Дават 294 млн. лв. на средно големи фирми

Подкрепа за малките и средни фирми на стойност 150 млн. евро е одобрена от Европейската комисия.

До 800 хил. лв. на предприятие

Eвропейската комисия (ЕК) одобри схема, по която ще отпуснат до 294 млн. лв. в подкрепа на малките и средни предприятия в България, засегнати от мерките срущи разпространението на коронавируса. Помощта ще бъде в рамките на одобрената от ЕК през март временна рамка за държавна помощ в страните от ЕС.

“Тази схема в размер на 150 млн. евро ще позволи на България да подкрепи малки и средни фирми под формата на капиталови и квазикапиталови инвестиции в размер до 800 хил. евро на дружество. Това ще помогне на предприятията да посрещнат нуждите си от ликвидност в тези трудни времена”, заяви изпълнителният зам.-председател на ЕК Маргрете Вестегер.

Схемата ще бъде достъпна за фирми с дейност във всички сектори, с някои изключения, определени от България. Чрез нея ще бъдат осигурени ликвидни средства на предприятията, които са най-силно засегнати от от икономическото въздействие на пандемията. Чрез капиталовите инвестиции ще се помогне на предприятията да продължат дейностите си, да започнат да инвестират и да запазят работните места. От ЕК посочват, че собствен капитал по одобрената схема ще бъде предоставен само на платежоспособни дружества, а помощта ще бъде достъпна до 31 декември 2020 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини