Гърция отвори и ГКПП „Маказа“

От днес леките автомобили вече могат да преминават в Гърция и през ГКПП “Маказа-Нимфея”, който бе отворен в деня, когато Атина свали карантината на граждани от ЕС.

След днешната отмяна на 7-дневната карантина

Атина сключва двустранни споразумения за облекчаване на туристите

“Острови без COVID-19” са резервирани до края на сезона

От днес леките автомобили вече могат да преминават в Гърция и през ГКПП “Маказа-Нимфея”, който бе отворен в деня, когато Атина свали карантината на граждани от ЕС.

Гръцките власти отвориха за движение на леки автомобили ГКПП “Маказа-Нимфея”, през който досега се пропускаха само тежкотоварни превозни средства. Отварянето на граничния пункт стана днес, когато гръцката страна премахна 7-дневната карантина за влизащите гости, на която вече няма да подлежат гражданите на ЕС, САЩ, Великобритания, Сърбия, Израел и Обединените арабски емирства.

Преминаването през “Маказа”, както и през “Кулата-Промахон” (който бе отворен за леки автомобили и досега) е разрешено в часовия интервал от 7,00 до 23,00 часа.

Изискването за туристите, както и за гръцките граждани, влизащи в Гърция, е да притежават отрицателен PCR тест, направен не по-рано от 72 часа преди пътуването, или сертификат за ваксинация, направена най-малко 14 дни преди това. Гърция вече обяви, че признава всички ваксини, независимо дали са разрешени за употреба в ЕС или не.

Всеки пътуващ за Гърция следва да има и генериран QR код, който се получава онлайн на адрес https://travel.gov.gr/#/. Изискването важи и за водачите на превозни средства, които са освободени от задължението да представят отрицателен PCR тест.

На граничните пунктове избирателно ще се извършва бърз тест за коронавирус.

Също от днес са разрешени и международните полети към летищата на островите в страната.

Туристическият сезон в Гърция започва официално на 14 май. За улеснение на пътуващите Атина подписа двустранни споразумения с редица страни, сред които Сърбия, Румъния и Израел за т. нар. зелени коридори за туристи - свободно преминаване на ваксинирани. С България към момента не са водени преговори за такова споразумение.

Хит за туристите тази година са малките гръцки острови, рекламирани като “места без COVID-19”, където са имунизирани всички жители. Там хотелите са резервирани до края на летния сезон.

Гръцките власти обсъждат отваряне на заведенията, за да не се събират голям брой младежи на обществени места. Това става след вълна от неподчинение на млади хора в Гърция срещу карантината и мерките. По площадите и парковете вечер се събират хиляди младежи, които полицията не успява да разпръсне.

Нямаме подписани двустранни споразумения

Чакаме дигиталния здравен паспорт на ЕС

PCR през туроператор излиза на половин цена

В края на април трябва да станат ясни правилата, при които ще бъдат въведени цифровите паспорти.

Наталия Малчева
ТРУД 

До 29 април трябва да бъдат изготвени и приети правилата за новия европейски дигитален цифров паспорт, който ще улесни пътуването в COVID-19 ситуация. Към момента се обсъжда преминаването между държавите да е възможно за ваксиниращи пътуващи, за всички, които предоставят отрицателен PCR тест, както и за хората със сертификат за вече прекаран COVID-19.

Идеята е трите условия да са алтернативни, но в ЕК все още се водят спорове как тези условия да бъдат приети без да дискриминират евентуалните пътуващи.

Затова и редица държави като Гърция вече сключиха двустранни споразумения за размяна на туристи. Към момента България все още няма сключени такива, въпреки че официално сезонът трябва да започне на 1 май или само след десет дни. От Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация през последните няколко месеца изпратиха поредица от писма до всички възможни институции с искане спешно да бъдат приети правила за влизане в България, както и да бъдат уговорени не само двустранни споразумения, но и транзитни сухоземни коридори за преминаване на туристи. Към момента това обаче не се е случило и дори няма информация за водени двустранни преговори.

Затова всички влизащи в България - както български граждани и постоянно пребиваващи у нас, така и чуждите туристи и пътуващи по бизнес са длъжни да предоставят отрицателен PCR тест. Естествено това оскъпява всички пътувания към България и прави ваканциите у нас неконкурентни на тези у съседите например, които не изискват PCR за ваксинирани гости. За да привлекат клиенти повечето големи туроператори у нас вече са сключили договори с лаборатории за изготвяне на по-евтини PCR тестове за техните туристи. Така еднократният PCR излиза 50 лева на човек или двойно по-евтино от обичайната пазарна цена.

Включват и цифрови технологии

Рекламират туризма ни в НДК

Националният туристически информационен център вече е с нов дом - НДК.

Националният туристически информационен център вече е с нов дом - Националният дворец на културата (НДК) в София. Потенциалните туристи ще получават информация в центъра за забележителности, дестинации и маршрути у нас както на български, така и на чужди езици. Информацията за възможностите за различни видове туризъм в България вече е на много по-достъпно, комуникативно, разпознаваемо и любимо място в столицата, обясни вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова при откриване на новия информационен център.

В него по модерен начин ще се предоставя разнообразна информация за възможностите за пътуване у нас, като чрез съвременни дигитални технологии ще се предоставят и възможности за виртуално съпреживяване на дестинациите и атракциите от страна на посетителите.

На две тъч скрийн платформи, всеки ще има възможност да се запознае с атрактивни видеоматериали и други рекламни формати за специализирани видове туризъм като еко, приключенски, СПА, голф, винено-кулинарен, поклоннически и др. Видеоматериали ще представят предприеманите мерки за осигуряване на безопасна почивка в България.

Лошото време спря трафика към Гърция от български туристи

Светлана Василева
ТРУД, Благоевград

След отпадането на задължителната 7-дневна карантина, ако влезеш в Гърция, няма струпване на ГКПП-Кулата-Промахон. Имаше обичайната вече колона от тирове, но туристически наплив не.

Проблемът е в лошото време, но за Великденските празници се очаква натоварен трафик към Гърция. В първият ден от падането на ограниченията лесно се преминаваше в Гърция, часове наред ги нямаше и медицинските екипи за задължителните бързи тестове на границата, разказаха нашенци преминали по обяд.

Но за дългите празнични дни у нас през май има направени резервации в гръцки вили и малки хотелчета в района на Халкидики.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Туризъм