Гърция ни тараши за цигари и пиене

Конфискуват автомобила при контрабанда

Гръцките власти започнаха масови проверки на автомобили, които идват от България и Македония. Причината са зачестили случаи на нелегален внос на бензин и цигари, съобщиха местните граничните власти. Затова са увеличени екипите на всички пунктове.

Ако доскоро основният поток на нелегално внесени цигари, алкохол и бензин минаваше предимно през ГКПП „Промахон” и „Маказа”, вече ежедневни опити за контрабанда има през всички пунктове, посочват от полицията. И уточняват, че се проверяват не само български автомобили, а всички, които влизат от нашата страна. Само за ден за нелегален внос са арестувани гърци, сърби, македонци и дори германци и италианци. Нарушителите трябва да знаят, че освен глоби за контрабанда се конфискува както стоката, така и автомобилът, с които се транспортира.

Случаите на нелегален внос зачестяват, защото в Гърция цените на цигарите и бензина са доста над тези у нас. Кутия от най-масовите марки струва между 3,5 и 4,7 евро, при около 2,50 евро у нас. Литър от най-масовия бензин А95 там се продава по 3,12 лв., а дизелът – близо 2,70 лв. за л.

Пътуващите трябва да знаят, че всеки човек може да пренесе през граница на ЕС до 800 броя цигари (4 стека), 400 броя пурети, 200 пури или 1 кг. насипен тютюн. При алкохола допустимите количества са 10 литра концентрат, 90 л вино или 110 л бира на човек.

Коментари

Задължително поле