Гърция отваря организираните плажове

С пълна сила се прилага планът на гръцкото правителство за постепенното премахване на мерките, наложени за COVID-19. Организираните плажове ще бъдат отворени през уикенда, докато на 25 май ще бъде разрешено свободно движение до всички острови.

Правителството поиска от кризисния щаб пълен план как могат да бъдат отворени и организирани плажове с оглед на горещините, идващи през уикенда, така че гражданите да имат свободен достъп до тях.

Тезата на правителството за откриване на организирани плажове е, че гражданите трябва да се разпръснат по тях и да не се тълпят в безплатните плажове, както беше миналия уикенд.

Друго важно решение на гръцкото правителство е отваряне на заведенията на 1 юни. Правителството разглежда възможността търговските центрове да отворят една седмица по-рано, на 25 май. До края на месеца ще отворят и ателиетата за татуировки. Фитнесите се планира да заработят на 29 юни.

Както в. Труд писа на 18 май стартира свободното пътуване от и до остров Крит и континентална Гърция, а седмица по-късно от 25 май до всички острови. Гражданите ще могат да се движат свободно до островите на Сароническия залив (Хидра, Спецес, Порос, Егина, Агистри, Саламин), или по цялата територия, на Егейските и Йонийските острови.

Правителственият лагер е наясно, че свободното движение не е лесна задача и изисква много грижи от гражданите и посетителите на островите, които трябва с уважение да спазват всички мерки за защита, лична хигиена и безопасност.

Те обаче подчертават, че това е голямо изпитание, което ще докаже на чуждестранните туристи, които искат да посетят страната, че Гърция следва всички стъпки и е една от най-безопасните дестинации за почивка.

Атина се готви за тежка конфронтация, ако въпросът за карантината на европейските туристи, посещаващи страната, когато се върнат в родината си бъде наложена. Ще настоява за равно третиране в транспорта и здравните протоколи, независимо дали туристите пътуват по суша, въздух или море.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа