого го е подавал и поемал, знаем си !

 14. Идиот, точно така вие сте ни били роби и сме правили каквото си искаме с вас.

 15. Точно. Сам го каза – насилници и похитители сте. Затуй Денис Чакър ще прибега край нас, наместо да лежи по занданите из Тюркието.

 16. За пръв и единствен път тоя, горния, дървения философ е прав! Турция наистина е райско кътче,Ердоган е президент от световна величина,туркините наистина са красиви и не миришат като българките, които не се подмиват и повечето се обличат безквусно ,като евтини шарфънтии и се дупят на всички- черни, араби,мюсюлмани,шамани,будисти,нудисти, още…слънцето е ромбоидно и изгрява от Анкара и залязва над Истанбул и Юрий Гагарин е първият турски космонавт! Точка!

 17. Ало, тук е Анкара , ала ни приема, ни предава ! Да добавим – Доктор философ , но и Доктор по науките! Требе да се чете Лудогорски, виж как си оставил ума да се разложи , само гювендии са во главата ти . Ах, да, имаше едно турско име сред Нобелистите, ала човекот се изучил во САЩ. А да видим що е учил Ердо Паша из медресетата ?! Вай, вай, завалията! А Еминето – шеф на Султанските ареми ! Какво повече да се каже !

 18. Лудогорски, Райско кътче дава Бога, а не се краде . Гледам по картата големи клептомани сте, джанъм, кътче от Тракия, кътче от Кипър, кътче от Сирия, кътче от Армения, кътче от кюрдите, останалото плячкосано от Византийците, барабар со Храмот Света Неделя.

 19. Чакай бе Данчо,ние си имаме Света София- тя,Света Неделя все още си стърчи там,в центъро на Софията! Аман, ползвайте си я наздраве,не ни трябва!

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.