Дават на хората на газ по 26,70 лв. за мегаватчас

Ще има компенсации за битовите потребители на газ в България, каза министърът на енергетиката Александър Николов. Схемата за подпомагане обаче тепърва ще трябва да бъде одобрена от Министерския съвет и нотифицирана от Европейската комисия.

Засега се предвижда компенсациите за скъпия газ за бита да се изплащат за декември 2021 г., януари и февруари 2022 г. и да бъдат в размер на 50% от разликата между определената от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) цена през юли - 48,80 лв. за мегаватчас, и текущата пазарна цена за съответния месец.

"За декември компенсацията ще бъде 26,70 лв. за мегаватчас. За януари ще е 42,31 лв.", каза министър Николов. Но начинът за изплащане на сумите ще бъде уточнен, след като схемата получи одобрение от Брюксел.

Имало е достатъчни инструменти за "различен микс" за регулирания пазар на природен газ, заяви още Николов. Според анализите на енергийното министерство цената на газа от 1 януари е можело да бъде 107,60 лв. за мегаватчас, което е ръст от 5,15%, а не както предложи "Булгаргаз" и енергийният регулатор утвърди - с 30%. Не е спазена нормативно заложената схема с приоритет да се използва газа от източници с най-ниски цени, уточни още енергийният министър.

По думите на директора на "Булгаргаз" Николай Павлов от преди дни обаче именно такава е схемата при определянето на микса на дружеството - първо се използва газът от Азербайджан и газохранилището в Чирен, а след това дефицитите се допълват с руския природен газ.

Малко повече яснота по казуса дава председателят на КЕВР Иван Иванов. Преди няколко дни той заяви, че не подкрепя хаотичното говорене, независимо от кого идва. "Не мога да калкулирам в цената газ, който стои в "Шах Дениз ІІ" (азерското находище в Каспийско море, откъдето "Булгаргаз" има договор за внос на 1 млрд. куб. м годишно, но не успява да достави пълните обеми, което според официалната позиция на "Булгаргаз" се дължи на незавършената връзка с Гърция – бел. ред.)", каза Иванов по повод коментарите, че ако се вкара цялото количество, цената за българския пазар ще е по-ниска. "Министър Василев ми го предложи това, още като беше в служебното правителство. Искаше да намалим цената с 20% и да калкулираме всички количества, но как да стане това като не е доставен газът? Ако го направя, трябва да фалирам "Булгаргаз", обясни шефът на КЕВР.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Вашите пари