Трансджендър лудост в Холивуд

Кола се преобърна и падна в коритото на Старата река в Казанлък

Москва вдига ракетен купол над Арктика

Жълт код за мъгла в 13 области утре

Две деца и двама възрастни с опасност за живота

Премиерът Борисов: Винаги съм щастлив, когато има добри данни за българската икономика

България е 52-ра по човешко развитие Лидери сме на Балканите, изпреварваме и Турция

Нараства интересът към къщи край Бургас Най-скъп е кв. “Братя Миладинови”

Две деца пострадаха при челен удар в Шумен

Запечатват заведения на фирми бушони Трупат задължения за 1-4 млн. лв., но не ги плащат

Изкуствен интелект довършва 10-ата симфония на Бетховен

Отцепиха улица във Варна заради изоставен предмет

Може ли да ми забранят да ползвам неплатен отпуск?

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 10 декември 2019

Катастрофа между два тира блокира движението през Хаинбоаз

Гърция дължи репарации на България Забравеното българско гробище на остров Трикери, което липсва от историята

Съществуват две паралелни истории от същия период и в същия район

Гърция отново заговори, че Германия й дължи пари за репарациите, които й се полагали заради нацистката окупация през Втората световна война.Гръцкият президент Прокопис Павлопулос се срещна миналия месец с Франк-Валтер Щайнмайер в Атина, изтъкна, че „исканията на Гърция във връзка с окупационния заем и военните репарации за законни и съдебно изискуеми“. Германия се извини за престъпленията от нацистката епоха по време на войната, но настоя, че не желае да обсъжда репарациите. Тя отрече да дължи каквото и да било на Гърция за Втората световна война, тъй като изплати на Атина сумата от 115 млн. германски марки през 1960 г.

В този ред на мисли се запитах защо България не е предявила претенции за репарации към Гърция относно забравената българска трагедия на гръцкия остров Трикери. Факт е, че този позорен епизод от Междусъюзническата война е описан само веднъж от малко известния чешки журналист Владимир Сис, който публикува брошурата „Гробовете на Трикери“, резултат от негово журналистическо разследване за жестокостите, на които са били подложени над 7 хиляди българи от Солун, много от които намират смъртта си на гръцкия остров Трикери. В текста са цитирани свидетели, извършители и чужди дипломати, придружен с много снимки. Установил се трайно в България като политически емигрант през 1908 г., по време на Балканската война той е доброволец в чешката санитарна мисия, а впоследствие – военен кореспондент на пражкия в. „Народни листи“.

Остров Трикери (трисвещник) е отдалечен от Волос на 4 часа плаване с лодка. В този ад българските пленници прекарват пет месеца. В края на 1913 г. оцелелите около 1800 души са освободени според клаузите на Букурещкия мирен договор. Те са натоварени на параходите „Варна“, „Борис“ и „България“ и се завръщат в родината.

Българите не знаят за тази трагедия. Колкото и да е странно, тя не става популярна сред обществото. След 1919 г. чешкият журналист напуска България и въпреки поддържаните връзки историята се забравя. Събитията в Солун отбелязват в спомените си генералите Никола Иванов, Христофор Хесапчиев и Велизар Лазаров, но за по-нататъшната съдба на хората, подложени на гръцката вендета, те не казват нищо. Само в „Енциклопедията“ на братя Данчови е отбелязано, че на остров Трикери е имало лагер за български военнопленници. По тази причина съдбата на тези гробове и паметта за тях е забравена.

В края на Балканската война районът южно и източно от Серес е българска зона за отговорност (окупационна зона). По споразумение между главните командвания на Гърция и България още от октомври 1912 г. в Солун е разположен български гарнизон – 3-та дружина на 14-и Македонски пехотен полк от 11-а пехотна дивизия. Негов началник е командирът на дружината подполковник Велизар Лазаров (по-късно генерал и комендант на София). През цялото времетраене на войната гръцката страна се стреми по възможност да овладее северната и източната част от ареала, контролиран от българите. Още през май 1913 г., когато преговорите за мир в Лондон се финализират, отношенията между силите на съюзниците се изострят. Възникват сериозни инциденти. Българската инвазия срещу сръбската армия на 16 юни 1913 г. става повод гръцкият гарнизон (в състав повече от две дивизии) да извърши кървава разправа с българите в Солун. През нощта на 16 юни са взривени казарменото помещение на българския гарнизон и много от българските жилища в града. На следващия ден настъпва поголовен лов на българи и тяхното изтребление. Пощадените са натоварени на кораби и откарани на о. Трикери. Там пленниците са поставени при нечовешки условия. Заточените са без достатъчно храна и питейна вода, липсва медицинска помощ. Те са принудени да работят като роби в каменоломните при непоносима жега и всекидневни издевателства на охраната. Мнозина заболяват от малария и холера.

Преди няколко години говорих с изтъкнат гръцки историк, който ми обясняваше причините, поради които Гърция претендира официално за репарации от Германия – а именно за кланетата, които извършват нацистите в село Дистомо през 1944 г., където са убити 218 гърци, мирни жители. Съгласих се, че е правилно да се даде обезщетение и след това го питах какви репарации ще трябва да изиска България от Гърция за смъртта на 5000 беззащитни пленници в Трикери. Погледна ме учуден. За пръв път чу за съществуването на лагер на този остров. Гръцката държава е заличила всеки факт, свързан с това престъпление, и гръцката историография в милионите си страници за балканските войни не е намерила място за нито едно изречение, в което да спомене за нашите нещастни пленници.

Като цяло гръцката история е с къса и неуслужлива памет що се касае до други народи. Когато пристигнах в Гърция, вече знаех доста неща от най-новата история на Македония и Тракия и за престъпния начин, по който са се отнесли гърците към живеещото в тези райони българско население. Знаех за остров Трикери, за ужасните бедствия в Кукуш и Драма, за опожаряването на български села в Дедеагач и Суфли; за преживения от хората ни ужас, предизвикан от гръцката войска в целия район на Солун до района на Марица. Знаех за изнасилванията, кланетата, масовите изселвания, за престъпника Каламбакис и за жалката роля, която са изиграли уж мирно настроените епископи на гръцката църква. Никой не бе в състояние да обори тези неща. Съществуват документи, писма на войници, официални заповеди, публикации от онова време, мемоари, гробове, публикации на чужди наблюдатели, като Карнегиевата анкета, например.

Когато отворих книгите на гръцката история от същия период, установих с изненада, че не се споменава нищо, свързано с всички тези ужасни и потресаващи факти. Като че ли не са станали, като че ли става въпрос за плод на българската фантазия. Това ме шокира. В същия момент прочетох в гръцките книги съответни ужасяващи събития от противоположната страна. Гърците твърдят, че не са налагали погърчване в Тракия, избивайки българско население, а че ние, българите, систематично сме побългарявали тази обширна област, гонейки гръцкото население. Имат и гърците документи, които могат да покажат. Признавам си, че се почувствах много неловко.

Първата ми мисъл бе, че гърците изопачават грубо историята. Втората ми и по-хладнокръвна мисъл бе, че може да съществуват две паралелни истории от същия период и в същия район, като всяка страна се стреми да изтъкне това, което й е угодно, и да премълчава онова, което я смущава. Мисля, че втората оценка е по-близка до действителността. Стремейки се да намеря край и да бъда колкото е възможно по-обективна, проучих по-обемно въпроса за конфликтите между балканските нации. Всички балкански държави имат отворени въпроси относно своите сънародници, които живеят в територията на държавите съседки. И след като това съществува дори и днес, когато е постигната в голяма степен национална хомогенност вътре в тези страни, представете си какво е ставало през 1900 г.! Турците имат свои сънародници в Гърция, албанците поставят въпрос за сънародниците си, изгонени от гръцката област Епир; сърбите имат проблем с албанците в Косово; гърците имат свои хора в Константинопол; ние, българите, се контрираме с гърците за сънародниците си от Тракия и т.н. Този казус няма край.

Хвърлих един поглед на старите карти на Балканите за районите, в които са живели различните народности. Говоря за карти, които не са направили балкански картографи, а чужди, за да наложат все пак някаква обективност. Останах без думи от видяното. В картите на германеца от Британия Е. Г. Равенщайн (1870), на французина А. Силвие (1877) или на германеца А. Алгемайнер (1881) народностите в района на Македония и Тракия са толкова смесени, че не е възможно да се направи заключение. На разстояние от десет километра е имало едно българско село, след това едно гръцко и малко по-нататък един турски малък град. В един район българският елемент е представлявал болшинство, в съседния район турският е преобладаващ и по-нататък гръцкият е бил с най-голямо население. Това е действителността, която за съжаление, е била решена с помощта на оръжието. Където са влизали националните войски или партизанските корпуси, които са изпращали държавите, са облагодетелствали своето население и са се стремели или да изгонят, или да приобщят другите. Така бе постигната народностната и религиозна хомогенност във вътрешността на балканските страни, които са създадени през бурния период 1850-1950 г.

Но да се върна към темата с репарациите. След като Гърция смята, че има право на такива от Германия, защо България да няма право да бъде обезщетена заради забравения български гроб на остров Трикери…

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (29)

 1. А репарации за триста години гръцко робство кога ще се предявят? 300 години гръцко, 600 години османско , 100 години болшевишко и 30 години евро робства. Бедна България! А иначе сме страна на 1400 години !

 2. изключително едностранчиво и слабо написано писание…
  въпросът за репарациите, които кочината германия трябва да плати, е официално отложен до след обединението на германия.
  никога нищо не е генерално опростявано (двустранните договори са друго нещо)
  България трябва да повдига въпроса за случилото се в Трикери, но трябва и да признае, за случвалото се по време на нашата окупация или присъствие в драма и районите в северна гърция и южна македония. И това няма да се хареса на никого.
  А за репарациите – репарации плащат победените. Победителите – никога. Трябва да си изключително много тъп, да не си вдянал тази истина.

 3. кмнтр, долва комунистическа подлого!!!!В статията се набляга на българската история, не на германската!!!!

  1. статията започва с кочината германия, трол слабоумен!

 4. кмнтр, долна комунистическа подлого!!!!В статията се набляга на българската история, не на германската!!!!

 5. Омразата на комунистическите юроде към
  България е нещо паталогично, дълбоко вкоренено
  в дишате и сърцата им. Нищожното партизанско
  движение , интересите на съветските окупатори,
  русофилстеото и нуждата от им от героика са
  причина за изтъкване на варварствота на гръцките
  и сръбски бунтове в освобадените български земи.
  Вие знаете за някакви драмски събития и парадирате с жестокостта на българите . Вие не се интересувате за причините. Защо няма в нито
  свидетелство от участниците български офицери?!
  Знаете ли нещо за зверствотс на гръцките партизани над българите в окопираните от германците земи….
  Вие руска сволочь , защо цапате българска
  земя…

  1. хапчетата шизи слабоумно…. по времето на тошо дума не се обелваше за случилото се в драма, но плащахме до 70 и някоя с облигации и агнета репарациите на немските подлоги!

 6. Най-малкото, което ни дължат гърците, е едно извинение за проявената жестокост и убийства на военнопленници на остров Трикери. По същата логика България, обаче, трябва да се извини на Сърбия и Македония за зверствата на българските окупационни войски през Втората световна война. Не знаете нищо за тях? Не е чудно, защото и нашите историци не са по-различни от гръцките.

 7. Slushaite folk pesnata na gospogin Paunov za sirak Nedelcho – opisvashta zhivotot na Trikeri, kakto i sravnenie mezhdu turskite i grchkite zulumi nad pleneni BG voinici prez 1913. Mnogo tochna statia. Kakvo nashta voiska e pravila da si go spomenuvat dushmanite ni.

 8. нищо не е забравено, нищо не е приключено, нищо не е простено каза:

  Трикери е първият в историята концентрационен лагер. Факт. Докато са били откарвани на острова хора са били хвърляни от корабите, и гърците са крещяли „искахте море, ето ви го“.
  Да напомним и за случилото с се в Кукуш, днес окупатора го нарича Килкис. Чист български град с 10 000 българи, допреди балканските войни. 5000 са избити, другите изгоонени-говорим за мирни хора, коренните жители на града. Тотално „етническо “ прочистване. Няма нито една улица с името „кукуш“ -да се помни историята, няма паметник, сграда, учениците в Кукуш(дн. Килкис) не учат историята за българското минало на града, дори старото българско гробище го няма. А знаете ли ,че в село с днешното име Ано Порой(българско име Горни порой) върху българското старо гробище има селски стадион. Играят мачове върху гробовете. горни Порой е било българско голямо село, наричано малката София. Днес следите от българщината там са заличени. Как е възможно в градовете в беломорието, заграбени от гърците дори гробищата да са заличени?????

 9. I NE SAMO REPARATZII!TEZI ZEMI V BELOMORSKA TRAKIJ GI POLU4IXA S ARGOMENTA,4E TOVA
  BILA,,MAKEDONIJ,,!A SEGA IZVEDNAZ SE OKAZA,4E NE BILA TAM,A NA SEVEROZAPAD PRI SKOPIE
  !OTDELNO OT TOVA PO SASHTIJ TOZI DOGOVOR,BALGARIJ IMA PRAVO NA PRISTANISHTE DEDEAKA4!

 10. Има разлика, тук няма окупация на суверенна територия! В този ред на мисли, Гърция може да поиска рапарации от България, за окупацията на Северна Гърция, от българската армия! Молете се да не стане!

  1. както казах, ние сме плащали до 70 и някоя с държавни облигации и агнета репарации за идиотизмите на кобургготите и техните подлоги, чиито деца сега претендират да са били ощетени.
   малко боклук са изтрепали комунистите!

 11. Защо никой не споменава, за българските окупационни войски в С. Гърция през ВСВ и зверствата извършени от тях?

 12. А турците кога ще ни се издължат?Никога!!!Невъзможно е за толкова много зверства и грабежи.Трябва цял свят да се обедини срещу държавата на ердоган и фесовете.Те са вредни за всички ни!Да помогнем на кюрдите да си направят своя държава!

  1. Саръчо-жълтурков, пий си хапчетата, изпълнявай това което ти казва лекърят, не си вади чорапите когато си лягаш защото нямаш дърва и въглища за отопление и вече е студено.
   Не се приближавай много до прозореца на 42М2 ти панелка защото виж те хванало въодушовлението и с викове “ Турците идат“ можеш да се хвърлиш от там и да пукнеш.
   А кой на кого има да дава ще реши историята, много скоро, ти и аз ще го видим и преживеем.
   Но все пак търсете сведения за разтреляните 30.000 турски военнопленници при Янбол през 1913 г. и условията в които се намират турските пленници през Балканската война. Значи гърците са имали добри учители в лицето на българските си съюзници. Вие не знаете и не помните, но ние си записваме всичко от 1877 до ден днешен…

   1. Do amudjata ot Ankara – 30 000 osmanski asker e poginal ot holera, bolesti, stud i glad po ostrovite na Tundja i Maritca krai Odrin ot korpusa na Shukri Pasha, a ne Yambol. Vizh vo u-tube kadri za pleneni bashibozhici ot 1913 , vizh tipichni aziatski fizionomii na askera ot nego vreme, pogledni se v ogledaloto, pa togaz si tarsi rodoslovnoto drvo.

 13. Доста хора казват българските зверства през ВСВ и т.н. Защо не ги покажете и т.н.? Вие казвате, че ги е имало- ами покажете ги вие де. Дайте няква статия, документи, нещо

  1. за простите и мързеливите:
   //www.standartnews.com/mneniya-intervyuta/bozhidar_dimitrov_evropa_izmisli_es_za_da_ne_voyuva-236816.html

 14. ABE,,KUKO,,TI ILI SI VERNO TAKAV ILI NEGRAMOTEN!ZA KAKVI,,OKUPATORI,,I,,OKOPATZIJ,,GOVO
  RISH?!NIKOI NE MOZE ,,OKUPIRA,,NESHTO KOETO SI E NEGOVO!A TOVA SA BALGARSKI ZEMI S
  BALGARSKO NASELENIE!POTVARDENO OT MEZDUNARODNI DOGOVORI I OT SULTANA!TI DA NE SI
  ,,OKUPATOR,,NA SOBSTVENOTO TI ZILISHTE?!

 15. ,,ANADOLSKIJ,,TI NE SE BARKAI,SHTOTO PAK VASHTA SMETKA ZA 500 GOD.E OSHTE PO-GOLJMA!
  I NIJ SME,,SI J ZAPISALI,,!OSHTE OT 1342 GOD.KOGATO NAXLIXTE V EVROPA,KATO ZAVOEVATELI
  I POROBITELI NA 4UZDI ZEMI I NARODI! AKO IMA NJKOI,NESHTO DA VI,,VRASHTA,,SI GO TARSETE
  V STEPITE NA DALE4NIJT IZTOK!

 16. фес кирлив-Казваш,че си записваш всичко от 1877г.!?А случайно да знаеш какви сте ги надробили вие турците през по-предната 1876г.?Колко напълно невинни жени,деца,старци избихте по най-зверски начин през май същата година?Само за Батак не можеш ми се изплати никога!А да си записал в тефтера колко хиляди избиха ордите на т.нар.сюлейман паша при Стара Загора?А потомък на османски главорези!?А за целия период на робството колко милиони БЪЛГАРИ изгубиха живота си,имота си,честта си,вярата си?Това е най-ужасното което може да бъде сторено на един човек!Ние БЪЛГАРИТЕ бяхме и сме хора!Вие турците бяхте и си оставате зверове,убийци,изроди непризнаващи човешкото достойнство!Проклета да е вярата ви дяволска,заради която избивахте моя народ!!!!

 17. Естествено, че гръцките цигани трябва да платят репарации! Тази измет се довлече от Анадола, островите и Пелопонес за да заграби нашата Македония! Също така България нищо не им дължи на тези утайки. Няма как тя да е окупатор. Нашата Родина освободи тези земи от византийците. Няма как да окупираш нещо, което е твое! Чрез кражба не се придобива собственост.
  Гледам, че тук има всякаква измет, която реве за „български зверства“. Малко сме направили! Трябваше всичката сган да заличим! Българин или мъртъв!

  1. Освен стотиците хиляди прогонени българи, след края на ВСВойна гръцките „цигани“ изгонват през границата и 40 хиляди цигани в България. Между другото гръцките „цигани“ имат претенции границата между България и Гърция да бъде преместена до Пловдив. Гръцките претенции за отхвърлени благодарение позицията на Сталин.

 18. От турците няма какво да вземеш.Тях отдавна никой не ги брои за хора.Ако вземат да плащат репарации и глоби-жална им майка на рязаните свине!Арменците ще предявят най-висок иск.И с право.Но турците за длъжни на всички около себе си.Най-добре да ги закрием като нация.Те и без това не са никаква нация,а просташка измишльотина на кемал ататюрк.Зовящия се „баща на всички турци“всъщност е една пропаднала личност,която историята вече отвя.Както някой ден ще бъдат отвяти всички ислямисти,кланящи се на прасето-аллах!

 19. Някой по-рано е написал,че търси материал за българските зверства в Драма-1942 г. Има цяла книга написана от Димитър Йончев: „Драмското въстание 1942 год.“. За незнаещите -при убити до 100 български офицери и войници -българските окупационни власти избиват хладнокръвно над 3000 гърци.В центъра на Драма- в парка има паметник на избитите.
  А колкото до това,че там са живеели българи-истината е малко по-друга.Българските села са на север от град Драма.На юг от планината Мавро вуно-Черна гора българите са много малко. По крайбрежието на Бяло море няма никакви българи.Това се знае още от края на 19 век- вижте книгата на Кънчев.

  1. Chetete knigata na Akademik L Miletich – ,Grckite zhestokosti v Makedonia 1913 ‘ , Kralska zapoved imalo za izbivaneto i razorenieto na sichki bulgari ot Makedonia – po svidetelstva na grchki voinici . Uzhasen primer e za selanite ot Akindjali – posreshtat grckkata voiska s hleb i sol i trapezi, ala prez noshtta pochvat masovi siluvania na zheni/momi, palezhi i ubiistva, dori vikat turci i pomaci da pomagat da siluvat zhenite ! Dokumentirani sa imenata na hiliadi zhertvi, svidetelstva / spomeni – ne vervaite na lukavite grci !

 20. ISTORIKA I ZIV SVIDETEL NA SABITIJTA DIMITAR SHISHKOV GIE OPISAL MNOGO DOBRE NESHTATA V SVOITE KNIGI IMA SNIMKI!GRATSKI VOINIK JXNAL BALGARIN STARETZ NA ,,KON,,!KATO PREDI TOVA MU E OTRJZAL USHITE!VIZ,,PROGONVANETO NA BALGARITE OT BELOMORIETO,,!

 21. ,,TREZVEN,,IMA I ,,ISTORITZI,,KOITO PISHAT,4E E NJMALO TURSKO ROBSTVO I
  LI KLANE V BATAK!KATO BRUMBAUR NAPRIMER I MNOGO DRUGI!TA NE VJRVAI MNOGO NA TAKIVA!ISTORIJTA E ,,TO4NA,,NAUKA-BAZIRANA SAMO VARXU FAKTITE!V NEJ SE SLU4VA SAMO ONOVA,KOETO SE E SLU4ILO!

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.