Гърция обвини Турция в подкопаване на регионалната стабилност

Гръцкото външно министерство заяви, че неотдавнашната реторика от Анкара относно правата на Турция в Егейско море и Източното Средиземноморие подкопава регионалната стабилност, пише Ekatimerini.

"Турските провокации подкопават стабилността на региона в критичен момент и демонстрират недостатъците на правните аргументи на Турция", се казва в изявление на Mинистерството във вторник.

Изявлението на Mинистерството на външните работи последва изявленията на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, който предупреди Гърция и Кипър да не се държат "безразсъдно" по отношение на инициативите на Никозия за развитие на природните си ресурси в региона.

Турция твърди, че тези инициативи засягат нейните права в региона.

Министерството на външните работи в Атина обаче настоява, че Гърция "няма да бъде повлияна от изблиците на агресивна реторика на съседната страна".

"Напротив, като фактор за стабилност и сигурност в региона, Гърция ще продължи, в сътрудничество със своите съюзници и партньори, да защитава международното право и собствените си неотменими права", каза той, добавяйки, че "останалата част от страните в Източното Средиземноморие признават, че енергийните ресурси трябва да бъдат мост на диалог и сътрудничество в нашия регион. Вместо да отправя заплахи и да настоява за незаконните си претенции и предизвикателства, Турция трябва да се придържа към тази отговорна позиция.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа