Губим 1/3 от добива на злато

Изнасяме метала за преработка в Намибия, вместо да го обработваме у нас

България губи 1/3 от добива на злато заради това, че благородният метал се изнася за обработване в Намибия, вместо да се преработва у нас. Това заяви Лъчезар Цоцорков, председател на Българската минно-геоложка камара (БМГК) по повод професионалния празник на миньора вчера.

„Загубихме работни места и приходи заради отказа на държавата преди пет години да одобри инвестицията за изграждане на инсталация край Челопеч за преработка на златен концентрат“, обясни той.

По думите му при утвърдената от Европейския съюз цианидна технология отпадъкът се обезврежда още преди да се депонира и по този начин става безвреден. Но въпреки че в България няма официална забрана за използване на подобна технология, у нас има страх от нея и не се одобряват такива инвестиции.

Цоцорков  коментира, че през 2016 г. от бранша очакват по-високо производство в минния сектор. От изнесените данни вчера стана ясно, че  добивът на полезни изкопаеми у нас се е увеличил с 12% през 2015 г. в сравнение с година по-рано, което е рекордно повишение за последните 10 години.

Отчитат 12% ръст на добива на полезни изкопаеми у нас

Ръст от 24% отчитат при добива на индустриални минерали. Увеличение има и при добиването на инертни и строителни материали - със 17%, на твърди горива - с 13% и на метални полезни изкопаеми - с 4 %. Освен традиционния спад при течните горива се отчита понижение с 11,4% на добива на скално-облицовъчни материали.

Ректорът на Минно-геоложкия университет проф. Любен Тотев коментира пред „Труд“, че скоро в страната ще заработят и новите рудници за добив на злато „Ада тепе“ край Крумовград и след него находището край Брезник.

Коментари

Задължително поле