Разсрочваме сметките за ток с месец

Срокът за плащане на сметките за ток се удължава от 20 на 30 дни от датата, на която сме плащали до момента. Това обяви на брифинг в Министерски съвет енергийният министър Теменужка Петкова.

„Нито едно от електроразпределителните дружества не е спряло подаването на ток до хора, които не са си платили сметките“, отговори тя на въпрос на журналист и допълни, че по отношение на плащането на сметките за парно и топла вода, няма предвидени такива мерки. Но ако след отпадане на извънредното положение домакинство има проблем да плати сметките си, нека се обърне към електроразпределителното дружество за сключване на индивидуално споразумение.

„Тази мярка работи и дава ефект. Подписани са над 10 700 споразумения за разсрочване на сметките за електроенергия между ЕРП- та с битови потребители до момента“, каза още тя. По думите й всичките ЕРП-та са извършили на 100% плащанията си към НЕК, а тя се е издължила на централите, така че финансовата система на електроенергетика е стабилна.

Относно високите сметки за парно за март, тя припомни, че Комисията за енергийно и водно регулиране има проверка по случая, която още не е приключила. За момента има обяснение на топлофикацията в София, че хората са си били вкъщи и месецът е бил по-студен в сравнение с миналата година, но увери, че хората ще си получат парите.

Относно физическия отчет в домакинствата, в които няма дистанционен такъв, се чака отпадането на извънредното положение, допълни министърът. „Търсим възможност за безкасови плащания“, допълни още тя във връзка със ситуацията с коронавируса.

Спрямо финансовите резултати на НЕК за първото тримесечие компанията има положителен финансов резултат от 13 млн. лв., докато 2019 г. е приключена с минус 1,26 млн. лв. „НЕК ще остане обществен снабдител и ще осигурява електроенергията за домакинствата до пълната либерализация на пазара“, заяви Петкова, която най-вероятно ще се отложи с няколко месеца заради извънредното положение.

„Нито един от големите енергийни проекти не е спрял. Преди 10 дни са подписани онлайн споразуменията за конфиденциалност с петте компании, които проявиха интерес да инвестират в АЕЦ „Белене“. Но за да могат да те да направят анализи и да подготвят обвързващи оферти, срокът ще започне да тече, когато се осигури физически достъп до информационната стая в НЕК“, поясни енергийният министър.

„Няма забавяне на сроковете за изграждането на „Балкански поток“ и на газовата връзка с Гърция, но всичко зависи как ще се развие кризата с коронавируса“, поясни още Петкова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Вашите пари