Свидетел предупредил полицията, че ще го застрелят На гроба на Мариян Марата се появила бележка с имената на килърите му

300 000 проститутки без препитание

СЗО преосмисля позицията си за маските (ИНФОГРАФИКА)

Картини под карантина Фантазьори създават шедьоври от тоалетна хартия, фолио, тенджери и домакински уреди

Отрицателни са пробите на контактните с народния представител Даниела Малешкова

Най-красивите близначки катерят модния Олимп 10-годишните Ава и Лия спасяват баща си от рак

Пандемията роди ново пиратство Винят САЩ, че отмъкват медицински пратки

Един болен от COVID-19 може да зарази 400 души

Защо Стийв Карел напусна „Офисът“

Горски пожар повиши нивата на радиация край Чернобил (ВИДЕО)

Бутици шият маски, за да избегнат фалит Захвърлиха роклите, правят само предпазните материали

Реанимират мярката 60/40 (обзор)

32 млн. евро налива Австрия в частни медии

Лекари в Турция тестваха успешно ваксина срещу COVID-19

Лъжат с хапчета за подобряване на зрението Искат 69 лева за хранителна добавка

Гюле гюле, посланик Гьокче!* Орисникът на ДОСТ отива в Гватемала, но не е ясно това, което посади у нас, как ще порасне

През 1954 година САЩ подкрепят преврат, предвождан от Хосе Монт срещу законно избраното правителство на Гватемала. Години по-късно президентът на САЩ Роналд Рейгън заявява по време на визитата си в централноамериканската държава: „Президентът Хосе Ефраин Риос Монт е човек с голяма лична чест и много отговорен… Аз знам, че той иска да подобри качеството на живота на всички гватемалци и да укрепи социалната справедливост“. Таратанци! Всяка диктатура носи само страдания, така както се случва в Гватемала. След преврата, страната влиза в тежка криза, която прераства в мъчителна, кървава и дълга гражданска война, свързана с отвличания, убийства, атентати. Властта не допуска свобода на словото – арестува интелектуалци, журналисти, писатели, опозиционери. Всъщност свободата е напълно забранена. Иначе Гватемала е много красива държава – с прекрасна природа, с вулкани, с реки и езера и някога миролюбив народ. Напомня по някакъв начин на Турция днес.

Точно там заминава най-популярният чужд посланик у нас – Сюлейман Гьокче, представител на турската държава у нас. Анадолската телеграфна агенция разпространи списък с новите назначения на топ дипломатите на Анкара по света и това назначение е потвърдено.

Гьокче е в България от декември 2013 година и по оценката на всички приятели и врагове си свърши перфектно работата. Неговата.

Сюлейман Гьокче е роден през 1967 г. в Истанбул, Турция. Получава бакалавърска степен във Факултета по политически науки на Анкарския университет, специалност „Международни отношения“. Специализира в Оксфорд, завършва магистратура в Института за социални науки на Близкоизточния технически университет и работи в посолствата на Турция в Рим, Кабул, Исламабад и Лондон. Има опит и като представител на НАТО в Международните сили за поддържане на сигурността към НАТО в Афганистан (ISAF). Между другото ето това резюме на биографията на Гьокче трябва да седи на бюрото на нашия премиер министър като критерий, когато назначава заместник – министри във Външно.

Има едно нещо, което не може да се отрече на посланик Гьокче – знае приоритетите си, знае как да се държи пред политици и медии, и честно казано, в повечето случаи доминира над тях. По някога дори надменно.

У нас ще го запомним с грубата му намеса във вътрешните работи на България по време на парламентарните избори преди няколко месеца. Ето ви сравнение: Щеше да е любопитно как би реагирала турската държава, ако български посланик (не точно и непременно Надежда Нейнски) качи лидери на кюрдската партия в Турция в дипломатически автомобили на Република България и ги развежда на предизборни събрания из Източна Турция, агитирайки в тяхна полза. Сега добавете и цялата българска мисия в подобна кампания. Как би реагирала турската държава, според вас? Реакцията на Анкара би била, според мен, нещо средно между скъсване на дипломатически отношения и употреба на снайпер (не непременно срещу посланик Нейнски).

Точно това правеше турската дипломатическа мисия при посланик Гьокче – намеса във вътрешните работи на страната ни. Те на практика акушираха раждането на партия ДОСТ и асистираха цялата й кампания у нас и в Турция. Стигна се до междудържавно напрежение, което не бе се случвало от времената на Възродителния процес в края на комунизма у нас.

Така не се прави. Представете си руският посланик редом до Доналд Тръмп. Не ми се мисли с какъв газ ще го екзекутират.

Беше доста трудно за българската дипломация хем да отстои собствените български интереси, хем да не скъса отношенията си с Турция. След спешна среща с посланик Гьокче, тогавашният зам.-министър Бойко Мирчев постави остро въпроса за нарушения, свързани с условията за провеждане на българските парламентарни избори на територията на Република Турция, които противоречат както на българското законодателство, така и на турските изисквания.

Стигна се до изгонването на турски дипломатически служители. Отношенията се поуспокоиха временно, а България се отплати, като екстрадира заподозрени гюленисти без решение на съда.

Мнозина наблюдатели свързваха възхода, а днес и спада в живота на партия ДОСТ с отношенията между Русия и Турция. Малко след като президентът Ердоган помоли президента Путин за сдобряване, след свалянето на руския изтребител в Сирия от турските ВВС, подкрепата на Анкара към ДОСТ у нас спихна. Май временно. Така или иначе архитектът, патерицата, дипломатическият автомобил на този проект се казва Сюлейман Гьокче. Само след няколко седмици или месеца, той ще си тръгне от България. Може би ще го видим отново у нас като част от турската дипломация и политика, но на различно ниво. Той е истински воин на турската дипломация, а в Анкара тези хора не се забравят.

В Турция казват „гюле гюле“, когато някой си тръгва, а ти оставаш. Така отвръща и армията при поздрав на генерала. Армията остава, генералът се връща в щаба си. Посланик Гьокче си заминава, но стореното от него остава и не е ясно какво ще покълне от него. Дано не са само гюлета.

Ерудит поема посолството

Новият посланик на Турция в София ще бъде Хасан Улусой. 51-годишният Улусой оглавява една от важните дирекции в Министерството на външните работи в Анкара от 2015 година. Преди това, от 2012 година до ноември 2014 година Хасан Улусой е бил посланик в Нигер. Роденият през 1966 г. Улсой е дипломат от кариерата, бил е посланик в Нигер, а освен това е бил изпращан в Нигерия, Иран, Швейцария и Съвета на Европа. Експерт е в областта на човешките права и международната сигурност, като притежава и диплома по европеистика от London School of Economics. Владее свободно английски и френски, както и немски и норвежки.

* „Гюле гюле“ в турския език се казва, когато ти оставаш, а другият си тръгва.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (9)

  1. Много добър дипломат ,много интелегентен…какво лошо имаше в това да направи ДПС пронатовска …

  2. Гьокче,що не вземе и Местан в Гватемала?

  3. Подарете му малко българска боя замкоса, явно я ползва интензивно, че в гватемалската джунгла няма да може да си купува! Между впрочем, в джунглите на Гватемала някога е имало държава на маите, които са извършвали черномагьоснически практики с отваряне на корема на живи хора и изваждане на органите им. Отлично място наистина с чудесна атмосфера!

  4. Смяната на Гьокче идва в резултат на неуспеха му с ДОСТ! По-горе пише, че се е справял чудесно, но истината е, че той не успя да се справи със поверената задача! Това е истината!

  5. Емилчо, какво не ти е ясно или мислиш, че Гьокче е действал на своя глава. Как става това в една диктатура?
    Той просто стана жерква на повратливата политика та Ердогон. Сега като Ердоган пак стана приятел с Путин, Гьокче стана неудобен. Но Путин си заслужава приятелите. Той не е много по-различен от Ердоган.

  6. Не съм съгласен със заглавието!! По-правилно щеше да бъде „Сикеим анасанъ, посланик Гьокче!!“

  7. емил се надява да се „върне“ на бял кон всред мечтите на дедите си, да ама не!!! Редно е да признае, че говори и пише на майчиния на дедите си, преди потурчването им…

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.