Гърция иска да върне 10 000 мигранти на Турция

Снимка: Архив

Гръцкото правителство обяви днес след свое извънредно заседание, че иска да изпрати 10 000 мигранти обратно в Турция до края на 2020 г., предаде АФП. За 4 и половина години при предишното управление на крайнолявата СИРИЗА са върнати 1805 мигранти на Турция, посочва още новото консервативно правителство.

Съобщението идва ден след смъртоносния пожар в мигрантски лагер на остров Лесбос. Най-малко двама мигранти загинаха вследствие на огнената стихия в пренаселения лагер „Мория“, в който се намират 13 000 души при капацитет 3000.

След избухването на пожара последваха сблъсъци между недоволни мигранти и органите на реда. Според бежанците до жертвите се е стигнало заради забавяне на пожарникарите.

Миналата седмица гръцкият премиер Кириакос Мицотакис призова ЕС да отдели още пари в подкрепа усилията на Турция да възпрепятства потока от мигранти.

Мицотакис заяви, че сделката от 2016 г., според която ЕС обеща на Анкара 6 млрд. евро срещу повече усилия за възпиране на мигрантите да преминават от Турция към ЕС, е подложена на „значителен натиск“, информира БНР.

Коментари

Задължително поле