„Цюрих“ се забърка в расистки скандал

Кметът на Благоевград награди три момчета, оказали помощ при пожар

Гимнастичките блеснаха на календар

МЗ: Религиозните общности ще подкрепят донорството на органи при настъпила мозъчна смърт

Пускат безплатен интернет на публични места в Търново

Председателят на апелативния спецсъд отхвърли констатациите в доклада на ревизорките от ВКС Ако апелативните спецсъдии не са се произнесли незабавно, би могло да се създаде опасен прецедент и риск от укриване на Иванчева и Петрова, пише Георги Ушев до върховните съдии и Съдийската колегия на ВСС

Дейзи Ланг гледа бокс с Холи Бери

Властите в Египет забраниха продажбата на жълти жилетки

Вандали унищожиха част от коледната украса в Сливен

Три институции предотвратиха производството на дрога за 6 млрд. долара Белгиец и холандец отиват на съд за контрабанда на над 16 тона прекурсори

ГИТ ще проверява предприятията според рисковия им потенциал Оценените като най-рискови ще се посещават от инспекторите поне веднъж годишно

Строители скъсаха 10-киловолтов кабел в София, оставиха без ток 1800 домакинства и фирми

Москва – първа по задръствания сред европейските столици

Средният осигурителен доход за октомври е 901,26 лева

„Тайм“ определи журналисти – „пазители на истината“ за Личности на годината Сред тях е убитият в саудитското консулство в Истанбул Джамал Хашоги

Гърция е голяма и глоби дебнат отвсякъде Какво е полезно да знаете преди почивка при южните съседи

Гърция има близо 15 000 км брегова ивица и е десета в света по обща дължина на територията, граничеща с море.

Бъдете особено бдителни по пътищата и на плажа

Тези гръцки полицайки изглеждат много секси, но само да не им попаднеш в ръцете при нарушение – безмилостни са.
Тези гръцки полицайки изглеждат много секси, но само да не им попаднеш в ръцете при нарушение – безмилостни са.

Море, узо и добро настроение…с две думи Гърция. Страната на боговете, която ни посреща с усмихнато слънце за “Добре дошли”. За да останем и ние усмихнати е необходимо да се съобразяваме с гръцките закони и избегнем солените глоби, които дебнат от всеки ъгъл.

Като начало влизайки в Гърция, трябва да знаем, че категорично е забранено използването на антирадар, глобата за което е 2000 евро. Освен парична санкция се предвижда и отнемане на книжката за 30 дни и сваляне на регистрационните табели за два месеца. За открит теглич – глобата е около 160 евро.

Глобите в Гърция са доста солени

• Например, за опасна маневра наказанието е 700 евро, 30 дни без книжка и спиране на автомобила от движение за 10 дни.
• За преминаване на червен светофар 700 евро глоба, сваляне на табелите на автомобила за 60 дни и отнемане на шофьорската книжка на водача за 20 дни.
• За неспазване на сигнализацията на жп прелез или неправилно изпреварване глобата е 700 евро и 20 дни без книжка.
• За превишаване на максимално допустимата скорост с 30 км/ч или движение по магистралата с над 150 км/ч – глобата е 350 евро и 90 дни без книжка.
• За употреба на алкохол санкцията варира от 200 до 1200 евро, шест месеца без книжка и евентуално два месеца затвор, в зависимост от количеството.
• Без книжка може да останете и за говорене по телефон по време на шофиране и глоба 100 евро.
• Шофиране без книжка струва 200 евро, без колан 350 евро, а книжката се отнема за 10 дни.

При отнемане на номерата, автомобилът няма право да се движи и остава в Гърция, тъй като без регистрационни табели не може да мине граница. След изтичане на наказанието, водачът или упълномощено от него лице може да отиде в Гърция и да получи талона и номерата. Наказанията се налагат по административен, а не по съдебен ред и влизат в сила веднага. Винаги изисквайте протокол за наложената санкция, защото имате право да обжалвате.

Забранено е също носене на огнестрелно и хладно оръжие, включително и пренасянето му в автомобил, ако нямате разрешително, което трябва да бъде преведено и легализирано на съответния език на страната-домакин.

В Гърция включването на светлини през деня не е задължително. Задължително е обаче да имате валидна застраховка за автомобила.
Солени глоби от 1500 евро дебнат всеки, който пуши в автомобил в присъствие на дете, независимо дали е водач или не, като глобата е двойна до 3000 евро, ако автомобила е държавен.

Веселбата е разрешена навсякъде в Гърция, но не и шумът, ако притеснява околните.
Веселбата е разрешена навсякъде в Гърция, но не и шумът, ако притеснява околните.

Други глоби, които ви дебнат

• 300 евро за отпадъци на плажната ивица.
• Забранено е да се поставят палатки и каравани извън определените за къмпинг места. 150 евро глоба до три месеца затвор.
• Дивото къмпингуване е забранено като глобите започва от 150 евро и стигат до затвор.
• Паленето на огън е абсолютно забранено, а санкциите са хиляди евро.
• Шофиране с джапанки 50 евро.
• Забранено е внасяне на гориво. Конфискува се превозното средство. Тълкува се като нелегален трафик на акцизна стока.

Почивката в Гърция може да се окаже кошмар, ако ви хванат, че сте качили нелегален чужденец на стоп. Според гръцкия наказателен кодекс, присъдите за трафик на нелегални емигранти са от 2 до 20 години лишаване от свобода за всеки превозван човек.

Много важно е да знаете, че ако предоставите автомобила си на трето лице и бъде извършено нарушение според гръцкото законодателство, собственикът на автомобила носи наказателна отговорност за злонамерени деяния, извършени с автомобила.

Агресивното поведение срещу униформен служител също се наказва, затова не се опитвайте да подкупвате полицай, ще ви арестуват и ще поставят автомобила под възбрана поне за 6 месеца.

Спазвайте часовете на тишина

От 1 април 2018 г. до неделя 30 септември 2018 г. се прилагат часовете за тишина през летния сезон.
Според разпореждане на полицията часовете на дневно и нощно спокойствие са от 15:00 до 17:30 и от 23:00 до 07:00 сутринта.

Забранено е вдигане на шум, дори и разговори на висок тон. Може да отнесете обвинителен акт и да ви задържат.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (5)

  1. Защо тези закони още не са внесени и в Бългерията? Нали сме в ЕС? А и по гръцкия закон за тишината,няма да ни трябва Валери Симеонов. Значи в Гърция може,а у нас не може! После се питаме защо имаме толкова жертви по пътищата.

  2. Повечето от тези закони въобще не се спазват. Тегличи може да видиш много и никой не закача шофьорите за това. Като студент там редовно си ходихме на свободен къмпинг, всеки знае, че си има места на който няма да те закачат, но си събирайте боклука за да нямате проблеми. А за това как шофират гърците не е истина. Ако си пешеходец, по добре се оглеждай, че трудно ще накараш някой да спре на пешеходна пътека

  3. Много добре!!Особено при говорене по телефона.Бях свидетел да глобяват в България водач за невключени светлини при палещо слънце, а докато гледах, една тъпа кучка едва не ме смачка, правейки маневра с телефон в ръка.Полицая само и помаха заплашително с пръстче а кокошката продължаваше да говори.Да караш автомобил с телефон в ръка е все едно да караш велосипед без ръце но много по-опасно за околните.За съжаление това стана хит и едва ли не доказателство че си голям шофьор.

  4. Гърците тотално не спазват ограниченията на скороста! Карам с максимално разрешената скорост а те ще ме пресскочат… И друго което ми направи впечатление, светофарите им имат жълта светлина, но не светва, червено и направо зелено.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.