Гърция ще дава на полицията данните на всички авио пасажери, до 30 000 евра глоба на авиокомпаниите, които откажат

Личните данни на авио пътниците от всички полети, които се осъществяват от и до Гърция ще се предоставят на гръцката полиция от авиокомпаниите, според законопроект на Министерството за гражданска защита внесен в Комисията за държавна администрация и Обществения ред на Парламента.

Всяка информация, свързана с адрес, начин на плащане, пътуване, включително и броят багаж, както и резервационни данни на пътниците (PNR - passenger name records) ще се предоставят и обработват с цел предотвратяване на терористични и криминални престъпления.

Данните PNR са различни от данните свързани с предварителната информация за пътниците API (Advance Passenger Information), представляващи биографични сведения, които се концентрират в лентата за оптично разпознаване (OCR) на паспорта и съдържат името, фамилията, датата на раждане и местопребиваването. PNR се използват, за да се идентифицират лица, които не са съмнителни, но биха могли да заинтересоват властите за разпознаване на лица, на които са записани адреси и принадлежат кредитни карти свързани с престъпни деяния.

Допълнително, обработването на данните може да доведе до идентифициране и откриване на криминални лица, които пътуват заедно. Авиокомпаниите ще трябва да предоставят данните между 48 до 24 часа преди програмираното време за излитане и веднага след приключването на полета.

На авиокомпаниите, които няма да изпращат данните според PNR на Гръцката Полиция, ще се налага глоба от 5 хиляди евро за всеки полет, която може да се коригира и определи от Общо министерско решение и да достигне сумата от 30 хиляди евро.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа