Лиляна Павлова: България отчита над 600% ръст на приходите и инвестициите в сектора на цифровите технологии

Извадиха 8 младежи от снежен капан на пътя Бузлуджа – Шипка

Театърът в Търново купи автомобили с осигурени 29 000 лева от държавата Автопаркът е подновен с два микробуса и камион

Издирват злосторник, нарязал гумите на кола в Търново

Взривиха златарско ателие в центъра на Бургас

Глобиха 3 000 лв. фирма след откъсната ръка

„Труд“ пристигна отвъд Южния полярен кръг

Емил Димитров-Ревизоро: Ще разсекретим всичко около доклада за БАЦИС

АПИ: Над 900 машини обработват пътните настилки в страната

Сменят 30-годишна апаратура в шуменската болница

Московски: След анализите на Световната банка и ЕБВР процедурата за концесията на летище София ще бъде рестартирана

Петима пострадали при катастрофа между микробус и трамвай в София

Арестувани са двама за взрива на банкомат в Сапарева баня

Кметът на Солун: Разочарован съм, защото след 25 г. спорове за името на Македония сме в същата позиция

Шиндзо Абе: Япония ще накара КНДР да промени своя курс и да се откаже от ракетно-ядрените си програми

Гърция предпочита да има турци, вместо българи В момента масово се фалшифицират народни песни в Южните Родопи, като българите се представят като кръволоци

Факсимиле от регистрация в Северна Гърция. Там ясно пише: българин. Снимка „ТРУД“

В миналото България и Гърция неведнъж са били противници. С евроатлантическата ориентация проблемите сякаш се преодоляха и двете държави демонстрират желание за сътрудничество. В този дух е и подписването на българо-гръцкото железопътно споразумение, целящо свързването на солунското пристанище с Русе през Черно море. Събитието също не мина без дебати, защото Солун по-лесно би се свързал с Дунав при Видин, железопътната линия съществува, а пътят е 3 пъти по-къс. Анализатори допуснаха, че зад този проект се прокрадва гръцкия интерес за стопиране на коридор № 8, свързващ Черно море с Адриатическо през Македония.

На хоризонта обаче се задават и други проблеми. Един от тях е отношението на Гърция към българските общности на нейна територия. Разбираемо, макар и неевропейско, е желанието на Атина да асимилира българското християнско население. Затова то отдавна е избито или изселено. Единствено в района на Костур, Воден и Лерин все още има лица, говорещи български като майчин език, но младите хора и децата вече не го знаят и въпросът изглежда предрешен.

По-различна е ситуацията с българите мюсюлмани в Южните Родопи. Преди Гърция да завземе Беломорието през 1920 г., те там имат значително присъствие. Поради тази причина в гръцката Енциклопедия от 1936 г. срещу думата „помакой“ е отбелязано, че това са българи мюсюлмани. Когато през 1941 г. българската администрация се установява в Беломорската област, видният наш географ Димитър Яранов пише, че „Ксантийско е едно от местата, където българите мохамедани, като помнят българската администрация през 1913-1918 г. и я сравняват с турската преди това и с гръцката след това, се чувстват като добри българи.“

Големият катаклизъм настъпва след октомври 1944 г., когато завърналите се гръцки власти започват да преследват местните българи като „сътрудници на българския окупатор“. Преломна е 1954 г., когато след заповед на министър-председателя думите „мюсюлманин – мюсюлмански” повсеместно са заменени с „турчин – турско”, с което започва най-новото обезбългаряване на българите мюсюлмани.

През 70-те години Атина се досеща, че допуска грешка и с административен натиск, аналогичен на македонизма в Югославия, на базата на местния български диалект започва да създава изкуствен „помашки“ език с вмъкването в него на гръцки думи и използването на гръцката азбука. Лансира се лъжата, че помаците са поробен от българите народ, в който преобладавало гръцкото и чието езиково побългаряване започнало при българския цар Иван Александър през 1344 г. Подобна глупост не издържа на критиките, защото само след 50 г. българската държава изчезва за 500 г.

Подобни фалшификации обрекоха гръцкия „помакизъм“ на неуспех и днес той все повече минава на заден план. Но вместо да допусне да възтържествува истината, Гърция днес предприема решителни крачки към окончателната турцизация на българите мюсюлмани. Вече няколко десетилетия Атина налага в началните училища в българо-мохамеданските села турският да се изучава като майчин език, а от тази учебна година се правят неистови опити турският да бъде въведен и в детските градини.

Всичко това става на фона на отчаяните опити на местните българи мюсюлмани да се противопоставят на този пореден опит за асимилирането им. Такъв е случая с местния учител Ридван Караходжа от с. Пулево.
След като преди три години го карат да започне да преподава на турски, той отказва с аргумента, че за него този език не е майчин и не го знае. Пише за проблема на своите преки началници и в министерство на образованието. Жалбите му остават без отговор вече три години, а от миналата година преписката му е препратена към дисциплинарната комисия с идеята да бъде уволнен, Заплатата му е спряна от ноември
2016 г.

Това е само върхът на айсберга. В момента в Южните Родопи масово се фалшифицират народни песни, като българите се представят като кръволоци. На българите мюсюлмани се внушава, че България иска да им смени вярата, поради което било за предпочитане да не говорят български. Всичко това се случва в православна Гърция, която сякаш с България, а не с Турция има нерешени териториални спорове.

България не може да си затваря очите пред факта, че население с български произход е подложено на административно обезбългаряване и по-страшното, внедрява му се антибългарска идеология. Трябва да си дадем сметка, че българите мюсюлмани в Ксантийско имат свои роднини в България, че процесите текат като по скачени съдове и ние трябва да защитим своето достойнство и бъдеще. Политиката ни към българите мюсюлмани трябва да се основава не на това, което ни разделя, а на това, което ни сближава. Време е да помислим за това население да се предвидят места за обучение в българските университети, каквито права имат например българите мюсюлмани от Албания.

Нуждаем се от културен център, а защо не и от Консулство в Ксанти!

Най-известната – съпругата на Том Ханкс

Днес може би най-известният представител на българомохамеданското население в Южните Родопи е американската актриса Рита Уилсън, съпруга на Том Ханкс. Името Рита е съкратено от Маргарита Ибрахимова, както е записана през 1956 г. в Лос Анджелис, Калифорния. Нейният баща Хасан Халилов Ибрахимов е роден в с. Есьорен (дн. Ореон), близо до гр. Ксанти. Населението на селото е само от българи мюсюлмани. Преди Втората световна война, преследван от гръцките власти като българин, той заедно с брат си Ферхат бягат в България. Станал неудобен за новата власт след 1944 г., той е изпратен в лагера “Куциян”, но през 1947 г. успява да емигрира в САЩ. Самият Том Ханкс казва, че се е научил да говори български от съпругата си.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (47)

 1. Държавата пак спи. Все пак има карма и всяка нация си получава заслуженото, гръцките диваци са с огромен дълг и вече са тъмни като цигани, а Турция е диктатура. България трябва да привлече българите от Бесарабия да живеят в България, както и останалите българи в Гърция, после византийците да вървят по дяволите, също и турците. Те и ще се самоунищожат, когато няма външен враг.

   1. Кое и кога точно сме окупирали? Това да не ти е Крим? Заради такива чебурашки които представляват Русия като теб, балканите са на това дередже. Не си правя илюзий, че през годините е имало едни и други влияния. Просто сега ти си пример за продажник от точно определена страна, в случая Русия.

    1. Истините са много но две ще изтъкна. Първата истина е,че в религийте националност няма. Примерно никой не казва българохриситиянин, или гръкохристиянин, сърбохристиянин.Поради тази истина и такова животно като българомохамеданини НЯМА. Това е измислено от българските шовенисти за да обсебят земи които никога не са били техно притежание и историята ще си каже думата и скоро, до 30 години пак няма да бъде тяхно. Оставете платените ви агенти които си пълнят джобовете и се правят на българи. Има ги много и сред турците-продажни души които са готови да продадат майка си за да са добре – на работата лекото, на хляба мекото. Вие ,българите сте окупаторо на всички земи на юг от Балкана. Погледнете си историята, Русия има единственно българско консулство в Русе. Всичко друго и Османски земи.. А тези хора за които водите борба на живот и смърт са потомци на авари и хуни-тоже турци , както и ордите на Исперих-те също са турци и за това на рода дуло символът е лък с две стрели. Така,че тези хора знаят кой ги е клал и коли и кой ги е спасявал от глад и погроми през последните 100 години.

     1. Мъченик, не е вярно. Ислямът се смесва с управлението и съсипва всяка държава, в Турция вече има диктатура. България е светска държава и не позволява никакви религии да се месят в управлението, затова който и да е мюсюлманин, ислямист и др. не е читав в очите на българите, защото Турция или друга държава опитват да прокарват политиката си чрез неговата религия.

     2. Педал смотан като не знаеш история на балканите по добре изобщо не пиши.

    2. Питай гърците за драма… идиот непоръбен. Може и македонците, но там е по нюансирано.

 2. Viy pık naprotif zabranyavate Turskiya ezik v uçiliştata.Turskoto malcinstvo v bılgariya e diskriminirano v tova otnoşeniye .po beter faşisti ste ot gırcite ama se pişete za demokrati

  1. Фашизмът сега е в Турция, ако в България имаше фашизъм, веднага щеше да си разстрелян след този коментар. Турците винаги сте били диваци.

   1. Единственните диваци по тези земи сте вие българите, а българско винаги се е управляволо с фашизъм-независимо кафяв, черен или син-все тая. Няма фашизъм в Турция, нямало е и няма да има защото не е присъщо на турския народ. Ако искаш да видиш диваци и варвари, завистливи, крадливи, злобливи същества с малки продажни робски души погледни се в огледалото и ще го видиш. Виждате се в огледало за великани, след около 20 години ще се убедите,че ви нямало, няма и няма и да има за никакви защото съдбата ви отреди забвение и изчезване от лицето на земята. Вижте се от 6.865.000 души едва 78.000 първолаци от които 56.000 турци, цигани, македонци, власи, арменци и т.н. Не се хващайте за рязания на турчина той е свикнал да започва живота си отначало защото постоянно грабите труда му. Но как ще започнете вие отново след около 20 години след като сте свикнали да лентяйствате, злобеете и завиждате и ненавиждате…Как?

  2. Забраняваме ? Що за демагогия ? Няма такова нещо !!! Кой български закон го забранява ?

 3. С голяма част от турците сме по-близки или по-далечни роднини, голяма част от Гърция в северната и западната част около и под охридското и преспанското езера направо са българи. С турци е за предпочитане да се съседства или дори съжителства, но гърците са семитско племе, крадливо и лъжливо, затова са много по-лоши от турците.

 4. Grcite sa lukav narod, mnogo zlini sme videli ot teh. Trebe naedno s maketata da se povdigne voprosot za imotite na izselenite bulgari ot severna Gr, pa i drugi tehni zulumi. BB e predatel da se tceluva s lazhlivoto komunistichesko mekere Tcipras.

 5. Първият концлагер в света е създаден от гръцките получовеци на остров Трикери. Тогава кафявите гръцки цървули са избили няколко хиляди български интелектуалци – адвокати, учители и всякакви работници по ужасяващи жестоки начини. Кафявите гърчоля днес са същите варвари.

  1. Да беха само „интелектуалци“ – нямаше да се обадя. Лошото е, че са били и обикновени хора и военопленници.

   1. Няма да е лошо да бъдете изтрепати и комунистите, защото сте най-обикновени Андрешковци, ясно е, че не сте българи. Просто ще следваме вашата логика.

  2. Beh student I tatkoto na hazaikata be togaz na 93 godini- voenoplennik v Gr 1918 – razgovori se edin den – kopal Korintskia provlak ! Blagodari na Boga che e ostanal zhiv!

 6. Проучете произхода на т.нар. елини – цигани от Африка, които чрез подлост и измама първоначално окупират островите и изтласкват от тях тракийското, т.е. българско население, а в последствие превземат и цялата южна част на балканския полуостров. Видовден има и за турци, и за фърци. Историята в книжките нампрофесорите може и да я факшифицират, но на небето е записана истината.

  1. Тракийците не са българи бе глупак. Ей какъв идеотизъм, слабоумие, малоумност, глупост, необразованост, каква маглива душа и слаб ум. Няма такъв народ да е хем прабългарин, хем славянин, хем тракиец, хем аварин, хем хун, хем куман….Че какви сте вие? Чие отроче сте? Ничие, събрана сган от 32 миллета които не се знаеят кои са…Руски цигани…

   1. Глупаци много, а глупави мъченици още повече. То май всеки мъченик си е на първо място глупав, че иначе едва ли щеше да се върже да става такъв.
    Както и да е, но сред всичките тези мъченици изпъква с гиганстки ръст един, зоват го ma4enik. Интересно ми е само ти конкретно за какъв се определяш, за австралопитек ли?
    Та като казах австралопитек и се сетих за австралииците. Запознат ли си клети ми ma4enik, че при австралииските аборигени например, 4% от деенкато е наследено от така наречения денисов човек. Интересно каращисване е станало нейде навремето в Азия, но мен ако ме питаш, още по-интересно е било то конкретно в Мала Азия. Скъпи ми ma4enik, така като ти следя глупостите дето ги пишеш, ти явно се определяш за турчин. Така да е, твое право е. Само че къде си тръгнал бе човек да ми говориш ти за сган от 32 миллета. Да се смее ли с теб човек, да плаче ли. Щото те турците са чист народ, без примеси, нали? Изобщо нямат нищо общо с населението в Мала Азия, което са заварили там. Нямат нищо общо и с населението по пътя на преселинето си, за да стигнат до същата тази Мала Азия. Не на последно място, нямат нищо общо и с кавказките народи, чийто късни преселения към Турция са доста добре документирани. Така например бащицата Ердоган, този нов Ататюрк, НЯМА НИЩО ОБЩО С ЛАЗИТЕ СИГУРНО? Така както Тюргут Йозал няма нищо общо с кюрдите. И това са само пресни примери за чистотата на турската нация.
    Клети ми клети ma4enik, сигурно ти е лесно на теб, глупавите хора винаги намират лесни отговори. Блазе ти и да си жив и здрав.
    П.П. Глупостите ти по-горе за това че нямало българихристияни и съответно нямало българомохамедани дори и не искам да ги коментирам. Сигурно тези дето са шиити в Турция не са турци. Апропо, улавям и това, че ти, о ma4eniko мой, най-после си разрешил научните дилеми за произхода на авари, хуни и прабългари. Аферим, ашколсун и машала. И много, много смях.

 7. ГЪРЦИТЕ СА ДАНАЙЦИ. ОТ ДАНОВО КОЛЯНО. ОТ НЕГО ЩЕ ПРОИЗЛЕЗЕ АНТИХРИСТА. ЧЕТЕТЕ БИБЛИЯТА ТАМ ПИШЕ. ДАНАЙЦИТЕ СА ПОДМОЛНИ И ГНУСНИ.

  1. Vo Knigata na Makaveicite / sobitia ot vremeto na Alexander Veliki// pishe kak evreite prashtat delegacia do Spartancite I sa priyatno iznenadani che onezi sa im bratia / vkliuchaia judaizma/ . A prez 1922-24 god nad 1 000 000 turci-hristiani sa progoneni ot Mala Azia I sa preseleni vo grcka Makedonia i malko vo Trakia, pochti sichki ot teh govoriat turski I ne znaiat grcki. Doseleni sa po kashtite na izgoneni bulgari – exzarhisti

 8. А всички тия хора турци,българи,помаци,македонци,сърби ,албанци си живееха мирно цели 500години в добросъседски отношения!!

 9. Е, и какво е решението сега за Българите в Беломорието и техните права? Забранени ли са?
  Чета разни глупости за платени агенти и какво ли не още.
  Просто си нямат и представа тези, които ги пишат.
  Едно единствено доказателство ако имат да покажат, ще им бъда благодарен.
  Иначе това си е чиста проапганда и лъжа.
  Чакам го доказателството.

 10. Българите от леринско и костурско отдавна вече се определят като етнически македонци или гърци. Комунистическа българия ги забрави, но югославия не.

 11. Ахмед,
  всички тия българи. македонци,помаци и турци са живеели в Беломорието повече от 6000 години. Споменах и турци защото те наистина са били
  българи, македонци и помаци!!!

  1. Неграмотен кавал : пише се Хасан ! 500 години свирки и пак не го научи този прекрасен турски език!

 12. На ма4еник му е било мъчно в училище вероятно.
  Защото ДНК тестовете показаха 95% съвпадение у населението от Унгария до Диарбекир.
  А Селчук си прави империя с 400 конници турци…
  Но сигурно акащите тук са точно негови потомци, с чиста кръв, напомнят точно на фашисти, за каквито обявяват българите..

 13. Тъпото хайван, дето се прави на маченик, със сигурност е помюсюлманчен сиганин. Траките са коренното населие на полуострова и на север от Черно море на изток чак до Междуречието. Естествено българите носят тракийски гени, турците в Анадола (Ана Идел за древните българи) също. През вековете са примесени и други гени, разбира се.

 14. Коментаторе, не те знам коя смяна си, но наистина ми е приятно да те чета. Асолюрно си прав и за окупационните ни части и за Трикери… Никога няма да оправим отношенията със съседите си, ако не кажем цялата истина за всичко. А тя е, че окупационните ни корпуси /точно така са се казвали“ доста зверства са натрупали в актива си, както в Македония, така и в Гърция. С това не оправдавам македонските и гръцки зверства по отношение на българи. В книгата „Зорба гъркът“ на Никос Казандзакис главният герой се хвали, че е правил секс с българки, и е трепал пългари… Трикери не е единствената душегубка за българи – Солун е дебългаризиран с много престъпления и кръв. Но това е само част от истината. Както съм писал неведнъж – полуистината си е чиста лъжа, защото се превръща в знаме и пропаганда на националисти-идиоти.
  Мисля, че за трети път ми се случва да ти го кажа, коментя – за разлика от останалите, пишещи под този ник, ти си с акъла си!
  А за останалите – попрочетете за Трикери. Там гърците не са убивали българи физически, а чрез глад и болести. Което си е геноцид, от където и да го погледнеш… Още повече, че официално гръцката държава не го признава!

  1. Първо, коментя е само един.
   Он топик: и другите трябва да си признаят но за гърците ще е изключително трудно, защото ще трябва да кажат, че солун и тракия са български (в гърция признават, че македония си е България).

 15. Аркадашларь,верно чи ние турците сме най голямите пидираси и манафи в европата ма затуй си купваме малки момета за булки та да се праим на маже,може и да сме кирливани и вонещи ма туй не е от лошотия а щото сме милюзи
  .извиневам се за правописа ма ний турските гажали не можахме да научим ващо език 500 год. щото сме най тъпото башибозук на света

 16. Има ли още някой който не е наясно със сръбския и гръцкия геноцид спрямо българите? Тези неща не се преподават, но информацията я има свободно достъпна. Нямам дума за смотаните ни политици национални предатели. За сведение, също вече е напълно отречено че имало някакви си прабългари татари. Вижте веда словена и именника на българските царе. Турчеещите се цигани, които коментират тук, не са нито турци нито помаци, макар че и помаците ги надъхват че били друг етнос и.мюсюлмани от преди Мохамед. Всъщност са били еретици богомили.

 17. Много сте зле тези които вярвате на фалшивата пропаганда за българските зверства. Сърби и гърци от векове лъжат и мажат, заличават бългрски гробища и надписи, горят бългаски книги. Вижте например материала СРЪБСКИЯТ СЛУГА И НЬОЙСКИ ФАЛШИФИКАТОР РУДОЛФ АРЧИБАЛД РАЙС

 18. В Македония не е имало окупация, преследвани са били комунистите. Партизаните там да се ръководели от Сърбия. Когато виждали че някой партизанин е български патриот го елиминирали. Много сте зле бе хора, четете

  1. Soglasen s anonimen. Nashte dedovci sa beseli dokazani nasilnici, nai veche bashibuzuk, cherkezi, turski begove I to sled voenen sud. Verno , oskvernili sa djamii, progonili mnogo miusulmani,no mirno civilno naselenie, osobeno deca NE SA NASILVALI. Prochetete vehti spomeni za masovo klane I siluvane na momi i nevesti na bulgarski sela ot turcI I grci v Trakia I Makedonia.

 19. Абе тия от Труд нямат ли модератор? Тук се пишат откровени лъжи и гнусни обиди срещу България на неграмотен български и турски език! Ще ви докладвам на ДАНС, ако не спрете да търпите тези обиди срещу България и дрещу коментиращите тук БЪЛГАРИ!

 20. Ей, насрани, олигавени разкрачени проститутки, варвари, дето сте лаели като кучета и мяукали като котки без азбука и писменост до 10ти век след Христа да не би ли сте имали беломорие в Памир и Хиндийуш?

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.