Гърция затяга режима: Задължителни PCR-тестове за влизащи през Промахон (обзор)

Всички пътуващи към Гърция през Промахон ще бъдат проверявани с PCR за COVID-19.

Във външно няма официално съобщение за нови изисквания на властите в южната ни съседка

Туристи носят вируса на Тасос

Гърция затегна пропускателния режим през ГКПП Промахон, където от утре се извършват задължителни PCR-тестове на всички влизащи в страната без изключение. Решението на Националната здравна организация е в резултат на увеличените случаи на COVID-19, които на 80 процента са регистрирани на граничните пунктове на влизащи граждани в Гърция. За последните 24 часа гръцките власти обявиха 27 нови случая на коронавирус, 14 от новозаразените са туристи, тествани при пристигането им в страната.

На остров Тасос и в Пангео са регистрирани 6 случая при туристи от България и Сърбия. Четирима от тях вече са настанени в карантинен хотел. Става дума за сръбски граждани. За останалите двама се предполага, че са български граждани, които са пожелали да се върнат в България, вместо да бъдат оставени под карантина в Гърция, за което са получили разрешение от компетентните органи.

Конкретно на ГКПП Промахон-Кулата първо се проверяват паспортът и QR кодът, след което превозните средства се паркират отстрани и всички пътници излизат от тях, за да бъдат тествани. След теста туристите ще бъдат предупреждавани да не напускат адреса, който са вписали QR кода. При установена положителна проба на пътник влязъл на територията на Гърция, той се открива според информацията подадена в кода.

От Гранична полиция потвърдиха пред “Труд”, че на Промахон са правени тестове на всички българи, влизащи в Гърция. Казаха, че е имало и увеличено присъствие на медицински екипи на пункта.

От Министерство на външните работи ни отговориха, че няма официално съобщение на гръцките власти за задължителни PCR-тестове на българите, които влизат в южната ни съседка. На гранични пунктове Маказа и Ексохи, където могат да преминават гръцки граждани, чужденци с документи за работа и собственици на имоти, тестове не се правят. Според информация, правителството е категорично в решението си да бъде оставен като основен вход само ГКПП-Промахон.

Междувременно Австрия наложи карантина за българи. Австрийското правителство включи три нови държави в списъка си на страните с най-висока степен на опасност от заразяване с коронавирус - България, Румъния и Молдова. Всеки, пристигащ от тези държави, трябва да се подложи на двуседмична карантина или да покаже отрицателен PCR тест.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България