„Интер“ взе своето в Разград и с помощта и на ВАР

Златото със 7-годишен рекорд

Спряха движението на тирове по АМ „Хемус“ при км 34, в посока Варна

Божинов започва на чисто в Италия

Google пусна новата версия на Android

Български тираджия опитал да подкупи италиански полицаи с ракия и суджук

Разследват само две къщи за гости в Еленския Балкан Собствениците ползвали 600 000 лева европари не по предназначение

Лондонската полиция: Атаката в джамията не е тероризъм

До 10 980 лв. заплата за шеф в държавна фирма Годишните бонуси ще бъдат до около 40 хил. лв.

Шефът на спортния тотализатор: Бяхме пред катастрофа заради игрите на Божков Няма да бъдем по-слаби, нито в дизайн, нито в класата на игрите, обеща Дамян Дамянов

БСП-София ще отбележи Деня на защитника на Отечеството с поднасяне на венци и цветя на два паметника

Джулиан Асанж моли Франция за политическо убежище

Фирмите ще тестват софтуера за продажби

Турция провежда операция срещу сирийските сили в Идлиб

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 21 февруари 2020

Гърция се продава от небрежност Цялото държавно имущество бе прехвърлено тихомълком в чуждестранен суперфонд

Гърция продава историческото си наследството. Колкото и скандално да звучи, факт е, че бюрократичната машина докарала южната ни съседка до финансов колапс, хвърли от небрежност в ръцете на европейските кредитори и националното самочувствие на гърците, които са в шок!

В този момент Акрополът, Олимпия, Вергина, Кносос и всички музеи на страната принадлежат на една организация, която се управлява от германци, французи, датчани и финландци. На база груби изчисления, активите с археологическа стойност, прехвърлени в създадения гаранционен суперфонд, надвишават 10 000.

Както е известно слънчева Гърция освен море и вкусна храна има и финансови дългове. 30 мил. туристи пристигат в страната всяка година, за да отдъхнат там и да посетят музеите. Оставят и парите си там, с които гърците не само живеят, но изплащат и вноските на своя дълг.

Нещата се объркаха след нахлуване на кризата и международните кредитори, които започнаха да търсят начини, за да си вземат обратно дадени назаем пари. Дължимата сума, за малка страна като Гърция предизвиква световъртеж, след като и до днес надхвърля 360 мил. евро.

От 2010 г. когато започна първата програма за подкрепа или меморандумът, както я нарекоха гърците (три меморандума бяха необходими в крайна сметка, за да се съвземе някак си тяхната икономика), кредиторите поставиха като условие на Гърция да предприеме смели приватизации. Тоест, да продаде държавно имущество и с парите, които е инкасирала, да плати една част от дълга.

Въпреки че е страна от западния свят, свободната икономика на Гърция имаше (и продължава да има) един голям държавен апарат, наподобяващ икономика от съветски тип. На практика в Гърция държавата е най-големият предприемач и собственик на недвижими имоти. Ток, вода, транспорт, инфраструктура (пристанища, летища, магистрали), милиони декари земя и стотици хиляди сгради в центровете на градовете принадлежат на държавата.

Кредиторите от 2010 г. поискаха да бъде продадено това държавно имущество. Смятаха, че така ще бъдат намалени дефицитите, тъй-като държавните предприятия имаха излишък от персонал, като паралелно големите суми, инкасирани от продажбата, щяха да намалят дълга на страната. При първия меморандум поискаха да се пристъпи към приватизации от порядъка на 50 милиарда евро. Хитрите гърци казаха „да“, но след това не направиха нищо. След две години вместо 50 милиарда бяха инкасирали едва 30 милиона. При втория меморандум кредиторите поставиха по-малка цел – 20 милиарда. През следващите години гърците инкасираха около 1,5 милиарда. Когато обаче бе наложен третият и най-тежък меморандум на премиера Ципрас, кредиторите смениха тактиката. Тъй като разбраха, че гърците нямат никакво желание да намалят държавния си апарат, решиха да го направят самите те.

Задължиха премиера Ципрас да създаде един суперфонд, в управлението на който решаваща роля имат кредиторите. В този суперфонд бе прехвърлено цялото държавно имущество на Гърция, а управлението му с право да решава кои апетитни имоти ще бъдат продадени и кои – управлявани от него. Драстично и унизително решение за богопомазан народ като гръцкия. Накратко, цялото държавното имущество на Гърция бе прехвърлено през 2016 г. в суперфонда. Това стана тихом-мълком без никой нищо да разбере. И едва преди седмица случайно гърците разбраха какво е станало.

Кметът на град Ханя от о-в Крит се опита да направи реставрации в старото венецианско пристанище и се изправи пред голяма изненада. Установи, че старата цитадела на неговия град, трите музея, стената и ровът около нея, старите корабостроителници (където са ремонтирани дървените кораби по време на турското робство) и всички археологически разкопки, не принадлежат вече на държавата, а на суперфонда, управляван от европейските кредитори.

Кметът се появи бесен по телевизиите с обвинение, че са откраднати всичките древни ценности на неговия град с цел да бъдат продадени на частни лица. Общогръцката асоциация на археолозите направи проучване и установи, че въпросът не засяга само гр. Ханя, а цялата страна. Всички археологически обекти са били прехвърлени в суперфонда, тоест принадлежат на една организация, която се управлява от чужденци. Първоначалният закон предвиждаше да бъдат изключени археологическите обекти от суперфонда, при условие, че гръцката държава трябваше да ги регистрира и да прокара закон за тях. Това обаче не стана, в резултат на което историческото наследството на Гърция в момента не й принадлежи и може да бъде търгувано.

Министерството на културата побърза да уточни, че никой не е продал на чужденците Партенона и че скоро ще внесе закон, съгласно който гръцките археологични обекти ще бъдат изключени от суперфонда и отново ще бъдат върнати на гръцката държава. Става въпрос за един много унизителен казус, но много поучителен за резултатите от обедняването на една страна.

 

Кой ще вземе Акропола

Скандалът в Гърция е набира сила. Опозицията постави въпроси в парламента, а в кафенетата обикновените хора – които не се доверяват на техните политици – са уверени, че скоро ще видят археологическите ценности, с които са толкова горди, да се продават на търг.

И само това е достатъчно да схване някой трагичните последствия на един национален фалит. Преди няколко дни един таксиметров шофьор се оплакваше „пристанищата ни ги взеха китайците, летищата – германците, и не е никак трудно Акропола да го вземат американците“. Показателен пример до какво падение може да стигне една страна, когато фалира. Дори древните си ценности, визитка за национално самочувствие, може да се окажат в чужди ръце.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (19)

 1. В България всичко отдавна е продадено на мафиотоии руснаци.

  1. Какви руснаци те гонят , на дупето гости ли си ти били , прелъстен и изоставен !
   Ние сме еврогейска България под западно робство , ток , вода , телекомуникации, чужди вериги навсякъде , всичко ни се източва от еврогейовете , само прелъстени педер/уги , като теб все руснаци сънуват !

  2. Истина е, че костов продаде нефтохим на холандските руснаци. Истина е, че по времето на боко и плевнелиев построиха градчета по морето.
   Кажи какво още им продадоха евроатлантиците, да допълня списъка…

 2. Да не ги мислим Гърците! Те са, и винаги ще бъдат по-добре от нас! Кризи, финансови колапси и вижте как живеят и какви пенсии имат?А при нас е още по комунистически: намалена безработица, разтеж, на всички показатели, и накрая –Пак кьор фишек! Вдигане ценаите на ток вода и всичко останало.

 3. на тези търтеи лентяи и просяци – гърците това само им се полага. цял живот на кредит.мързеливи.въобще не работят а само са свикнали да живуркат. но европа е виновна.тя ги научи на това паразитно мислене и реализация. колко дзългове им опрощаха.византийци.до просешка тояга трябва да стигнат за да си мръднат търтейските си задници.

  1. Много грозен коментар! Само човек с много комплекси ,си позволява да говори по този начин! Потърси помощ за душевния си проблем,разбира се ,ако не е вече неразрешим!

 4. Това е невероятно ! Докъде може да стигне държава, която се управлява натъмно.

  1. Не знам за гърците, но по-тъмно управлявана държава от България, в Европа едва ли има.

   1. Прав си. 29 години никой не отвори дума за откраднатите от луканов и сие 500 000 000 долара. Никой и не пита какво е договорено с немския външен преди месеци в софия.

 5. Бях преди месец в Гърция , заведенията пълни , пенсионерите им като влязат в магазина изобщо не гледат цената и пълнят кошниците , а българите влезнат в заведението , завъртят се па излезат и седнат отвън на някоя пейка , на почивка са !

  1. Аз пък съм в България, заведенията са пълни, българите харчат разумно, много хора почиват в България и нямаме заробващ дълг като Гърция. Наздраве и гърците да вървят по дяволите. 🙂

 6. Идва време гърците да са по-бедни от нас, българите. Кредиторите търпяха гръцката цигания, но тя се оказа безкрайна и сега Гърция започва да става чужда собственост. Няма безплатен обяд.

 7. Гордите гърци се оплакват от унижение…:) 🙂 Гърците винаги са били прости цигани. Ще си дават всичко държавно с песен на уста, защото докато те с гордост харчеха европейски пари, европейските граждани харчеха според бюджета си.

  1. Ако харчеха според бюджета си, нямаше да има криза, идиоте!

 8. По същия начин разпродадоха и България за нищожен дълг. Подобни операции чакат и другите „благоденстващи“ на Запад. Които ядоха и пиха на кредит години наред. И бляха баирите, когато политиците им позволиха на бизнеса да се изнесе посока Китай и другаде, а мултинационалните компании да са офшорки.

 9. Защо сега плюете гърчелятя бре Ганювци.Като пращахте жените и дъщерите си на работа в Гърция да им сервират секс услуги срещу заплащане като месечна работна заплата ви беше добре.А сега какво?

  1. Идиоте, при гърците отиват само некадърници в живота, а гърците с тези дългове пак ще са прислужници в България както преди 1944 г.

 10. Плаках, плаках, плаках за гърците цяла нощ, като един истински комунисто-рубладжийски трол и ни сълзи, ни сополи ми останаха! За това почнах да се смея! Боже-е-е-е имало справедливост на тоя свят! А защитниците на мръсните мързеливи маляки-българомразци да вървят на майната си! Ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха! Ке-е-е-еф! Ке-е-е-еф!

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.