Дават най-много заеми за жилища

Депозитите в банките за първи път нараснаха с над 10 млрд. лв. в рамките на година.

Спестиха в банките рекордните 10 млрд. лв. за година

Потребителските кредити с два пъти по-малък ръст от ипотеките

Фирмените заеми със спад през февруари

Заемите за покупка на жилища нарастват най-много в кризата. За година жилищните кредити за домакинствата са се увеличили с 1,24 млрд. лв., или с 11,3%, и в края на февруари достигат 12,172 млрд. лв., обявиха от БНБ. В същото време ръстът на потребителските заеми е над два пъти по-малък - само с 4,8%, или с 552 млн. лв. Общата сума на отпуснатите потребителски кредити е малко над 12 млрд. лв.

При бизнес заемите ръстът е още по-малък - само с 2,6% в рамките на година. Отпуснатите на фирмите кредити са се увеличили с 908 млн. лв. и вече са на обща стойност малко над 35,8 млрд. лв. В условията на криза и временно затваряне на бизнеси заради пандемията повечето фирми се стремят да ограничат задълженията си и отлагат инвестициите за по-добри времена. Това се вижда и от данните на БНБ за февруари. Само в рамките на месеца фирмените кредити дори намаляват с 68 млн. лв.

Същевременно заемите за домакинствата нараства със 194 млн. лв. за месец. През февруари отпуснатото финансиране от банките за покупка на къщи и апартаменти от домакинствата се увеличава със 101 млн. лв. А ръстът на потребителските заеми е малко по-голям - със 110 млн. лв. Общо за първите два месеца на годината ръстът на потребителските заеми също има превес над ипотечните. Явно на много хора им е омръзнало заради пандемията да отлагат ремонти и други планирани разходи и са пристъпили към взимане на банков кредит. Други пък взимат потребителски заеми, за да закърпят семейния бюджет в условията на криза и намалени доходи.

Но докато при потребителските заеми има колебания и периоди на по-активно търсене от страна на домакинствата, интересът към жилищните кредити остава стабилен в кризата.

За година хората и фирмите са спестили рекордните 10,152 млрд. лв. в банките. Така общият размер на депозитите доближава 95 млрд. лв. За година домакинствата са спестили 6,3 млрд. лв. А само през февруари депозитите на граждани в банките са нараснали с 848 млн. лв.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Финанси