"Гугъл" ограничава достъпа до "Спутник" и "Раша тудей"

"Гугъл" ще изработи специален алгоритъм, който ще ограничи достъпа до новините на "Спутник" и RT. Това каза изпълнителният директор на "Алфабет" Ерик Шмит, компанията майка на най-голямата интернет търсачка в света "Гугъл".

В момента работим върху декласирането на тези уеб-страници. В основата става въпрос за "Спутник" и RT /Раша тудей/, каза Шмит по време на Международния форум по сигурност в град Халифакс, в Канада.

Според него в "Гугъл" осъзнават влиянието на пропагандата и в момента се опитват да изградят система, която ще блокира подобни съдържания да достигат до широката публика. Той обаче се обяви срещу забраната на тези интернет-страници. RT официално осъди намеренията на "Гугъл".

Компанията "Гугъл" е специализирана основно в търсенето в Интернет, но притежава подразделения за изчисления в облак, електронна поща, уеб приложения за географски карти, сканиране и архивиране в дигитален вид на книги и много други. "Гугъл" притежава хиляди сървъри по света, които обработват ежедневно милиони заявки за търсене и около един петабайт потребителски данни всеки час.

Коментари

Задължително поле