Гърция настоява да се премахне карантината за туристи

Гърция ще разчита на туристите от близките балкански страни, които не използват самолети, а сухопътна граница през тази курортна година и настоява пред Европа да бъде премахната 14-дневната карантина след прибиране на туристите в Родината им. Една от основните сухопътни артерии е тази с България, затова отпадането на карантината е особено важна за българските туристи.

Атина настоява след 15 юни да се отворят европейските граници едновременно за всички държави-членки. Туризмът носи на гръцката икономика повече от 20% от БВП и осигурява половин милион работни места, поради което гръцкият бизнес настоява да се отворят границите възможно бързо.

Гърция оценява положително насоките, които даде Европейската комисия за отварянето на границите и подновяване на туристическия обмен. Атина е удовлетворена от препоръката да не се изисква да бъдат оставяни празни седалки в самолетите, както и от обстоятелството, че акцентът се поставя върху епидемиологичната ситуация във всяка страна - показател, по който Гърция има отлични постижения.

Реално туристическият сезон ще започне през юни с отваряне на хотелите с целогодишен достъп. От юли отварят сезонните хотели, частни квартири и къмпинги. Туристическите обекти се подготвят по новите здравни стандарти. Стаите се дезинфекцират усилено, осигуряват се разстояния на плажа. Ресторантите и таверните на брега на морето също разреждат масите, а менюто се предвижда да бъде на електронна платформа, която клиентът може да види на мобилния си телефон, за да няма контакт с меню в каталог. На гостите на хотелите ще бъде измервана температурата при всяко влизане.

Гърция ще настоява за по-голяма сигурност, туристите пристигащи от рискови дестинации да влизат с коронарен PCR тест, направен в страната на туриста, 72 часа преди пресичане на граница. Там, където епидемията е овладяна, може без тест.

Министерството на туризма ще наеме по един карантинен хотел във всяка туристическа зона, където ще се настаняват заболели туристи по време на престоя им в Гърция.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа