Гърция обвини Турция, че нарушава международното право

Говорителят на гръцкото външно министерство Александрос Гениматас реагира на коментари на говорителя на турското външно министерство, като обвини Анкара, че нарушава международното право и призова турските представители да се придържат към европейските политически норми, съобщава в. "Катимерини".

По-рано днес говорителят на турското външно министерство Хами Аксой заяви, че гръцкият външен министър Никос Кодзиас "е приел подход, който не е мирен, преминава границата и е далече от отговорността, изисквана от тази позиция".

Кодзиас предупреди по-рано тази седмица, че Гърция няма да се държи толкова миролюбиво към Турция при следващ инцидент в Егейско море.

Предупреждението идва, след като на 12 февруари турски патрулен кораб удари плавателен съд на гръцката пристанищна полиция в района на необитаемите скални острови Имия/Кардак, за които Гърция и Турция спорят от години.

Запитан как би коментирал изявлението на Аксой, говорителят на гръцкото външно министерство Гениматас заяви, че "Турция системно нарушава международното прави и постоянно преминава червени линии".

"Гърция е страна с трезво, отговорно и миролюбиво поведение. Тя настоява за диалог и мирно решаване на разногласията, в съответствие със съвременната европейска политическа култура. Турция трябва да усвои тази култура също", посочи Гениматас, цитиран от БТА.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа