Дават 100 хиляди евро за мечтания дом

50 лв. на месец за охрана, видеонаблюдение и поддръжка на зелените площи

Предпочитат стаи с готова настилка

Избират комфортна среда за обитаване

Най-често хората дават между 60 хил. и 100 хил. евро за да купят мечтания от тях нов дом, показва проучване на строително-инвестиционна компания сред хора, сдобили се с жилище в нова сграда в последните две години, и на такива, които възнамеряват да сключат сделка в следващите месеци. 55% от вече сключените сделки са на такава цена. С по-скъп имот – над 100 хил. евро, са се сдобили 10% от хората, а с по-евтин – под 60 хил. евро, останалите 35%.

Сходна е ситуацията при хората, планиращи в краткосрочен план да купят имот ново строителство. Около 65% са определили бюджет между 60 хил. и 100 хил. евро, малко над 30% смятат да похарчат до 60 хил. евро, а едва 5% възнамеряват да платят над 100 хил. евро за желаното жилище.

Повечето клиенти предпочитат жилище, закупено с готови настилки – 46% от всички, или на шпакловка и замазка – 31%. “Нараства желанието на клиентите да получат имот в готово състояние – най-често срещаното желание е да влязат и да пристъпят към обзавеждане. За повечето хора полагането на подови настилки и боядисване е излишен ангажимент, но обзавеждането обичайно е стъпка, за която се доверяват предимно на себе си”, разказва Александра Тодорова от компанията. Хората купуват жилище с цел подобряване на качеството на живот, а не като на всяка цена належаща необходимост, отчитат още от дружеството.

Почистване и поддръжка на общите части, контрол на достъпа и охрана са традиционните допълнителни услуги, които потребителите търсят при покупката на имот в новопостроена сграда. Купувачите масово очакват да заплащат средно по 25 лева за тези услуги, тъй като са свикнали това да бъде обичайна сума за “чистачка и асансьор”. “Често тези услуги могат да включват и други дейности – поддръжка на зелените площи, видеонаблюдение. Но на тези опции обичайно са склонни клиентите с по-големи бюджети, които смятат че отделянето на 50 лева за тези услуги е разумен разход”, казва Тодорова.

Заинтересоваността на купувачите от качеството на сградата, мястото, допълнителната поддръжка, помощните помещения, готовността да се смени кварталът са знаци, че българите все повече се интересуват от това да се сдобият не просто с имот, а с комфортна среда за обитаване.

 

В София

На пазара ще излязат 600 000 кв.м. офиси

Свободните терени са 9,5%

Значителен ръст в предлагането на нови офис площи в София прогнозират от консултантска компания за бизнес имоти. В момента в проект или в строеж са над 600 хил. кв.м., които се очаква да излязат на пазара до края на 2022 г. Ако всички проекти бъдат реализирани в заявените срокове, през следващите четири години ще излязат площи, които обичайно се усвояват за поне шест години. Очакваните нива на ново строителство през следващите години са сравними с тези от пазарния пик през 2007-2008 г., когато предлагането растеше бързо. Тогава се завършваха от 150 хил. до над 200 хил. кв.м. нови офиси годишно. Само през 2018 г. в София са завършени или се очаква да влязат в експлоатация близо 180 хил. кв.м. офиси. Предлагането на нови сгради позволи на редица фирми да се преместят от по-нисък клас сгради в такива от по-висок клас и на по-добра локация.

Към деветмесечието на 2018 г. делът на свободните площи клас А и Б в София се задържа на ниво 9,5% при подписани договори за наем на 130,3 хил. кв. м. Нетно усвоените площи за периода обаче са малко под 54 хил. кв.м., тъй като основната част от договорите са за офиси в строеж.

През третото тримесечие на 2018 г. на инвестиционния пазар на офис площи преобладаваха по-малки транзакции, основно за активи с потенциал за развитие и покачване на стойността.

Според експертите в бранша има потенциал за придобивания на готови сгради или сгради в строеж, които вече имат подписани договори с наематели, но ако собствениците имат реалистични очаквания за цена и доходност. Към деветмесечието на 2018 г. са приключени транзакции с офис площи за над 227 млн. евро, което е над два пъти по-голям обем в сравнение с предходната година. Офис площите остават водещ сегмент на пазара на бизнес имоти с над 55% от общия обем на транзакциите.

 

Очакват ръст на споделените площи

Основните ползватели са IT фирми

Споделените офиси (coworking space) стават все по-значим фактор на пазара заради комбинацията от цена, гъвкавост и удобства, които предлагат на наемателите. Общата им площ в София е близо 27 хил. кв. м. с над 3100 работни места, като в това число влизат и т.нар. офиси с допълнително обслужване (serviced offices).

Основното предимство на споделените офиси е, че предлагат работни места под наем в комбинация с допълнителни услуги за гъвкав период от време – от един ден или седмица до няколко месеца или година. Като се има предвид, че основните ползватели на тази концепция са компании от бързо растящия IT сектор, собствениците на офис сгради все по-осезаемо ще усещат конкуренция в нейно лице, прогнозират от консултантска компания за бизнес имоти.

Споделените офиси са едва 1,5% от общото предлагане на пазара в София, но сегментът се разраства бързо, като очакванията са за увеличение на тези площи с до 50% до края на 2019 г.

Традиционно в такъв тип площи се трансформират по-нисък клас офисни или индустриални сгради в центъра на града или на локации с лесен достъп. Експертите обаче прогнозират, че в близките години тази концепция ще навлезе и при по-високия клас офис сгради, като част от площите в тях ще започнат да се предлагат като споделени офиси. Тази тенденция би могла да се ускори и с навлизането на големи оператори в тази сфера, които вече присъстват в региона на Централна и Източна Европа.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти